Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Promocja Zdrowia w Przedszkolu Leśne Skrzaty w Przeźmierowie 2012/2013
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Przedszkole Nr 25 „Bajka” w Koninie w roku 2012/2013.
KONCEPCJA PRACY PRZEDSZKOLA
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
BIEG ZDROWIA KL. IV- SURÓWKA Z KAPUSTY Z KAPUSTYPEKIŃSKIEJ KL. V- PIZZA WARZYWNA, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, SURÓWKA.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Mam 6 lat Chcę poznawać świat
Przygotowujemy zdrowe kanapki na drugie śniadanie.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
„ JEDZ PYSZNIE, ZDROWO, A POCZUJESZ SI Ę CZADOWO” TYDZIE Ń ZDROWIA W SP 28 BYTOM
SPRAWOZDANIE Z VI EDYCJI PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Oddział przedszkolny W zespole szkół z oddziałami.
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 4 IM. M. KOPERNIKA
„Zdrowe dzieci – szczęśliwe dzieci”. W okresie od 1 maja do 30 czerwca 2014 wspólnie z:  Przedszkolem nr 2 w Morągu  Intermarche Morąg  Towarzystwem.
Szkoła promująca zdrowie 2011/2012. W tym roku stawiamy na higienę ciała, umysłu i otoczenia.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM „ŚNIADANIE DAJE MOC”
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Podróże po świecie Smaki Europy.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA im. T. KOŚCIUSZKI w POŁAŃCU
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
MY i nasze śmieci.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Opracowała: Joanna Kamińska. Sprzątanie świata „W jaki sposób oddziałujemy na przyrodę?”
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wł. Broniewskiego w Kościanie rok szkolny 2011/2012.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Dzień Śniadanie daje moc 8 XI 2016r
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Grupa 6-latków: - Jak rozpoznać zdrową żywność? - Skąd się biorą jajka? - Jak zmienia się jajko pod wpływem temperatury? - Sadzenie nasion - Rozpoznawanie.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Przedszkole nr 14 w Koninie w latach 2014/2017.
TYDZIEŃ ZDROWIA.
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Kremera w Bobrówku
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu

W pierwszych dwóch tygodniach wakacji w dniach 22. 06. 09 do 3. 07 W pierwszych dwóch tygodniach wakacji w dniach 22.06.09 do 3.07.09 roku w świetlicy Publicznej Szkoły Podstawowej w Połańcu odbywały się nieodpłatnie zajęcia dla dzieci w wieku od 7 do 12 lat związane z realizacją programu grantowego ”Zdobywamy tęczową piramidę zdrowia”.

Dzień 1 -„Kolorowy most na niebie” - zabawy w świetlicy (zapoznanie ze zjawiskiem tęczy, wyczarowanie tęczy na bańkach mydlanych i płycie CD, chusta KLANZY, tęczowy taniec i piosenka, tęczowy kosz owoców i warzyw - założenie mini ogródka w świetlicy

Tęczowy kosz

Dzień 2 - „Spotkanie z kolorem czerwonym” - zabawa integracyjna „Kto też...”, skojarzenia, - zajęcia edukacyjno - profilaktyczne „UWAŻAJ - STOP”, dbamy o swoje bezpieczeństwo, radzimy sobie z trudnymi emocjami (gniew, złość, zazdrość) - prace plastyczne – wykonanie muchomora - galaretka z truskawkami - spotkanie ze strażakiem

Dzień 3 - „Spotkanie z kolorem pomarańczowym” - zajęcia edukacyjno – kulinarne „Marchewkowe spotkanie’’ (informacje, teatrzyk kukiełkowy, piosenka, zabawa integracyjna – sałatka warzywna) - surówka z marchewki - spotkanie z policjantem

Surówka marchew z jabłkiem Składniki: marchew – 3-4 sztuki jabłko – 2 sztuki sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Marchewkę dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jabłka obrać i zetrzeć na tarce Marchewkę i jabłka przełożyć do salaterki, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dokładnie wymieszać.

(Porcja do tortownicy o średnicy 26 cm) Składniki: 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchwi 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 1 i ¼ szklanki oleju szczypta soli rodzynki, orzechy lub inne bakalie cukier puder do posypania upieczonego ciasta lub polewa czekoladowa Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, bakalie. Ciasto wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W takiej temperaturze piec 40 min, następnie przestawić na 160 stopni i piec ok. 20 min. Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeżeli jest suchy tzn. że jest już gotowe. Marchewkowe ciasto

Dzień 4 - „Spotkanie z kolorem żółtym” zajęcia edukacyjno – profilaktyczne „Skąd się biorą dziury w serze?” (informacje o różnych gatunkach sera, sposobach produkcji, degustacja serów) - serowe pizze – śmieszne minki - spotkanie z dietetyczką – dzieci wcielają się w role kierownika koloni i oceniają jadłospisy

Dzień 5 - „Spotkanie z kolorem zielonym” - zajęcia edukacyjno-ekologiczne „Wszystko o lesie”, - spotkanie z leśnikiem, - wycieczka do lasu – zabawy rozwijające zmysł dotyku i spostrzegawczość, tworzenie żywych historyjek - zielone kanapki z sokiem kiwi

Dzień 6 - „Spotkanie z kolorem błękitnym” - ,,Niezwykła kraina delfinów” - wyruszamy na spotkanie z delfinami, zajęcia informacyjne, plastyczne, słuchanie odgłosów morza, zabawy z chustą KLANZY - posiłek rybny - morskie zabiegi pielęgnacyjne – spotkanie z kosmetyczką

Dzień 7 - „Spotkanie z kolorem niebieskim” -zajęcia rekreacyjno – sportowe na krytej pływalni „Delfin” -piknik na trawie

Dzień 8 - „Spotkanie z kolorem fioletowym” - zajęcia profilaktyczno – wychowawcze „Bajka o smutku” - zajęcia integracyjno – taneczne „Fiołkowy pokaz mody” - sadzimy „Fiołki radości” i zabieramy je do domu - posiłek – jagody z bitą śmietaną

Dzień 9 -„Na zamku siedmiu kolorów” - warsztaty teatralne – przygotowujemy przedstawienie „Rycerze siedmiu kolorów” - przygotowanie strojów, dekoracji, muzyki, tańca - warsztaty kulinarne – herbatnikowy zamek

Dzień 10 - „Tęczowy festyn rodzinny” - występ uczestników projektu w teatrzyku „Rycerze siedmiu kolorów” - prezentacja przepisów kulinarnych, ekspozycja prac dzieci wykonanych w czasie realizacji projektu - degustacja zdrowych potraw przygotowanych na stołach w siedmiu kolorach tęczy - wręczenie dyplomów i upominków jako podsumowanie realizacji projektu

Nasze trudności: - nie wszyscy rodzice, którzy zobowiązali się na piśmie aby ich dzieci uczestniczyły w projekcie, wysyłali ich na zajęcia - za dużo zaplanowanych działań na 3 godzinne spotkanie - rozliczenie projektu pod względem finansowym

Co nam się udało: - realizacja projektu w czasie wakacji powiodła się, dzieci aktywnie i systematycznie w nim uczestniczyły - wszyscy zaproszeni goście przybyli na nasze zajęcia - zrealizowaliśmy wcześniej zaplanowany harmonogram a nawet przeprowadzono wiele wartościowych, nie zaplanowanych wcześniej zajęć - otrzymałyśmy wsparcie merytoryczne i organizacyjne, finansowe od dyrekcji szkoły, środowiska lokalnego, osób prywatnych, instytucji

- wolontariusze pracowali z dużym zaangażowaniem i systematycznością - dzieci zdobyły wiedzę na temat zdrowego życia, odżywiania, sposobu spędzania wolnego czasu i umiejętności kulinarne - w dniu podsumowującym projekt wyeksponowaliśmy dowody jego realizacji, zaprezentowaliśmy inscenizacje, uzyskaliśmy pochlebne informacje zwrotne od dzieci, rodziców, zaproszonych gości - realizacja naszego projektu przyczyniła się do promocji szkoły w środowisku lokalnym i nie tylko.