Wskazania i zasady stosowania leczenia żywieniowego Małgorzata Łyszkowska PTŻPiD
Zasady leczenia żywieniowego Prawidłowa kwalifikacja chorych Zapobieganie niedożywieniu i wczesne rozpoznawanie zaburzeń stanu odżywienia Możliwość szybkiego rozpoznawania powikłań i ich leczenia Kwalifikacje zespołu zajmującego się leczeniem żywieniowym Współpraca Kontrakty
USG (wątroba, nerki, jelito) Bad.kontrastowe, izotopowe przewodu pokarmowego Bad.izotopowe nerek, wątroby Obrazowanie naczyń żylnych (USG, angio CT) Bad.laboratoryjne oceniające czynność wątroby, nerek Biopsja wątroby, nerki, jelita Funkcje psycho-społeczne Leczenie żywieniowe Glikemia Densytometria Stan nawodnienia Stęż.: Fe, ferrytyny, wit. A, E, 25-OHD3, B12, czasu protrombinowego
Zespół leczenia żywieniowego Współpraca Zespół leczenia żywieniowego Psycholog OIT Histopatologia Laboratorium Apteka Mikrobiologia Dział rozliczeń Diagnostyka obrazowa Transplantolo- gia
Zespół Leczenia Żywieniowego Lekarze bezpośrednio odpowiedzialni za chorego leczonego żywieniowo: Chirurg Internista / pediatra Anestezjolog Pielęgniarki Farmaceuta Dietetyk Psycholog
Problemy na początku leczenia Leczenie operacyjne zachowawcze Żywienie pozajelitowe / drogą przewodu pokarmowego czas rozpoczęcia sposób prowadzenia Szkolenie opiekunów Dowóz sprzętu i leków Opieka ambulatoryjna Dokumentacja opisy operacji stosowane leki badania diagnostyczne Problemy psychologiczne
Leczenie Operacyjne Zachowawcze Pierwsza operacja – wada rozwojowa, martwica, perforacja jelit, nowotwory, zapalenia Reoperacje – przetoki jelitowe, rozejście się zespolenia jelitowego, niedrożność przewodu pokarmowego Implantacja centralnego cewnika / wyłonienie gastrostomii, jejunostomii Zachowawcze Żywienie pozajelitowe / do przewodu pokarmowego Założenie zgłębnika nosowo-żołądkowego / jelitowego Dostęp żylny obwodowy Uzupełnianie strat płynowych Antybiotykoterapia (zakaż.uogólnione, miejscowe) Leczenie z powodu choroby podstawowej (np. przeciwnowotworowe) i schorzeń innych układów
Leczenie żywieniowe Odpowiedni czas rozpoczęcia !!! Odpowiedni rodzaj i sposób żywienia Odpowiednie dawki i rodzaj składników odżywczych i sposób ich podaży Zapobieganie powikłaniom: Infekcyjnym Metabolicznym Zakrzepowym
Dokumentacja Kwalifikacja do leczenia żywieniowego Ocena stanu odżywienia Opisy operacyjne Przyczyny operacji Rozległość resekcji (ile cm jelita usunięto lub ile cm pozostało, zast.krętniczo-kątnicza) Stan pozostawionych jelit Stosowane leki / sposoby leczenia, ich tolerancja – czas ich prowadzenia Opisy przeprowadzonych badań diagnostycznych Rtg, CT, MRI Scyntygrafia Histopatologia
Szkolenie opiekunów Dowóz sprzętu i leków Opieka ambulatoryjna Kto Czas Zdolność uczenia się Wywiad środowiskowy Przechowywanie leków, sprzętu Dowóz sprzętu i leków Kto Gdzie Kiedy Jakie leki, jaki sprzęt, ile Pompy infuzyjne Opieka ambulatoryjna Co jaki okres czasu Miejsce zamieszkania chorego Możliwość współpracy z terenowymi szpitalami, lekarzem rodzinnym
Problemy psychologiczne Mechanizm wyparcia Depresja Agresja Konflikty rodzinne Zespół wypalenia