Kuchnia tajska
Kuchnia Tajska Kuchnia Tajska należy do jednych z najlepszych na świecie. Na jej rozwój największy wpływ miały kuchnie hinduska oraz chińska. Jednakże Tajowie nie tyle zapożyczyli przepisy kulinarne, co stworzyli z nich własne potrawy o wyrafinowanym smaku, które są niespotykane w innych częściach świata. Kuchnia Tajska jest zróżnicowana, jednak podstawowym elementem tej kuchni jest ryż, który jest podawany do większości potraw. W kuchni tajskiej widać wpływ innych kuchni państw sąsiadujących z Tajlandią (Birma, Laos, Malezja, Kambodża). Wpływ sąsiadującej Birmy jest widoczny w daniach takich jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy oraz tamaryndu. Wpływ kuchni Laosu jest zauważalny przede wszystkim w północno-wschodnich częściach kraju, kuchnia w tych regionach jest bardziej pikantna, a do większości dań używa się chili. Na południu kraju, szczególnie na półwyspie Malajskim, dużą rolę w tworzeniu menu odgrywa kokos, którego mleko łagodzi podniebienia po ostrym chili. Olej wytworzony z niego służy do smażenia zaś jego mięsiste wnętrze jest wykorzystywane jako przyprawa. Oczywiście w kuchni tajlandzkiej przygotowuje się niezliczone ilości dań z owoców morza, do których Tajowie mają nieograniczony dostęp zarówno z zachodu zatoki jak i z ze wschodu.
Sos rybny - przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do doprawiania i dosalania potraw. Zrobiony jest z anchois, soli i wody, i należy go używać z umiarem, ponieważ ma bardzo intensywny smak. W Wietnamie sos ten nazywany jest nuoc mam, w Tajlandii - nam pla, a w Chinach - yu lu. To ryba
Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 330 ml mleczka kokosowego 5 cm świeżego imbiru 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka Tajskiej Czerwonej Pasty Curry Woh Hup 2 łyżki Sosu Rybnego Woh Hup 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki posiekanych liści kolendry 4 kawałki listków kolendry do przybrania Sposób przygotowania: Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki,rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać bulion, mleczko kokosowe dodać imbir. Gotować 5 min. zamieszać 2-3 razy. dodać mięso. Gotować 10 min. Dodać pastę curry, sos rybny, cukier i kolendrę gotować jeszcze 3-4 min. Podawać przybrane gałązką kolendry.
SMAŻONE JARZYNY Z KREWETKAMI Składniki: czerwona cebula marchewka cukinia kalafior po ćwiartce papryki czerwonej, zielonej i żółtej. brokuły umyte i wyżyłowane krewetki Przygotowanie: Na patelni albo w woku rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać zieloną, czerwoną i żółtą paprykę. Wrzucić krewetki i skropić wodą. Dodać półtorej łyżki sosu sojowego, półtorej łyżki sosu ostrygowego i cztery łyżki wina.
Składniki: - paluszki krabowe, - sezam, - jajko, - mąka, - sól, - pieprz, - olej. Jak przyrządzić? Roztrzepujemy jajko z sola, pieprzem, maka. Konsystencja wolnego ciasta nalesnikowatego. Zamrozone paluszki krabowe zanurzamy w ciescie, obtaczamy w sezamie, smazymy w glebokim tluszczu w frytkownicy ok. 5 minut. Potrzebne przybory: Frytkownica, miseczka, trzepaczka, talerzyk. Jak podawać? Jako przystawke lub danie glowne z frytkami i sosem slodko-kwasnym. Czas przygotowania: Paluszki musza byc zamrozone. Temp. tluszczu ok. 180.
Krewetki w kokosowych skorupkach Składniki: - 24 surowe obrane krewetki jumbo - 1/3 szklanki mąki kukurydzianej - 3/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3-4 białka - olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzania: Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
Źródła: www.kuchniao2.pl -www.odyssei.pl www.hoaxang.pl -www.wikipedia.org -www.gazeta.pl Wykonanie:Sebastian Walas, Rafał Spoczyński