Dane INFORMACYJNE ID grupy: 96/G5_MP Lokalizacja: Gdynia Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Zmysłami otwieram okna i drzwi na świat Semestr/rok szkolny: Semestr III, rok szkolny 2011
Zmysłami otwieram okna i drzwi na świat G5 :D
Wzrok Wzrok, zmysł wzroku – zdolność do odbierania bodźców wywołanych przez pewien zakres promieniowania elektromagnetycznego (u człowieka ta część widma nazywa się światłem widzialnym) ze środowiska oraz ogół czynności związanych z analizą tych bodźców, czyli widzeniem.
Złudzenia optyczne Złudzenie optyczne to błędna interpretacja obrazu przez mózg pod wpływem kontrastu, cieni, użycia kolorów, które automatycznie wprowadzają mózg w błędny tok myślenia. Siatka Hermana Na skrzyżowaniach białych pasów pojawiają się szare kropki. Jest to wynik hamowania obocznego(proces polegający na hamującym wpływie receptora na inne receptory z nim sąsiadujące. Występuje na różnych piętrach układu wzrokowego.) włókno nerwowe, które przewodzi pobudzenie z obszaru skrzyżowania białych pasków jest hamowane przez cztery sąsiadujące włókna. Tymczasem wszystkie inne hamowane są słabiej – tylko przez dwa.
Patrząc oddzielnie na każdy z kątów, trójkąt wydaje się możliwy do przeniesienia z papieru w trójwymiar . Figura jest stworzona z 3 prostopadłościanów złączonych ze sobą końcami. W trójwymiarze, połączenie w przedstawiony sposób, możliwe byłoby tylko, przy dwóch kątach. Złudzenie Ponzo Górna kreska wydaje się dłuższa niż to poniżej. Jest to spowodowane tym, że rysunek przypomina tor kolejowy zniekształcony przez perspektywę. Dwie ukośne linie postrzegamy, dzięki stałością spostrzeżeniowym, jako w rzeczywistości równoległe, co z kolei sugeruje, że dwie linie poziome mają różną długość.
Nasze eksperymenty Przeprowadziłyśmy kilka doświadczeń związanych ze zmysłem wzroku. 1. Czy dotarłybyśmy do celu jako niewidome? (Tor przeszkód) 2. Czy mamy dobry wzrok? (Tablica Snellena) 3. Stereogramy. 4. Czy jesteśmy daltonistkami? (Test na daltonizm)
Czy dotarłybyśmy do celu jako niewidome?
Czy mamy dobry wzrok? (Tablica Snellena) Zrobiłyśmy badanie wzroku (stojąc 3 m od kartki z coraz mniejszymi literami, i odczytywałyśmy je).
Stereogramy Stereogram to obraz utworzony za pomocą techniki przedstawienia go na płaszczyźnie w taki sposób, aby sprawiał wrażenie trójwymiarowego.
Daltonizm Wada wzroku, odmiana ślepoty barw, polegająca na nierozpoznawaniu barwy zielonej.
Jaki to kolor? Arbuzowy Amarantowy Bananowy Bordowy
Wada wzroku - ZEZ Jest wadą oczu objawiającą się osłabieniem mięśni ocznych, co powoduje zmianę kąta patrzenia jednego oka względem drugiego. Efektem zeza jest zaburzenie widzenia stereoskopowego. W dzisiejszych czasach można leczyć zeza chirurgicznie.
Typy oczu - oczy złożone Rodzaj oczu występujący u owadów, wijów i niektórych skorupiaków. Składają się z ułożonych w charakterystyczny wzór mozaikowy omatidiów (zwanych oczkami prostymi lub fasetkami), z których każdy posiada własną rogówkę, aparat dioptryczny, komórki barwnikowe i receptory i odbiera tylko wąski wycinek pola widzenia. Daje to obraz mozaikowy, który zostaje przetworzony w układzie nerwowym. Oko złożone dostrzega intensywność światła i jego zmiany, ale nie umożliwia ostrego widzenia kształtów. Pole widzenia oczu złożonych jest bardzo szerokie i może dochodzić nawet do 360° (u drapieżnych owadów).
Przyoczka Pojedynczy narząd wzroku występujący u stawonogów. Wyróżnia się przyoczka boczne (ocellus lateralis, stemma), obecne w liczbie 1–7 par na bocznej lub brzusznej części głowy larw owadów o przeobrażeniu zupełnym i u skoczogonków oraz przyoczka grzbietowe (ocellus dorsalis, ocellus anterior), o pojedynczym aparacie dioptrycznym i licznych receptorach, występujące w liczbie 1–3 par na czole u imagines i larw niektórych owadów o przeobrażeni niezupełnym.
Oczy dwukolorowe
OKULARNICY
Smak i Węch Węch to zmysł chemiczny. Działanie węchu polega na wykrywaniu zapachów i rozpoznawaniu bodźców, jakimi są cząsteczki określonych związków chemicznych lub ich mieszaniny. Smak to jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do chemicznej analizy składu pokarmu. U wielu organizmów smak i węch nie są oddzielone.
Smaki Wyróżniamy 5 smaków: Słodki (4) Gorzki (1) Słony (3) Kwaśny (2) Umami (mięsny)
Nasze doświadczenia Wąchanie przypraw Degustacja wody Jabłko i cebula Lepienie języka Rozpoznawanie danych smaków
Wąchanie przypraw Każda z nas przygotowała po dwie mieszanki przypraw - jedną złożoną z 3 składników, a drugą z 5. Następnie wszystkie sprawdziłyśmy, jak rozpoznajemy te przyprawy podchodząc do kolejnych dziewczyn, wąchając kolejne zestawy. Najlepiej rozpoznawalną przyprawą okazała się curry, a najgorzej - czubryca zielona (tylko raz) i zioła prowansalskie (również raz).
Degustacja wód Na zajęciach 9 kwietnia degustowałyśmy różne wody i okazało się, że część z nas jest niesamowicie wybredna, jeżeli chodzi o smak wody. Natalia to już w ogóle. Smak wody zależy od zawartości jonów wodorowęglanowych.
Dotyk Dotyk (układ czuciowy) jest uznawany za jeden ze zmysłów, jednak wrażenia określane łącznie jako dotyk są kombinacją sygnałów przesyłanych przez komórki reagujące na ciepło lub zimno, nacisk oraz uszkodzenie (ból).
Doświadczenia związane z dotykiem Na swoim ciele sprawdzałyśmy, w których miejscach skóra jest najwrażliwsza. Do tego użyłyśmy waty oraz plastikowych sztućców (widelców). Miejsca najbardziej wrażliwe na dotyk
Dziękujemy za uwagę :D