Jedz smacznie i zdrowo.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Wykonała Paulina Bielajewa
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ŚNIADANIE DAJE MOC MAŁA SZKOŁA DUŻO MOŻE
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
0 Klub śniadaniowy w klasie II w Zespole Szkoły Podstawowej i Gimnazjum nr 1 im.Kazimierza Wielkiego w Białym Dunajcu.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Wybieram zdrowie !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
Owoce.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowy styl życia.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Jedz smacznie i zdrowo

p. Renata Pycka i p. Agnieszka Rzymowska Uczestnicy: Klasa III A p. Urszula Truś –Rzymowska, p. Renata Pycka i p. Agnieszka Rzymowska Opiekunowie:

Cele: Propagowanie zdrowego stylu odżywiania się Zachęcanie do samodzielnego przygotowania posiłków i spożywania ich w rodzinnym gronie Nauka zasad pozwalających ograniczyć marnowanie żywności i niedożywienie

Podjęte działania: Przeprowadzenie lekcji

Podjęte działania: Przeprowadzenie lekcji Wykonanie plakatów i zdjęć

Podjęte działania: Przeprowadzenie lekcji Wykonanie plakatów i zdjęć Udział w konkursach Stworzenie zdrowej i szalonej imprezowej przekąski Zdjęcie wykonanego przez siebie bukietu z warzyw Przepis potrawy zawierającej wszystkie kolory tęczy Przepis ulubionego dana spożywanego w gronie rodzinnym bądź przyjaciółmi Ułożenie mapy świata z warzyw Opowiadanie o swoim najsmaczniejszym wspomnieniu z dzieciństwa Podsumowanie w formie przedstawienia

Wiemy jakich produktów nie należy łączyć: jaja + mleko, słodycze, kwaśne produkty, skrobia chleb + białka, owoce, cukry tłuszcze zwierzęce + białka zielone warzywa + mleko i jego przetwory rośliny zbożowe + białka, mleko, słodycze mięso + pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód pomidor + biały ser herbata + ciasto herbata + cytryna grzyby + alkohol czerwone mięso + wino ryba + olej słonecznikowy ziemniaki + masło kiwi + żelatyna czosnek + drożdże ogórek + pomidor

Mamy również kilka rad dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać: Jedz owoce i warzywa przynajmniej pięć razy dziennie. Nie spiesz się podczas posiłku. Pij mleko – będziesz miał zdrowe zęby i kości! Jedz wszystko, ale z umiarem. Ryby często jadane – zdrowe serce i dobra pamięc gwarantowane. Urozmaicaj codzienną dietę Postaw na wodę! Nie zapominaj o sporcie i pozytywnym nastawieniu!

„Sprawny umysł”, czyli przepis na zdrową sałatkę Składniki: Truskawki Pomarańcze Jabłka Kiwi Brzoskwinie Ananas z puszki Banany Jogurt brzoskwiniowy Cytryna Wszystko pokroić w kostkę i poukładać warstwami. Na wierzch wylać jogurt brzoskwiniowy. Aby banan nie sczerniał należy skropić go cytryną.

„Talerz zdrowia” Składniki: truskawki melon winogrono Wszystko pokroić w kostkę i nabić na wykałaczki.

Czego nas projekt nauczył? Nauczyliśmy się prawidłowo dobierać składniki pożywienia Podjęliśmy próby samodzielnego gotowania Uwrażliwiliśmy się na tak ważne problemy społeczne jak marnowanie żywności i niedożywienie