Zboża zjadam energię z nich mamy!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Prezentacja dla uczniów gimnazjum
IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Sprawozdanie z realizacji programu
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie.
Przedszkole nr 16 im. Jana Brzechwy ul. Szarotki Konin
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Przystępując do realizacji edycji programu „ Piramida Zdrowego Żywienia” w grupie 3-latków wprowadziłyśmy dzieci do w/w programu z pomocą bohaterów.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Publiczne Przedszkole nr 18
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA Zboża zjadamy energię z nich mamy
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
Realizacja zadań Akademii Zdrowego Przedszkolaka
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
ABC – zdrowego odżywiania
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji
Zapis prezentacji:

Zboża zjadam energię z nich mamy! Iwona Cięciwa Przedszkole Samorządowe Nr 29 W Krakowie ul. Pigonia 2a

jak wiemy od wieków ziarno, które bogate jest w składniki odżywcze stanowiło podstawowy pokarm ludzi, zapewniający zdrowie i energię. ze względu na zawartość składników odżywczych i aktywnych zboże to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych dostępnych dla człowieka.

ZIARNA ZBÓŻ DOSTARCZAJĄ WIELU CENNYCH SKŁADNIKÓW, TAKICH JAK: BŁONNIK, WITAMINY Z GRUPY B, ŻELAZO, MAGNEZ, CENNE BIAŁKA ORAZ SUBSTANCJE BIOAKTYWNE. ZNACZENIE JAKIE ODGRYWA ZBOŻE W NASZYM ŻYCIU WIDAĆ CHOCIAŻBY W WIELKIEJ RÓŻNORODNOŚCI RODZAJÓW WYPIEKÓW, GATUNKÓW PIECZYWA, CIAST WYTWARZANYCH W KAŻDYM KRAJU NA PRZESTRZENI WIEKÓW.

Biorąc pod uwagę korzyści jakie dostarcza nam spożywanie produktów pełnoziarnistych nasze przedszkole wzięło udział w akcji zorganizowanej przez akademię zdrowego przedszkolaka, pod hasłem „zboża zjadamy energię z nich mamy!” Dzięki działaniom związanym z tą akcją nasze przedszkolaki uczą się właściwych nawyków żywieniowych.

korzystając z przesłanych przez akademię materiałów w połowie października rozpoczęliśmy czterotygodniową akcję, w trakcie której dzieci zapoznały się z różnymi rodzajami zbóż oraz produktami jego pochodzenia. natomiast rodzice mieli możliwość zapoznania się z akcją dzięki plakatom, zawierającym ideę akcji. artykuły o produktach żywieniowych zostały wywieszone w głównym holu przedszkola, gdzie codziennie przechodzą rodzice. pomogło to w zaangażowaniu rodziców w działania wychowawcze i profilaktyczne związane z realizacją zadań akcji.

w pierwszym tygodniu trwania akcji dzieci przypomniały sobie czym jest piramida żywienia przedszkolaka. a wraz ze swoimi bajkowymi przyjaciółmi wieprzusiem, raptusiem, ociupinką i ciocią różą udały się w „podróż do wnętrza piramidy”. natomiast dzięki puzzlom i ilustracjom różnych produktów samodzielnie układały piramidę żywienia.

Dużym zaskoczeniem okazało się dla dzieci droga powstawania chleba Dużym zaskoczeniem okazało się dla dzieci droga powstawania chleba. U nas w przedszkolu pod hasłem „Od kłosa w polu po bułkę w przedszkolu”. Dzieci słuchały opowiadania „Zwierzątka ze zdrowego zakątka – jak powstaje chleb?” Ruchowo improwizowały treść opowiadania, kolorowały historyjkę obrazkową. Wszystkie przedszkolaki miały bezpośredni kontakt z powstaniem chleba. Dzieci lepiły różnego rodzaju bułeczki i rogaliki z masy solnej, a starsze dzieci samodzielnie wyrabiały ciasto na chleb, który potem wyjątkowo im smakował. Przedszkolaki dowiedziały się również, że najzdrowszy jest chleb ciemny i obiecały, że będą go jeść częściej.

przedszkolaki poznały historię płatków, jako kolejnego produktu zbożowego. wiedzą teraz, które płatki są zdrowe, a które trzeba jeść z umiarem. wszystkie dzieci w swoich grupach wykonywały „domowe musli”, które zjadały z apetytem w dniu następnym. dodatkowo starsze przedszkolaki zrobiły ciasteczka owsiane, którymi poczęstowały również młodszych kolegów.

Kolejnym produktem zbożowym, z którym zapoznane zostały dzieci był makaron. Przedszkolaki dowiedziały się jak on powstaje oraz poznały różne jego gatunki; omawiały ich kształty, nazwy i fakturę. Słuchając opowiadania „Kulinarna podróż do Włoch”, poznały stolicę makaronu, a zabawa „makaron spaghetti” sprawiła im wiele frajdy. Dzieci tworzyły jeżyki z masy solnej, a makaron został użyty jako jego kolce – kreatywności nie było końca.

Następnie przedstawione zostały dzieciom różne gatunki kasz; miały możliwość dotykania, przesypywania ich, porównywania ich ilości w różnych miarkach, rysowania na koszy mannie. Dzieci słuchały opowiadania „Skąd pochodzi ryż?”, dowiedziały się jakie warunki muszą być spełnione by ryż urósł, poznały różne gatunki ryżu oraz ich wartości odżywcze. Finalnym efektem zabawy z kaszą było utworzenie pracy plastycznej „Drzewo nocą” – wykorzystując różne rodzaje kasz. Natomiast wiersz „O królu” J. Brzechwy, przekonał dzieci do jej jedzenia.

Dzieci dowiedziały się co to są rośliny strączkowe oraz dlaczego tak się nazywają. Wiedzą, na którym miejscu znajdują się one w piramidzie żywienia. Odróżniały rośliny strączkowe od innych roślin, manipulowały nimi: przesypywały z jednych pojemników do drugich, próbowały przeliczyć ile zmieści się w garści, porównywały ich wielkości, słuchały która fasolka grzechocze głośniej. Wszystkie przedszkolaki wykonały mandale, z użyciem między innymi roślin strączkowych. Starają się przełamywać niechęć przed ich jedzeniem.

Dzieci poznały różne rodzaje tłuszczów oraz przekonały się, że warto jeść ryby. Poznały produkty bogate w tłuszcze oraz dowiedziały się, że nie każdy tłuszcz jest zdrowy. Słuchały opowiadania „Jak powstaje olej?”, poznały produkty, z których wytwarzany jest olej. Dzięki kolorowym planszom mogły segregować produkty na te, z których powstaje olej oraz te, z których oleju nie będzie.

Przedszkolaki znają już różne gatunki orzechów, wiedzą które z nich rosną w Polsce. Słuchały wiersza J. Brzechwy „Orzech” o aktywnie dyskutowały o nim. Dowiedziały się, że orzechy włoskie to „żywność dla mózgu”, dlatego zamiast słodyczy i słonych przekąsek warto jeść orzechy, pestki dyni i słonecznika.

Dzięki działaniom związanym z akcją „Zboża zjadamy, energię z nich mamy”, przedszkolaki miały możliwość wzbogacić swoją wiedzę o produkty zbożowe, próbować różnych produktów i dowiedzieć się przeróżnych ciekawostek na ich temat. Utożsamiały się z bohaterami opowiadań „Zwierzątka ze zdrowego zakątka”, a kolorowanki, plansze i ilustrację wzbogacały ich wyobraźnię i chęć zdobywania wiedzy. Pomimo poznania różnorodnych a zarazem zdrowych i smacznych produktów spożywczych, przedszkolaki wiedzą i pamiętają, że aktywność ruchowa jest niezmiernie ważna dla prawidłowego rozwoju.