ZIOŁA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Wykonała: Dominika Machlowska
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Zielona herbata - jako żywność funkcjonalna
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Rośliny przyprawowe i składniki za które je cenimy
WITAMINY.
WITAMINY.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Zioła i ich rodzaje.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie
Ziołolecznictwo.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
POLACY a problemy z masą ciała
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Ziółka ziółeczka to witamin beczka
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Na terenie gminy Częstochowa
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
ODDYCHANIE JAKO PROCES WYZWALAJĄCY ENERGIĘ.
WYKORZYSTANIE ZNANYCH ROŚLIN W LECZNICTWIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
Nasza szkoła zna dobre zioła
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
ROŚLINY WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ WYSTĘPUJĄCE W PREPARATACH STARLIFE
Biologia Karolina Iwanowska
Znaczenie ziół dla człowieka
Rośliny w okolicy szkoły.
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
AROMATERAPIA.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
Ten słodki nektar jest niezwykle bogaty w cukry, stanowiące ok. 70% jego składu, a jedna łyżeczka dostarcza nam około 40 kcal. Miód działa intensywnie.
Owoce i warzywa.
Zioła.
Koperek na zdrowie! Właściwości zdrowotne koperku ogrodowego.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Rodzaje substancji leczniczych
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Prezentacja o roślinach leczniczych
BRZOZA W zielarstwie stosuje się głównie liście i pąki brzozy. Wysuszone młode pączki lub liście brzozy stosuje się jako niedrażniący środek moczopędny.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„ O bioróżnorodności dla przyszłości- czyli jak uczyć, że sarna nie jest żoną jelenia” Projekt edukacyjny.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Przyprawy ciasteczek korzennych
Środki smakowo- zapachowe
CZYM JEST ZDROWIE??.
Zapis prezentacji:

ZIOŁA

BAZYLIA Działanie : Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu - działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił. Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego.

BEZ CZARNY Działanie: kwiaty działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco na naczynia krwionośne (zmniejsza kruchość naczyń włosowatych). Zewnętrznie ma zastosowanie do przemywań w stanach zapalnych oczu i gardła. Owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, napotnie, przeciwbólowo, odtruwająco. W medycynie ludowej stosowany jako środek przeciw przeziębieniom, np. w postaci soku z owoców lub nalewki.

CZARNA JAGODA Działanie : Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe. Owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy. Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego oraz jako środek pomocniczy przy cukrzycy.

DZIURAWIEC Zmniejsza objawy łagodnej formy depresji. Pomaga przy lekkiej bezsenności, a także przy migrenie. Ma działanie żółciopędne, żółciotwórcze, pobudzające trawienie, przeciwzapalne i dezynfekcyjne (może być stosowany zewnętrznie na rany i do płukania gardła).

JAŁOWIEC W czasie upału hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym co stanowi swoisty rekord wśród drzew i krzewów iglastych. Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście i samo drewno. Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy, wino i piwo jałowcowe czy nawet powidła.

KMINEK Działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo.

KRWAWNIK Działanie: przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i nieznaczne przeciwskurczowe. Ziele pobudza również czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci. Dawniej sporządzano napar na krwotoki wewnętrzne. Dziś ziele krwawnika stosuje się wewnętrznie głównie w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych objawiających się brakiem apetytu, wzdęciami, kurczami jelit, niestrawnością oraz, ze względu na działanie przeciwzapalne, w chorobie wrzodowej. Krwawnik można też stosować zewnętrznie w celu łagodzenia stanów zapalnych skóry i błon śluzowych oraz na rany, aby przyspieszyć gojenie.

MAJERANEK Działanie : reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość garbników zalecany przy biegunkach. Herbatka z ziela ma właściwości uspokajające. Olejek bywa używany do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych.

MIĘTA Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.

MNISZEK LEKARSKI Działanie: działa moczopędnie. Jego korzeń zawiera sporo potasu. Odwar z korzeni pomagają w schorzeniach dróg żółciowych oraz przy wszystkich problemach wątrobowych. Pomaga przy kłopotach trawiennych. Podnosi odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu. Zalecany jest również przy chorobach skóry.

DZIKA RÓŻA Działanie: słabo rozkurczające, żółciopędne, łagodnie moczopędne. Róża jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.

RUMIANEK W medycynie i kosmetyce używa się olejku. Najczęściej jest stosowany doustnie jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne. Użyty zewnętrznie przeciwdziała stanom zapalnym skóry. Stosowany wewnętrznie w nieżycie jelit i żołądka, zewnętrznie na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia.

TYMIANEK Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające.

NOTATKA Zioła są to rośliny o właściwościach leczniczych. Przykładowe zioła: rumianek, dziurawiec, krwawnik, bazylia. Przyprawy - składniki dodawane do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów smakowych i zapachowych. Przykładowe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.