Jedz smacznie i zdrowo
p. Renata Pycka i p. Agnieszka Rzymowska Uczestnicy: Klasa III A p. Urszula Truś –Rzymowska, p. Renata Pycka i p. Agnieszka Rzymowska Opiekunowie:
Cele: Propagowanie zdrowego stylu odżywiania się Zachęcanie do samodzielnego przygotowania posiłków i spożywania ich w rodzinnym gronie Nauka zasad pozwalających ograniczyć marnowanie żywności i niedożywienie
Podjęte działania: Przeprowadzenie lekcji
Podjęte działania: Przeprowadzenie lekcji Wykonanie plakatów i zdjęć
Podjęte działania: Przeprowadzenie lekcji Wykonanie plakatów i zdjęć Udział w konkursach Stworzenie zdrowej i szalonej imprezowej przekąski Zdjęcie wykonanego przez siebie bukietu z warzyw Przepis potrawy zawierającej wszystkie kolory tęczy Przepis ulubionego dana spożywanego w gronie rodzinnym bądź przyjaciółmi Ułożenie mapy świata z warzyw Opowiadanie o swoim najsmaczniejszym wspomnieniu z dzieciństwa Podsumowanie w formie przedstawienia
Wiemy jakich produktów nie należy łączyć: jaja + mleko, słodycze, kwaśne produkty, skrobia chleb + białka, owoce, cukry tłuszcze zwierzęce + białka zielone warzywa + mleko i jego przetwory rośliny zbożowe + białka, mleko, słodycze mięso + pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód pomidor + biały ser herbata + ciasto herbata + cytryna grzyby + alkohol czerwone mięso + wino ryba + olej słonecznikowy ziemniaki + masło kiwi + żelatyna czosnek + drożdże ogórek + pomidor
Mamy również kilka rad dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać: Jedz owoce i warzywa przynajmniej pięć razy dziennie. Nie spiesz się podczas posiłku. Pij mleko – będziesz miał zdrowe zęby i kości! Jedz wszystko, ale z umiarem. Ryby często jadane – zdrowe serce i dobra pamięc gwarantowane. Urozmaicaj codzienną dietę Postaw na wodę! Nie zapominaj o sporcie i pozytywnym nastawieniu!
„Sprawny umysł”, czyli przepis na zdrową sałatkę Składniki: Truskawki Pomarańcze Jabłka Kiwi Brzoskwinie Ananas z puszki Banany Jogurt brzoskwiniowy Cytryna Wszystko pokroić w kostkę i poukładać warstwami. Na wierzch wylać jogurt brzoskwiniowy. Aby banan nie sczerniał należy skropić go cytryną.
„Talerz zdrowia” Składniki: truskawki melon winogrono Wszystko pokroić w kostkę i nabić na wykałaczki.
Czego nas projekt nauczył? Nauczyliśmy się prawidłowo dobierać składniki pożywienia Podjęliśmy próby samodzielnego gotowania Uwrażliwiliśmy się na tak ważne problemy społeczne jak marnowanie żywności i niedożywienie