Zboża zjadam energię z nich mamy! Iwona Cięciwa Przedszkole Samorządowe Nr 29 W Krakowie ul. Pigonia 2a
jak wiemy od wieków ziarno, które bogate jest w składniki odżywcze stanowiło podstawowy pokarm ludzi, zapewniający zdrowie i energię. ze względu na zawartość składników odżywczych i aktywnych zboże to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych dostępnych dla człowieka.
ZIARNA ZBÓŻ DOSTARCZAJĄ WIELU CENNYCH SKŁADNIKÓW, TAKICH JAK: BŁONNIK, WITAMINY Z GRUPY B, ŻELAZO, MAGNEZ, CENNE BIAŁKA ORAZ SUBSTANCJE BIOAKTYWNE. ZNACZENIE JAKIE ODGRYWA ZBOŻE W NASZYM ŻYCIU WIDAĆ CHOCIAŻBY W WIELKIEJ RÓŻNORODNOŚCI RODZAJÓW WYPIEKÓW, GATUNKÓW PIECZYWA, CIAST WYTWARZANYCH W KAŻDYM KRAJU NA PRZESTRZENI WIEKÓW.
Biorąc pod uwagę korzyści jakie dostarcza nam spożywanie produktów pełnoziarnistych nasze przedszkole wzięło udział w akcji zorganizowanej przez akademię zdrowego przedszkolaka, pod hasłem „zboża zjadamy energię z nich mamy!” Dzięki działaniom związanym z tą akcją nasze przedszkolaki uczą się właściwych nawyków żywieniowych.
korzystając z przesłanych przez akademię materiałów w połowie października rozpoczęliśmy czterotygodniową akcję, w trakcie której dzieci zapoznały się z różnymi rodzajami zbóż oraz produktami jego pochodzenia. natomiast rodzice mieli możliwość zapoznania się z akcją dzięki plakatom, zawierającym ideę akcji. artykuły o produktach żywieniowych zostały wywieszone w głównym holu przedszkola, gdzie codziennie przechodzą rodzice. pomogło to w zaangażowaniu rodziców w działania wychowawcze i profilaktyczne związane z realizacją zadań akcji.
w pierwszym tygodniu trwania akcji dzieci przypomniały sobie czym jest piramida żywienia przedszkolaka. a wraz ze swoimi bajkowymi przyjaciółmi wieprzusiem, raptusiem, ociupinką i ciocią różą udały się w „podróż do wnętrza piramidy”. natomiast dzięki puzzlom i ilustracjom różnych produktów samodzielnie układały piramidę żywienia.
Dużym zaskoczeniem okazało się dla dzieci droga powstawania chleba Dużym zaskoczeniem okazało się dla dzieci droga powstawania chleba. U nas w przedszkolu pod hasłem „Od kłosa w polu po bułkę w przedszkolu”. Dzieci słuchały opowiadania „Zwierzątka ze zdrowego zakątka – jak powstaje chleb?” Ruchowo improwizowały treść opowiadania, kolorowały historyjkę obrazkową. Wszystkie przedszkolaki miały bezpośredni kontakt z powstaniem chleba. Dzieci lepiły różnego rodzaju bułeczki i rogaliki z masy solnej, a starsze dzieci samodzielnie wyrabiały ciasto na chleb, który potem wyjątkowo im smakował. Przedszkolaki dowiedziały się również, że najzdrowszy jest chleb ciemny i obiecały, że będą go jeść częściej.
przedszkolaki poznały historię płatków, jako kolejnego produktu zbożowego. wiedzą teraz, które płatki są zdrowe, a które trzeba jeść z umiarem. wszystkie dzieci w swoich grupach wykonywały „domowe musli”, które zjadały z apetytem w dniu następnym. dodatkowo starsze przedszkolaki zrobiły ciasteczka owsiane, którymi poczęstowały również młodszych kolegów.
Kolejnym produktem zbożowym, z którym zapoznane zostały dzieci był makaron. Przedszkolaki dowiedziały się jak on powstaje oraz poznały różne jego gatunki; omawiały ich kształty, nazwy i fakturę. Słuchając opowiadania „Kulinarna podróż do Włoch”, poznały stolicę makaronu, a zabawa „makaron spaghetti” sprawiła im wiele frajdy. Dzieci tworzyły jeżyki z masy solnej, a makaron został użyty jako jego kolce – kreatywności nie było końca.
Następnie przedstawione zostały dzieciom różne gatunki kasz; miały możliwość dotykania, przesypywania ich, porównywania ich ilości w różnych miarkach, rysowania na koszy mannie. Dzieci słuchały opowiadania „Skąd pochodzi ryż?”, dowiedziały się jakie warunki muszą być spełnione by ryż urósł, poznały różne gatunki ryżu oraz ich wartości odżywcze. Finalnym efektem zabawy z kaszą było utworzenie pracy plastycznej „Drzewo nocą” – wykorzystując różne rodzaje kasz. Natomiast wiersz „O królu” J. Brzechwy, przekonał dzieci do jej jedzenia.
Dzieci dowiedziały się co to są rośliny strączkowe oraz dlaczego tak się nazywają. Wiedzą, na którym miejscu znajdują się one w piramidzie żywienia. Odróżniały rośliny strączkowe od innych roślin, manipulowały nimi: przesypywały z jednych pojemników do drugich, próbowały przeliczyć ile zmieści się w garści, porównywały ich wielkości, słuchały która fasolka grzechocze głośniej. Wszystkie przedszkolaki wykonały mandale, z użyciem między innymi roślin strączkowych. Starają się przełamywać niechęć przed ich jedzeniem.
Dzieci poznały różne rodzaje tłuszczów oraz przekonały się, że warto jeść ryby. Poznały produkty bogate w tłuszcze oraz dowiedziały się, że nie każdy tłuszcz jest zdrowy. Słuchały opowiadania „Jak powstaje olej?”, poznały produkty, z których wytwarzany jest olej. Dzięki kolorowym planszom mogły segregować produkty na te, z których powstaje olej oraz te, z których oleju nie będzie.
Przedszkolaki znają już różne gatunki orzechów, wiedzą które z nich rosną w Polsce. Słuchały wiersza J. Brzechwy „Orzech” o aktywnie dyskutowały o nim. Dowiedziały się, że orzechy włoskie to „żywność dla mózgu”, dlatego zamiast słodyczy i słonych przekąsek warto jeść orzechy, pestki dyni i słonecznika.
Dzięki działaniom związanym z akcją „Zboża zjadamy, energię z nich mamy”, przedszkolaki miały możliwość wzbogacić swoją wiedzę o produkty zbożowe, próbować różnych produktów i dowiedzieć się przeróżnych ciekawostek na ich temat. Utożsamiały się z bohaterami opowiadań „Zwierzątka ze zdrowego zakątka”, a kolorowanki, plansze i ilustrację wzbogacały ich wyobraźnię i chęć zdobywania wiedzy. Pomimo poznania różnorodnych a zarazem zdrowych i smacznych produktów spożywczych, przedszkolaki wiedzą i pamiętają, że aktywność ruchowa jest niezmiernie ważna dla prawidłowego rozwoju.