dr n. med. inż. Katarzyna Pytkowska1 prof. nzw dr inż. Jacek Arct1

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Estry kwasów karboksylowych
Advertisements

Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Chemia w życiu codziennym
Aktywność katalityczna enzymów
Aktywność katalityczna enzymów
Oddziaływanie pomiędzy modyfikowanymi cyklodekstrynami a L-tryptofan indol liazą. Praca magisterska wykonana w Pracowni Węglowodanów,
Pracownia Peptydów Wydziału Chemii UW Jarosław Stańczewski
Pobranie próbki i jej przygotowanie jest bardzo ważnym, często najważniejszym i najtrudniejszym etapem analizy i może decydować o poprawności jej wyniku.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Procesy membranowe w biotechnologii cz. 4
Izoprenoidy, steroidy i ich pochodne
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Alkohole Typ wody.
Nawilżanie skóry.
Katarzyna Pytkowska1, Jacek Arct1, Ludwik Synoradzki2,
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Zastosowanie surowców roślinnych w kosmetyce
Pokochaj olej rzepakowy
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Zespół Szkół Chemicznych
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ENZYMY.
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 6.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
RODZAJE I CHARAKTERYSTYKA
Estry kwasów karboksylowych
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
IZOTOPOWA FRAKCJONACJA WĘGLA 13 C W REAKCJACH BIOTRANSFORMACJI ORAZ ENZYMATYCZNYCH PUBLIKACJE Katarzyna M. Romek Promotorzy: prof. dr hab Piotr Paneth.
Alkohole.
Tłuszcze. Opracowano na podstawie:
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Wpływ składników żywności na organizm
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
Otrzymywanie bezwodnika ftalowego w skali 1000 ton/ rok K. Kardas, O
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
P Przez ostatnie dekady obserwuje się gwałtowny rozwój polimerów biodegradowalnych, otrzymywanych z surowców odnawialnych. Są to najbardziej obiecujące.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Lipidy cz.1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Instytut Farmaceutyczny ul. Rydygiera Warszawa Instytut Farmaceutyczny ul. Rydygiera Warszawa Heksenozy jako.
Reakcje estryfikacji i estry
Prowadzący: dr hab. inż. P. Buchalski Karolina Morawska, Bogumiła Lehwark, Monika Sobora, Paulina Pisarek Główny prowadzący: prof. dr hab. inż. A. Kunicki.
Wpływ obróbki termicznej osadów nadmiernych na udział azotu w hydrolizatach Sylwia Myszograj Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Inżynierii Środowiska,
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Rys. 1 Cząsteczka fenolu. Fenol (hydroksybenzen) jest to organiczny związek chemiczny, najprostszy związek z grupy fenoli. Od alkoholi odróżnia go fakt,
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Walory zdrowotne jagnięciny
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Tłuszcze: budowa, właściwości, wykrywanie
Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016
Chemia w moim życiu.
WYKŁAD
Katedra i Zakład Chemii Organicznej
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Alkohole jednowodorotlenowe
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Technologia wytwarzania monoglicerydów biologicznie czynnych kwasów tłuszczowych dr n. med. inż. Katarzyna Pytkowska1 prof. nzw dr inż. Jacek Arct1 dr inż. Tomasz Kobiela2 1Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia 2Wydział Chemiczny Politechniki Warszawskiej

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Ważny biologicznie aktywny składnik czynny kosmetyków Dobrze znany mechanizm działania: Substrat do syntezy ceramidu EOS (stratum corneum) Substrat do syntezy eikozanoidów (żywe warstwy naskórka) Najważniejsze NNKT: Kwas oktadekadienowy (linolowy), C18:2, n-6 Kwas oktadekatrienowy (gamma-linolenowy, GLA), C18:3, n-6

Źródła GLA dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego główne: Nieprzetworzone oleje roślinne (triglicerydy) INIC: Oenothera Biennis Oil, Borago Officinalis Oil, Ribes Nigrum Oil o mniejszym znaczeniu: Estry etylowe Woski (np. INCI: Oleyl Linoleate)

Emolienty triglicerydy: monoglicerydy: Ograniczone możliwości penetracji s.c. – ograniczona biodostępność NNKT Tworzenie tłustego filmu Stosunkowo wysoki potencjał uszkadzania struktur cementu międzykomórkowego s.c. monoglicerydy: Mogą być dobrym źródłem NNKT Wyższa biodostępność dermalna w porównaniu z triglicerydami Ograniczenia klasycznej syntezy wielkotonażowej

Cel badań Opracowanie przydatnej technologicznie metody syntezy baz kosmetycznych zawierających monoglicerydy i/lub inne estry GLA i/lub innych NNKT Wykorzystanie oleju roślinnego jako głównego substratu

Założenia Produkt powinien zawierać możliwie wysokie stężenie estrów GLA (NNKT) Bezpośrednia transestryfikacja powinna być głównym mechanizmem syntezy Warunki reakcji nie powinny sprzyjać izomeryzacji i/lub innym potencjalnie niekorzystnym reakcjom ubocznym kwasów wielonienasyconych. Rozwiązanie: wykorzystanie katalizy enzymatycznej Ograniczenie wykorzystania rozpuszczalników organicznych

Wyniki Metoda enzymatycznej bezpośredniej transestryfikacji olejów naturalnych bogatych w NNKT Wysokie wydajności reakcji Profil kwasów tłuszczowych identyczny z profilem wyjściowego oleju Procesy bezrozpuszczalnikowe Łagodne warunki reakcji (bez strat NNKT) Po oddzieleniu enzymu produkt nie wymaga dalszego oczyszczania (może być zastosowany jako surowiec kosmetyczny) Metoda może być podstawą procesu technologicznego

Zakres metody Jako substraty mogą być zastosowane dowolne oleje roślinne oraz szeroki wachlarz alkoholi: gliceryna, niskocząsteczkowe alkohole alifatyczne, alkohole tłuszczowe, sterole, terpeny Dla każdej grupy substratów została przeprowadzona optymalizacja enzymu oraz warunków prowadzenia procesu Nie znaleziono warunków „uniwersalnych” pozwalających na prowadzenie procesu dla dowolnej pary olej/alkohol z równie wysoką wydajnością Metoda jest przedmiotem patentów: PL 340894, PL 341193

Monoglicerydy GLA Materiały Substraty: Borago Officinalis Oil (Betuland, Poland), glicerol Enzym: lipaza triglicerydowa (EC 3.1.1.3) Rozpuszczalnik: brak

Monoglicerydy GLA

Monoglicerydy GLA Mieszanina poreakcyjna po oddzieleniu enzymu jest gotową do użycia bazą kosmetyczną zawierającą 40-50% monoglicerydów w tym ok. 17% monoglicerydów GLA Jest możliwe wzbogacenie układu w monoglicerydy GLA w cyklu następczych reakcji wydzielanych frakcji di- i triglicerydów

Di- and triunsaturated FA Monounsaturated FA

Ocena aplikacyjna

Skin moisturization (long term study) * p<0,05; Wilcoxon signed-rank test

Sensory evaluation * p<0,01, ** p<0,001; Wilcoxon signed-rank test

Ocena aplikacyjna Wprowadzenie GLA do monoglicerydów zwiększa biodostępność Kosmetyki zawierające monoglicerydy NNKT mają lepsze działanie nawilżające niż kosmetyki z triglicerydami bogatymi w GLA (olejem) Ocena sensoryczna nie wykazała negatywnego wpływu na parametry kosmetyków

Dziękuję za uwagę!