Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Kuchnia francuska.
N a k r y c i e s t o ł u.
Szkoła promująca zdrowie
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zdrowe odżywianie.
Francja.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
English breakfast.
Amerukanskie jedzenie
Zwyczaje żywieniowe Polaków
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Bez śniadania nie ma nauczania
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wiem co jem.
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Jak się odżywiamy?.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Katolicka Szkoła Podstawowa Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Dąbrowie Górniczej.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŻYWIENIE.
LODÓWKI.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Zdrowy tryb życia.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Jedzenie.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich Zwolińska Roksana

Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich Patriotyzm kulinarny Polaków jest ogromny. Bez większej przesady można się pokusić o stwierdzenie, że rodzima kultura kulinarna traktowana jest jako część narodowej tożsamości. Na próbę o wskazanie rodzaju potraw, które najbardziej odpowiadają ich gustowi (wg raportu Knorra), 41% respondentów bez wahania wskazało na potrawy według przepisów kuchni polskiej. Równie zdecydowanych w wyborze potraw innych kuchni świata było tylko 4%. Nie oznacza to jednak, że Polacy są z góry uprzedzeni do wszelkich nowości. Jedną z najczęściej wymienianych zalet atrakcyjnego jedzenia jest jego różnorodność, a to w naturalny sposób otwiera możliwości wprowadzania do codziennego menu nowych potraw, w tym także inspirowanych kuchniami świata. W Polakach tkwi naturalna ciekawość nowych smaków, nowych rozwiązań kulinarnych i nowych dań. Ciekawość kulinarna jest znacznie silniejsza w ludziach młodych, nie obarczonych obowiązkami rodzinnymi i rutyną codziennych domowych obiadów z dwóch dań. Bardziej otwarte na nowości są też kobiety i osoby z wykształceniem powyżej średniego. Co jest podstawą polskiego posiłku? Oczywiście mięso.

Polacy są zdecydowanie mięsożerni, a wydawałoby się coraz bardziej popularny, zwłaszcza w pewnych środowiskach, wegetarianizm w świetle danych statystycznych dotyczących wszystkich mieszkańców kraju, wypada bardzo blado. Zaledwie 1% pytanych to wegetarianie, natomiast 95% deklaruje, że możliwości zostania wegetarianinem nawet nie bierze pod uwagę. Dania mięsne można przyrządzać na rozmaite sposoby, ale zdecydowanie najbardziej Polacy lubią mięso panierowane i smażone. Nic więc dziwnego, że kotlet, czy to schabowy, czy mielony, czy też pierś kurczaka byle panierowana i smażona, ma w polskim jadłospisie pozycję nie do podważenia.

Polskie Śniadanie Polskie śniadanie to najczęściej kanapki z wędliną z serem, jajecznica albo płatki z mlekiem. Do tego pijemy kawę, herbatę albo sok. Pomijanie śniadania to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Faktem jest, że rano zazwyczaj nie odczuwamy głodu. Jednakże zadowolenie się jedynie kubkiem kawy prowadzi do obniżenia sprawności umysłowej w ciągu całego dnia. Jeśli jesteśmy na diecie to tym bardziej nie powinnyśmy zapominać o śniadaniu.

Francuskie Śniadanie Śniadanie (petit déjeuner) - składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy.

Włoskie Śniadanie Włoskie śniadanie, przez specjalistów ds. żywienia uważane jest za najlepsze na świecie, jest w zasadzie słodkie i stosownie do śródziemnomorskich tradycji, składa się z mleka i jego przetworów (jogurt), pieczywa oraz owoców. Idealnie byłoby zacząć od wypicia soku z owoców cytrusowych lub zjedzenia kawałka różowego grapefruita, których zadaniem jest „otwarcie” żołądka. Zamiast tego można zjeść mieszankę różnych owoców i warzyw. Cenne substancje, takie jak witaminy i minerały, są najlepiej przyswajane przy pustym żołądku. Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają bardzo niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny.

Brytyjskie Śniadanie Typowe angielskie śniadanie może się składać z: szklanki soku, płatków kukurydzianych z mlekiem lub owsianki na mleku, grillowanych potraw np. grillowane pomidory, jaj sadzonych, białej fasoli ugotowanej i zapieczonej w sosie pomidorowym, świeżego chleba, świeżo przygotowanych tostów, masła, dżemu, mocnej herbaty z mlekiem i cukrem lub kawy z mlekiem. Czasem też można podać wędzonego łososia lub dorsza zamiast jaj z bekonem.

Niemieckie Śniadanie Śniadanie w Niemczech jada się między 6.00 i 9.00. Wiele lokali wyspecjalizowało się w menu śniadaniowym, podawanym często do godz. 14.00. Typowe, niemieckie śniadanie składa się z chleba lub bułeczek, kiełbasy, sera, dżemu lub miodu i musli. Do tego pije się kawę lub herbatę. W Niemczech na śniadanie je się najczęściej ciemny chleb lub bułki. Do tego oraz ser i szynkę, różne rodzaje kiełbasy, dżem i miód. W niedziele są jajka. Kto się chce zdrowo odżywiać je musli, jogurt, twaróg i owoce. Pije się herbatę, kawę i sok. Śniadanie je się przed szkołą między 7.00, a 9.00, najpóźniej 9.30. Najczęściej rodzina robi je sama.

Polski Obiad Tradycyjnie składa się z dwóch dań - w Polsce zwykle z zupy oraz dania głównego. W Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, rozwinęła się bardzo bogata tradycja zup - wysoce zróżnicowanych pod względem regionu czy sezonu. Drugie danie w środowiskach wiejskich było przygotowywane głównie na bazie mąki i od XVII wieku - ziemniaków. Na talerzach bogatszych grup społecznych dominowały potrawy mięsne.

Francuski Obiad Obiad (déjeuner) - spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często.

Włoski Obiad Włosi obiad jedzą ok. 12 i 14. Składa się on zwykle z dania mięsnego, mącznego i owoców.

Brytyjski Obiad W południe jada się lunch - lekki posiłek zastępujący polski obiad. Jest on jadany najczęściej poza domem w szkole, miejscu pracy czy w ogólnodostępnych punktach żywienia zbiorowego np. kanapka gotowa kupowana w sklepie, ucięta w trójkąt i zapakowana w plastikowe opakowanie, wypełniona po brzegi majonezem – do majonezu może być kurczak, tuńczyk, kukurydza, krewetki, szynka, ser, do wyboru do koloru. Do kanapki obowiązkowo paczka czipsów i butelka coca-coli.

Niemiecki Obiad Obiad to główny posiłek dnia, dlatego składa się z bardzo obfitego, ciepłego dania. W Niemczech je się obiad stosunkowo wcześnie. Obiad jest głównym posiłkiem w ciągu dnia i składają się na niego warzywa i mięso. W katolickich zakątkach Niemiec w piątki nie je się mięsa, zamiast tego potraw z jajek.

Polska Kolacja Polacy jedzą na kolacje dania na ciepło i lekko strawne

Francuska Kolacja Kolacja (dîner) - spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło.

Włoska Kolacja Obiad jada się około godziny 17-19. Przed podstawowymi daniami obiadowymi podaje się przekąski, mogą to być bogate zestawy mięs i wędlin z ostrymi przyprawami oraz owoców morza i warzyw. Następne danie to zupa lub makaron, mogą to byś buliony, różnego rodzaju zupy warzywne. Preferowane są jednak potrawy z makaronem. Następnie serwowane są dania mięsne lub rybne. Na deser podawane są zwykle sery i owoce.

Brytyjska Kolacja Typowa kolacja składa się z mięsa i dwóch warzyw, zapiekanki z warzyw, wymiennie z puddingiem lub deserem. Niektórzy jadają jeszcze jeden posiłek przed snem. Składa się on z chleba z masłem, ciasta z owocami, ser oraz kawa, herbata albo pitna czekolada.

Niemiecka Kolacja Do kolacji zasiada się między 18.00-19.00. Składa się ona z chleba, kiełbasy i sera. Osoby, które w południe nie jadają obiadu spożywają go wieczorem.

Źródła www.wikipedia.pl