Kuchnia tajska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
Najdroższe grzyby świata
KUCHNIA WIETNAMSKA.
Kulinarne smaki Francji
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia tajska

Kuchnia Tajska Kuchnia Tajska należy do jednych z najlepszych na świecie. Na jej rozwój największy wpływ miały kuchnie hinduska oraz chińska. Jednakże Tajowie nie tyle zapożyczyli przepisy kulinarne, co stworzyli z nich własne potrawy o wyrafinowanym smaku, które są niespotykane w innych częściach świata. Kuchnia Tajska jest zróżnicowana, jednak podstawowym elementem tej kuchni jest ryż, który jest podawany do większości potraw. W kuchni tajskiej widać wpływ innych kuchni państw sąsiadujących z Tajlandią (Birma, Laos, Malezja, Kambodża). Wpływ sąsiadującej Birmy jest widoczny w daniach takich jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy oraz tamaryndu. Wpływ kuchni Laosu jest zauważalny przede wszystkim w północno-wschodnich częściach kraju, kuchnia w tych regionach jest bardziej pikantna, a do większości dań używa się chili. Na południu kraju, szczególnie na półwyspie Malajskim, dużą rolę w tworzeniu menu odgrywa kokos, którego mleko łagodzi podniebienia po ostrym chili. Olej wytworzony z niego służy do smażenia zaś jego mięsiste wnętrze jest wykorzystywane jako przyprawa. Oczywiście w kuchni tajlandzkiej przygotowuje się niezliczone ilości dań z owoców morza, do których Tajowie mają nieograniczony dostęp zarówno z zachodu zatoki jak i z ze wschodu.

Sos rybny - przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do doprawiania i dosalania potraw. Zrobiony jest z anchois, soli i wody, i należy go używać z umiarem, ponieważ ma bardzo intensywny smak. W Wietnamie sos ten nazywany jest nuoc mam, w Tajlandii - nam pla, a w Chinach - yu lu. To ryba

Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 330 ml mleczka kokosowego 5 cm świeżego imbiru 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka Tajskiej Czerwonej Pasty Curry Woh Hup 2 łyżki Sosu Rybnego Woh Hup 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki posiekanych liści kolendry 4 kawałki listków kolendry do przybrania Sposób przygotowania: Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki,rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać bulion, mleczko kokosowe dodać imbir. Gotować 5 min. zamieszać 2-3 razy. dodać mięso. Gotować 10 min. Dodać pastę curry, sos rybny, cukier i kolendrę gotować jeszcze 3-4 min. Podawać przybrane gałązką kolendry.

SMAŻONE JARZYNY Z KREWETKAMI                                                                             Składniki: czerwona cebula marchewka cukinia kalafior po ćwiartce papryki czerwonej, zielonej i żółtej. brokuły umyte i wyżyłowane krewetki Przygotowanie: Na patelni albo w woku rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać zieloną, czerwoną i żółtą paprykę. Wrzucić krewetki i skropić wodą. Dodać półtorej łyżki sosu sojowego, półtorej łyżki sosu ostrygowego i cztery łyżki wina.

Składniki: - paluszki krabowe, - sezam, - jajko, - mąka, - sól, - pieprz, - olej. Jak przyrządzić? Roztrzepujemy jajko z sola, pieprzem, maka. Konsystencja wolnego ciasta nalesnikowatego. Zamrozone paluszki krabowe zanurzamy w ciescie, obtaczamy w sezamie, smazymy w glebokim tluszczu w frytkownicy ok. 5 minut. Potrzebne przybory: Frytkownica, miseczka, trzepaczka, talerzyk. Jak podawać? Jako przystawke lub danie glowne z frytkami i sosem slodko-kwasnym. Czas przygotowania: Paluszki musza byc zamrozone. Temp. tluszczu ok. 180.

Krewetki w kokosowych skorupkach Składniki: - 24 surowe obrane krewetki jumbo - 1/3 szklanki mąki kukurydzianej - 3/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3-4 białka - olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzania: Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

Źródła: www.kuchniao2.pl -www.odyssei.pl www.hoaxang.pl -www.wikipedia.org -www.gazeta.pl Wykonanie:Sebastian Walas, Rafał Spoczyński