Czyli jak zachować zdrowie i formę?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ZDROWO ROZPOCZNIJ DZIEŃ
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego stylu życia
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Żeby być zdrowym ….
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Czyli jak zachować zdrowie i formę? Zdrowe odżywianie* Czyli jak zachować zdrowie i formę? *Źródło: Podręcznik/Internet

PO PIERWSZE AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Aby być zdrowym musimy być aktywni. Można np. uprawiać jakąś dyscyplinę spor- tową lub przespa- cerować się z psem. Niektórzy wolą iść na siłownię albo na fitness. Taniec to także dobra forma aktywnego odpoczynku. Aktywność fizyczna to podstawa zdrowego żywienia.

Produkty zbożowe 5-6 porcji dziennie Grupa produktów zbo-żowych jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, zapewnia-jących energię Twoim mięśniom; białka, wita-miny B1, niacyny, magnezu, żelaza, cynku i błonnika pokarmo-wego. Spożywanie razowego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom.

warzywa 4 porcje dziennie Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych jest niewystarczające spożycie warzyw, tymczasem stanowią one doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego w naszej diecie. Ponadto charakteryzują się dość dużą zawartością wody, co sprawia, że są niskokaloryczne. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu otyłości w różnych grupach wiekowych, w tym także u dzieci.

Owoce 3 porcje dziennie Orzeźwiają i sycą. Odchudzają, koją nerwy, oczyszczają i świetnie smakują. Zobacz, co kryją w sobie owoce! Najwięcej witaminy mają jabłka, śliwki, gruszki, maliny. Choć nikogo o tym nie trzeba przekonywać, są tacy, którzy nadal sięgają po nie rzadko. Błąd! Przysmaki z sadów to przecież multiwitaminowa pigułka dostępna przez cały rok. Wzmacnia organizm i łagodzi wiele dolegliwości.

nabiał 2 porcje dziennie Mleko jest najważniejszym źródłem wapnia w diecie. Dwie duże szklanki spożywane codziennie zapewniają prawie wystarczającą ilość wysokowartościo- wego białka i witaminy B2

Mięso 1 porcja czerwonego … Mięso jest nie tylko dobrym źródłem białka ale też cynku, witaminy B1, żelaza, niacyny. Mięso białe (drób) uważane jest za zdrowsze od czerwonego. Należy wybierać chude gatunki.

ryby ... lub białego Rybie mięso jest bardzo łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D.

Oleje roślinne Sporadycznie Oleje roślinne są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy E. Są wszechobecne w naszym codziennym życiu

Woda Co najmniej 2 litry/na dzień Woda spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Transportuje tlen i substancje odżywcze do wszystkich tkanek, a jak wiadomo bez tlenu i paliwa, jakim jest przede wszystkim glukoza i tłuszcz, nie ma procesów spalania. Woda odbiera szkodliwe produkty przemiany materii, które uwalniają się w procesach przemian komórkowych i transportuje je do nerek a tam wydala z organizmu.

Unikaj nadwagi i otyłości Możesz to osiągnąć poprzez zrównoważenie ilości spożywanego pożywienia z aktywnością fizyczną

Unikaj! alkoholu i innych używek Alkohol nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, podnosi ciśnienie krwi. Wysokie spożycie alkoholu stanowi ryzyko nagłej śmierci sercowej, a częste jego spożywanie nawet w niewielkich ilościach może doprowadzić do uzależnienia. Ludzie pijący alkohol chorują na marskość wątroby, zwyrodnienie mięśnia sercowego, nowotwory i inne choroby! Brr…

Staraj się aby twoje jedzenie było jak najmniej przetworzone Gotowe jedzenie jest niezdrowe, ma dużo konserwantów i innych nie potrzebnych dodatków smakowych.

PODSUMOWANIE Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania            PODSUMOWANIE Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania Pamiętajmy, że najważniejsza jest aktywność fizyczna Starajmy się dostosowywać nasze posiłki do piramidy zdrowego żywienia Pijmy dużo wody Unikajmy nadwagi i otyłości Jedzmy jak najmniej przetworzone jedzenie Unikajmy alkoholu i innych używek Dziękuję za uwagę Wiktoria Nalepa