Wegetarianizm
Współcześnie Wegetarianizm to sposób odżywiania, a dla wielu styl życia. Wegetarianie nie jedzą ani nie stosują produktów, które pochodzą z uboju zwierząt: ich mięsa, żelatyny, futer, skóry.
W diecie dominują : rośliny zbożowe rośliny strączkowe rośliny oleiste warzywa owoce orzechy grzyby.
Człowiek posiada cechy charakterystyczne dla stworzeń owocożernych. 1. Zęby ludzkie mają budowę przystosowaną do rozgniatania i przeżuwania pokarmu. Mamy płaskie trzonowce i dobrze rozwinięte siekacze.
2. Zawartość i odczyn śliny, długość przewodu pokarmowego, długość jelit, czynności wątroby, kształt, struktura i działanie żołądka. Poza tym stworzenia drapieżne posiadają charakterystyczne ostre, twarde pazury, przeznaczone do zabijania zwierząt i rozdzierania mięsa.
3. Skóra stworzeń mięsożernych nie ma porów, a temperatura ciała regulowana jest przez oddech.
Zalety mała kaloryczność potraw, wysoka wartość odżywcza, ograniczona zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększony udział jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
Zalety niska zawartość cholesterolu, wysoka zawartość węglowodanów złożonych, wysoka podaż błonnika pokarmowego, zwiększona ilość witaminy C. zmniejszone ryzyko zachorowania na otyłość, nadciśnienie tętnicze, schorzenia mięśnia sercowego i miażdżycy.
Mity Wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka , witaminy D oraz B12. Wegetarianizm prowadzi do anemii 3. Dieta wegetariańska nie jest różnorodna.
Wszystko z powodu nieodpowiednio zbilansowanej diety. Niezależnie od tego, czy jesz mięso, czy nie możesz mieć niedobór białka, witaminy B12 i D ; zachorować na anemię ; mogą rozdwajać ci się paznokcie i wiele innych. Wszystko z powodu nieodpowiednio zbilansowanej diety.
Wegetariańskie potrawy
Wiesz co jesz ? KOSZENILA ( E120) Niektóre środki chemiczne i substancje używane do konserwowania, poprawiania smaku, barwienia żywności produkowane są z mięsa, kości lub odpadów zwierzęcych np. żelatyna(odpadki tkanki łącznej) KOSZENILA ( E120) czerwony barwnik otrzymywany jest z odwłoków i jaj owadów. Dodawany do jogurtów, galaretek, żelek itp.
1 października Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu Skąd pomysł na obchody Dnia Wegetarianizmu w Polsce? Celem tego dnia jest promocja wegetarianizmu oraz informowanie o korzyściach z niego płynących, w tym o korzyściach dla zdrowia.
Aby dowiedzieć się więcej wejdź na : www.wegetarianie.pl www.weganskiepysznosci.blogspot.com www.zwegowani.pl www.zostanwege.pl/mity-vs-fakty www.ferma.viva.org.pl