Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich Zwolińska Roksana
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich Patriotyzm kulinarny Polaków jest ogromny. Bez większej przesady można się pokusić o stwierdzenie, że rodzima kultura kulinarna traktowana jest jako część narodowej tożsamości. Na próbę o wskazanie rodzaju potraw, które najbardziej odpowiadają ich gustowi (wg raportu Knorra), 41% respondentów bez wahania wskazało na potrawy według przepisów kuchni polskiej. Równie zdecydowanych w wyborze potraw innych kuchni świata było tylko 4%. Nie oznacza to jednak, że Polacy są z góry uprzedzeni do wszelkich nowości. Jedną z najczęściej wymienianych zalet atrakcyjnego jedzenia jest jego różnorodność, a to w naturalny sposób otwiera możliwości wprowadzania do codziennego menu nowych potraw, w tym także inspirowanych kuchniami świata. W Polakach tkwi naturalna ciekawość nowych smaków, nowych rozwiązań kulinarnych i nowych dań. Ciekawość kulinarna jest znacznie silniejsza w ludziach młodych, nie obarczonych obowiązkami rodzinnymi i rutyną codziennych domowych obiadów z dwóch dań. Bardziej otwarte na nowości są też kobiety i osoby z wykształceniem powyżej średniego. Co jest podstawą polskiego posiłku? Oczywiście mięso.
Polacy są zdecydowanie mięsożerni, a wydawałoby się coraz bardziej popularny, zwłaszcza w pewnych środowiskach, wegetarianizm w świetle danych statystycznych dotyczących wszystkich mieszkańców kraju, wypada bardzo blado. Zaledwie 1% pytanych to wegetarianie, natomiast 95% deklaruje, że możliwości zostania wegetarianinem nawet nie bierze pod uwagę. Dania mięsne można przyrządzać na rozmaite sposoby, ale zdecydowanie najbardziej Polacy lubią mięso panierowane i smażone. Nic więc dziwnego, że kotlet, czy to schabowy, czy mielony, czy też pierś kurczaka byle panierowana i smażona, ma w polskim jadłospisie pozycję nie do podważenia.
Polskie Śniadanie Polskie śniadanie to najczęściej kanapki z wędliną z serem, jajecznica albo płatki z mlekiem. Do tego pijemy kawę, herbatę albo sok. Pomijanie śniadania to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Faktem jest, że rano zazwyczaj nie odczuwamy głodu. Jednakże zadowolenie się jedynie kubkiem kawy prowadzi do obniżenia sprawności umysłowej w ciągu całego dnia. Jeśli jesteśmy na diecie to tym bardziej nie powinnyśmy zapominać o śniadaniu.
Francuskie Śniadanie Śniadanie (petit déjeuner) - składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy.
Włoskie Śniadanie Włoskie śniadanie, przez specjalistów ds. żywienia uważane jest za najlepsze na świecie, jest w zasadzie słodkie i stosownie do śródziemnomorskich tradycji, składa się z mleka i jego przetworów (jogurt), pieczywa oraz owoców. Idealnie byłoby zacząć od wypicia soku z owoców cytrusowych lub zjedzenia kawałka różowego grapefruita, których zadaniem jest „otwarcie” żołądka. Zamiast tego można zjeść mieszankę różnych owoców i warzyw. Cenne substancje, takie jak witaminy i minerały, są najlepiej przyswajane przy pustym żołądku. Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają bardzo niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny.
Brytyjskie Śniadanie Typowe angielskie śniadanie może się składać z: szklanki soku, płatków kukurydzianych z mlekiem lub owsianki na mleku, grillowanych potraw np. grillowane pomidory, jaj sadzonych, białej fasoli ugotowanej i zapieczonej w sosie pomidorowym, świeżego chleba, świeżo przygotowanych tostów, masła, dżemu, mocnej herbaty z mlekiem i cukrem lub kawy z mlekiem. Czasem też można podać wędzonego łososia lub dorsza zamiast jaj z bekonem.
Niemieckie Śniadanie Śniadanie w Niemczech jada się między 6.00 i 9.00. Wiele lokali wyspecjalizowało się w menu śniadaniowym, podawanym często do godz. 14.00. Typowe, niemieckie śniadanie składa się z chleba lub bułeczek, kiełbasy, sera, dżemu lub miodu i musli. Do tego pije się kawę lub herbatę. W Niemczech na śniadanie je się najczęściej ciemny chleb lub bułki. Do tego oraz ser i szynkę, różne rodzaje kiełbasy, dżem i miód. W niedziele są jajka. Kto się chce zdrowo odżywiać je musli, jogurt, twaróg i owoce. Pije się herbatę, kawę i sok. Śniadanie je się przed szkołą między 7.00, a 9.00, najpóźniej 9.30. Najczęściej rodzina robi je sama.
Polski Obiad Tradycyjnie składa się z dwóch dań - w Polsce zwykle z zupy oraz dania głównego. W Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, rozwinęła się bardzo bogata tradycja zup - wysoce zróżnicowanych pod względem regionu czy sezonu. Drugie danie w środowiskach wiejskich było przygotowywane głównie na bazie mąki i od XVII wieku - ziemniaków. Na talerzach bogatszych grup społecznych dominowały potrawy mięsne.
Francuski Obiad Obiad (déjeuner) - spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często.
Włoski Obiad Włosi obiad jedzą ok. 12 i 14. Składa się on zwykle z dania mięsnego, mącznego i owoców.
Brytyjski Obiad W południe jada się lunch - lekki posiłek zastępujący polski obiad. Jest on jadany najczęściej poza domem w szkole, miejscu pracy czy w ogólnodostępnych punktach żywienia zbiorowego np. kanapka gotowa kupowana w sklepie, ucięta w trójkąt i zapakowana w plastikowe opakowanie, wypełniona po brzegi majonezem – do majonezu może być kurczak, tuńczyk, kukurydza, krewetki, szynka, ser, do wyboru do koloru. Do kanapki obowiązkowo paczka czipsów i butelka coca-coli.
Niemiecki Obiad Obiad to główny posiłek dnia, dlatego składa się z bardzo obfitego, ciepłego dania. W Niemczech je się obiad stosunkowo wcześnie. Obiad jest głównym posiłkiem w ciągu dnia i składają się na niego warzywa i mięso. W katolickich zakątkach Niemiec w piątki nie je się mięsa, zamiast tego potraw z jajek.
Polska Kolacja Polacy jedzą na kolacje dania na ciepło i lekko strawne
Francuska Kolacja Kolacja (dîner) - spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło.
Włoska Kolacja Obiad jada się około godziny 17-19. Przed podstawowymi daniami obiadowymi podaje się przekąski, mogą to być bogate zestawy mięs i wędlin z ostrymi przyprawami oraz owoców morza i warzyw. Następne danie to zupa lub makaron, mogą to byś buliony, różnego rodzaju zupy warzywne. Preferowane są jednak potrawy z makaronem. Następnie serwowane są dania mięsne lub rybne. Na deser podawane są zwykle sery i owoce.
Brytyjska Kolacja Typowa kolacja składa się z mięsa i dwóch warzyw, zapiekanki z warzyw, wymiennie z puddingiem lub deserem. Niektórzy jadają jeszcze jeden posiłek przed snem. Składa się on z chleba z masłem, ciasta z owocami, ser oraz kawa, herbata albo pitna czekolada.
Niemiecka Kolacja Do kolacji zasiada się między 18.00-19.00. Składa się ona z chleba, kiełbasy i sera. Osoby, które w południe nie jadają obiadu spożywają go wieczorem.
Źródła www.wikipedia.pl