Wytwarzanie brzeczki Zacieranie c.d..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kompatybilność grzejników niskotemperaturowych z pompami ciepła
Advertisements

Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
Biuro Mleka 1 Dopłata krajowa - Projekt -. Biuro Mleka 2 Założenia Beneficjenci do szkół podstawowych uczniowie uczęszczający do szkół podstawowych Wysokość
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Kominki elektryczne Asortyment 2011/2012.
A ZDROWIE i jego ochrona a nasze zdrowie Zad W rejonie Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego tylko niewielki procent ścieków przemysłowych i komunalnych.
Biosynteza i genetyczna modyfikacja skrobi
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
1 ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINUPOTWIERDZAJĄCEGOKWALIFIKACJEZAWODOWE w roku 2013 Zespół Szkół Ekonomiczno - Administracyjnych w Kole Opracowała Aneta Kunicka.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Surowce do produkcji piwa Słód, chmiel, drożdże, woda
Co się dzieje podczas zacierania
Centrale wentylacyjne typu: DanX BasX Vent
Zanieczyszczenia biologiczne
Łamigłówki matematyczne
ChemCAD Termodynamika w praktyce. Praktyczne obliczanie równowag Modelowanie równowag fazowych BIP – z bazy ChemCADa BIP – z literatury Metody bez BIP:
Średnie i miary zmienności
JO16-75 Dane techniczne: Wysokość-130 Płaszczyzna dolna-90
Jak oszczędzać energię?
ZŁOTY MEDAL 75kg. Mistrzostwa Świata Kobiet Bułgaria 2001r. BRĄZOWY MEDAL 75kg. Mistrzostwa Świata Kobiet Grecja 2002r. BRĄZOWY MEDAL 75kg. Mistrzostwa.
Fototermiczne próżniowe kolektory słoneczne
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Jak wygrać z twardą wodą
Usuwanie z wody żelaza i manganu
Wytwarzanie brzeczki.
Wytwarzanie brzeczki Gotowanie c.d..
Zasoby wody na Ziemi i ich zużycie
Technika podaży pokarmu przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego
Efektywne oświetlenie hal
Fundacja na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii w Katowicach
Fundacja na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii w Katowicach
new product price positioning launch plan strategy competitors
Fermentacja i dojrzewanie c.d.
 PRACA DYPLOMOWA PROJEKT INSTALACJI ODPYLANIA I ODSIARCZANIA W FILTRZE Z AKTYWNYM ZŁOŻEM ZIARNISTYM Błażej Trzepierczyński Promotor: doc. dr inż. Piotr.
Temat: Jak oszczędzać energię elektryczną i cieplną w domu?
OSZCZĘDZANIE ENERGII.
Autorzy : Dominika Nowakowska Karol Mzyk
Co to jest sukces? Proste wytłumaczenie
JAK OSZCZĘDZAĆ WODĘ.
PROPOZYCJE MEXX JESIEŃ NOWA KOLEKCJA Ceny od 40zł.
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
ANALIZA ANKIET.
WPŁYW SPOSOBÓW MIELENIA NA WŁAŚCIWOŚCI WYKORZYSTYWANYCH Z NICH WYROBÓW METHODS INFLUENCING THE GRINDING PROPERTIES OF THE PRODUCTS Dr Inż. Dorota Czarnecka-Komorowska.
Epidemiologia próchnicy zębów.
Spływ należności w Branży Elektrycznej
Związki między bokami i kątami w trójkątach.
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
User experience studio Użyteczna biblioteka Teraźniejszość i przyszłość informacji naukowej.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Materiały termoizolacyjne i temoprzewodzące
Przykład Dobór i analiza pracy podgrzewaczy w ruchu ciągłym
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Czerwiec TECHNIK EKONOMISTA Etap pisemny: przystąpiło - 20 osób zdało – 13 osób Etap praktyczny przystąpiło - 21 osoby zdało - 9 osób Dyplom otrzymało.
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Rozkład Maxwella dla temperatur T 1
Innowacyjne technologie w ofercie firmy Chemat
Podstawy nawiązania stosunku pracy
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
Elementy geometryczne i relacje
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
1 PURITY Steam Optymalna jakość wody do pieców i piekarników.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Produkcja słodu.
Zapis prezentacji:

Wytwarzanie brzeczki Zacieranie c.d.

Zatarcie Zasyp Nalew 100kg (1dt) zasypu i 3hl wody dają 20% brzeczkę przednią Typowe stosunki nalew/zasyp 3-4 piwa jasne 3-3,5 piwa ciemne

Temperatury zatarcia 35°C 50°C 60-64°C 65-68°C styl brytyjski – jednotemperaturowy Temperatura wody zaciernej

Wymieszanie śruty i wody Przedzaciernik Tanki przedzacierne Oksydacja zacieru – szkodliwa dla smaku

Przebieg procesu zacierania Przerwy 45-50°C białkowa, b-glukanowa 62-65°C maltozowa 70-75°C scukrzająca (dekstrynująca) Metody zacierania Infuzyjna Bezpośrednie ogrzewanie Ogrzewanie dodatkiem gorącej wody Dekokcyjna

Zacieranie infuzyjne Proces względnie szybki Nieco niższa wydajność Łatwa automatyzacja Mniejsze zapotrzebowanie energetyczne Łatwy dozór

Zacieranie infuzyjne 50°C 62°C 72°C 76°C 62°C 72°C 76°C

Zacieranie dekokcyjne

Zacieranie dekokcyjne Gotowanie zacieru Ilość zacieru i – aktualna przerwa i+1 – kolejna przerwa

Zacieranie dekokcyjne Efekty: Mniejszy rozkład białka w części gotowanej Daleko posunięte kleikowanie i upłynnienie skrobi Silniejsze ługowanie łuski Większe wytwarzanie melanoidyn Większe usunięcie DMS

Zacieranie dekokcyjne Czas trwania gotowania: Piwa jasne: 10-15’ Piwa ciemne: 20-30’

Zacieranie dekokcyjne Rodzaje: Dekokcja jednowarowa Dekokcja dwuwarowa (hohkurz) Dekokcja trójwarowa

Zacieranie specjalne Zacieranie z przeskokiem Metoda Kubessa Surowce niesłodowane Ryż Kukurydza Niesłodowany jęczmień

Enzymy zewnętrzne Pochodzą z bakterii lub pleśni Rodzaje: Amylazy Proteazy Glukanazy Dekarboksylazy

b-glukany i siły ścinające

Wytwarzanie brzeczki Filtracja

Cel filtracji Przebieg Sposoby prowadzenia Spływ brzeczki przedniej Wymywanie wysłodzin (wysładzanie) Cienkusz Sposoby prowadzenia Kadź filtracyjna Filtry zacierowe

Filtracja w kadzi filtracyjnej

Filtracja w kadzi filtracyjnej

Filtracja w kadzi filtracyjnej Przebieg procesu Wypchnięcie powietrza Wpompowanie zacieru Przerwa filtracyjna Zawracanie mętnej brzeczki Spływ brzeczki przedniej Ługowanie (wysładzanie) (ciągłe lub okresowe) Ściąganie cienkuszu Usuwanie młóta

Zmiany parametrów podczas filtracji

Filtracja w filtrze zaciernym Prasa tradycyjna

Filtracja w filtrze zaciernym Prasa tradycyjna

Filtracja w filtrze zaciernym Przebieg procesu Założenie płócien Wpompowanie zacieru i spływ brzeczki przedniej Wysładzanie i spływ wód wysłodkowych Otwarcie i mycie filtra Pranie płócien filtracyjnych

Filtracja w filtrze zaciernym

Filtr zacierny zamknięty

Nowoczesne filtry zacierowe Filtr 2001 – Meuer Budowa Etapy Napełnianie Filtracja Wyciskanie Wysładzanie Ponowne wyciskanie

Czas trwania filtracji