CHIPSY INNE NIŻ ZNASZ Crispy, to połączenie naturalnej gamy smaków, zapachów i minerałów ukryte w suszonych owocach i warzywach Smaczna, chrupiąca przekąska,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Światowy dzień żywności
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Choroba, którą pewnego dnia stwierdza lekarz, rozwijała się w TWOIM organizmie przez wiele LAT i można było.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
MARCHEW – warzywo młodości
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Zdrowy tryb życia.
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Zasady zdrowego żywienia
CZYM JEST ZDROWIE??.
Zapis prezentacji:

CHIPSY INNE NIŻ ZNASZ Crispy, to połączenie naturalnej gamy smaków, zapachów i minerałów ukryte w suszonych owocach i warzywach Smaczna, chrupiąca przekąska, wolna od tłuszczu! Nasze chipsy występują w postaci suszonego jabłka, marchwi, buraka, pomidora o różnych smakach

CRISPY JABŁKOWE Nasze smaki: • jabłko o smaku naturalnym • jabłko z cynamonem • jabłko z truskawką • jabłko z czarną porzeczką • jabłko z bananem • jabłko z pomarańczą

DLACZEGO JABŁKO? • „Zakazany owoc” z rajskiego drzewa pochodzi z Chin lub Azji Środkowej – ojczyzny dzikich jabłoni • Istnieje ponad 10 tys. odmian jabłek - my do produkcji chipsów wybraliśmy odmianę „Idared”, bogatą w witaminy i składniki odżywcze • Nasze jabłko zawiera ponad 20 różnego rodzaju składników mineralnych i witamin, takich jak: - witamina C, która wspiera system odpornościowy - witamina A zwalczającą wolne rodniki i oznaki starzenia skóry - magnez wzmacniający układ nerwowy - potas obniżający ciśnienie krwi - krzem korzystnie wpływający na włosy i paznokcie

średnie jabłko o wadze 100g dostarcza ok. 52 kcal LEKKA PRZEKĄSKA Niepowtarzalną zaletą jabłek jest ich niskokaloryczność! średnie jabłko o wadze 100g dostarcza ok. 52 kcal jedno opakowanie chipsów jabłkowych (20g), które odpowiada wartości odżywczej 2 świeżych jabłek, dostarcza zaledwie 63 kcal

LECZNICZA MOC BŁONNIKA Zawarty w Crispach jabłkowych błonnik w postaci pektyn: • chroni przed otyłością • neutralizuje substancje toksyczne • usuwa toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z układu pokarmowego • działa oczyszczająco - wiąże metale ciężkie i wolne rodniki, a następnie usuwa je z organizmu • reguluje florę bakteryjną • wspomaga obniżyć poziom „złego cholesterolu” • odgrywa istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy Najwięcej błonnika zawiera skórka jabłka, dlatego nasze chipsy z jabłek mają skórkę!

Z LABORATORIUM - wysoka zawartość błonnika 100g świeżych jabłek zawiera 2,0g błonnika 100g chipsów jabłkowych zawiera 14,0g błonnika

CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej

CRISPY POMIDOROWE Nasze smaki: • pomidor o smaku naturalnym • pomidor z bazylią i oregano

DLACZEGO POMIDOR? • z botanicznego punktu widzenia pomidor to nie warzywo lecz owoc • aztecki „tomatl”, czyli „pulchny owoc” pochodzi z Ameryki Południowej • jeszcze w ubiegłym wieku twierdzono, że pomidor jest trujący, hodowano go jako roślinę ozdobną • gdy został doceniony Włosi nazwali go „pomidori”, co oznacza „złote jabłko”. Francuzi przypisali mu właściwości afrodyzjaku i określili „jabłkiem miłości” • my wybraliśmy pomidora na chipsy ze względu na jego walory zdrowotne i smakowe

W APETYCZNEJ CZERWIENI • w pomidorach znajduje się: - wiele witamin z grupy B oraz witamina C - potas regulujący ciśnienie krwi, normalizujący gospodarkę wodną organizmu kwasy: chlorogenowy i p-kumarynowy, hamujące powstawanie substancji rakotwórczych pektyny, zwane miękkim błonnikiem pokarmowym /poprawiają przemianę materii, obniżają zawartość cholesterolu, co jest istotne przy leczeniu schorzeń układu krwionośnego/ • pomidory działają zasadotwórczo i antytoksycznie • są niskokaloryczne, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu i leczeniu otyłości

ŹRÓDŁO TAJEMNICZEGO LIKOPENU • antyutleniacz o większej skuteczności niż beta-karoten • likwidator wolnych rodników • obrońca organizmu przed chorobami nowotworowymi • związek, który nie ulega rozkładowi pod wpływem wysokich temperatur • specjaliści z Uniwersytetu Illinois z Chicago udowodnili, że systematyczne spożywanie likopenu zawartego w pomidorach przez mężczyzn zmniejsza w ok. 35 proc. ryzyko powstania nowotworu prostaty • pomidor posiada wiele witamin z grupy B, witaminę C i potas • pomidory działają również zasadotwórczo i antytoksycznie

Z LABORATORIUM - wysoka zawartość likopenu 100g świeżych pomidorów zawiera 11,6 mg likopenu 100g chipsów pomidorowych zawiera 57,1 mg likopenu

CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej

CRISPY MARCHEWKOWE Nasze smaki: • marchew o smaku naturalnym • marchew z papryką • marchew z imbirem

DLACZEGO MARCHEW? • znana już w Starożytności, choć nie miała znaczenia jako warzywo - pochodzi najprawdopodobniej z Chin • w XVI wieku została wprowadzona do kuchni • trwale miejsce w kulturze masowej zajęła dzięki królikowi Bugs • marchew ma dużo minerałów a mało kalorii • bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C • zawiera wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod i potas, którym zawdzięczamy jędrne ciało i piękną cerę • oczyszcza naczynia krwionośne, reguluje prace żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę

Z LABORATORIUM - wysoka zawartość beta-karotenu 100g świeżej marchwi zawiera 9,9 mg beta-karotenu 100g chipsów z marchwi zawiera 68,1 mg beta-karotenu

DOBROCZYNNY BETA-KAROTEN Karoten, czyli witamina A, która w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości: • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi • pozytywnie działa na wzrok - polecana osobom pracującym przy komputerach • przekształca benzypren / związek rakotwórczy z dymu tytoniowego/ w substancje nieszkodliwe dla zdrowia - szczególnie polecana palaczom Dzięki dużej zawartości beta-karotenu tzw. „witaminy młodości” chipsy z marchwi są jednym najlepszych naturalnych kosmetyków: • zwalczają wolne rodniki • spowalniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek • nadają skórze elastyczność i blask • poprawiają koloryt skóry, wzmagają efekt opalania • wzmacniają odporność

CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej

CRISPY Z BURAKA Nasze smaki: • burak o smaku naturalnym • burak o smaku winegret • burak z papryką • burak z bekonem

DLACZEGO BURAK? • znany na świecie od kilku tysięcy lat, w Polsce jedno z mniej popularnych warzyw • doceniony już przez medyków starożytnego Babilonu jako roślina lecznicza Właściwości buraka: - oczyszcza organizm z toksyn - zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążenia - reguluje prace przewodu pokarmowego oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu, witaminy P, zawiera wiele wapnia, magnezu, sodu, potasu - taki skład ma ogromne znaczenie w zwalczaniu nowotworów • Barwnikom buraka przypisuje się wiele własności farmakologicznych związanych z aktywnością wolnorodnikową na tle miażdżycowym i antynowotworowym. Niezwykle korzystne oddziaływanie posiadają fitozwiązki obecne w buraku. Ich liczną grupę stanowią polifenole, a wśród nich betalainy, nadające burakom intensywny czerwony kolor.

W WALCE Z RAKIEM Podczas kilkuletnich badań polscy naukowcy wskazali na niezwykłe właściwości naszych chipsów z buraka czerwonego: „Nasze wyniki sugerują, że suplementacja chipsami buraczanymi pacjentów poddanych radioterapii zapobiega/łagodzi skutki szoku tlenowego indukowanego promieniowaniem jonizującym i może zapobiegać patologiom wywołanym szokiem tlenowym. Taka suplementacja może być obiecującą alternatywą dla kontrowersyjnej suplementacji „farmaceutycznymi” witaminami antyoksydacyjnymi, których nadmierna ilość może prowadzić do niepożądanych skutków.” Publikacja z konferencji naukowej „Naturalne przeciwutleniacze. Od surowca do organizmu”, Poznań 29-30 stycznia 2007 r.

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Badania przeprowadzone przez polskich naukowców potwierdziły także, że wśród osób z niedokrwienną chorobą serca, które regularnie jadły nasze chipsy z buraka obserwowano poprawę potencjału antyoksydacyjnego organizmu. Pozwala to wnioskować, że produkowane przez nas chipsy z buraka mogą wpływać na poprawę zdolności organizmu do obrony przed działaniem wolnych rodników oraz mogą stanowić podstawę do wzbogacenia diety w substancje o działaniu przeciwutleniającym.

CRISPY NA WADZE *GDA – Wskazane Dzienne Spożycie określone dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/24h. Zapotrzebowanie na energię i w/w wartości jest cechą indywidualną, zależną od wieku, płci, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności fizycznej

TECHNOLOGIA PRZYSZŁOŚCI Technologia MIRVAC pozwala zaliczyć nasze chipsy do żywności innowacyjnej Warzywa i owoce MIRVAC zachowują wysokie walory odżywcze, naturalny wygląd i smak, są przy tym chrupiące i smaczne!

ZALETY PRODUKTÓW MIRVAC • naturalny smak (wysoka retencja) • przyjemna tekstura • zawartość minerałów (wysoka retencja nawet koncentracja) • bogate w błonnik • bez konserwantów • bez dodatku tłuszczu, soli i cukru • nie zawierają alergenów • produkowane z owoców i warzyw niemodyfikowanych genetycznie • naturalny suplement diety • bogate w naturalne przeciwutleniacze • niskokaloryczne i sycące

CHRUP NA ZDROWIE • zapobiegają otyłości • bezglutenowe • bezcholesterolowe • wspomagają prawidłową przemianę materii wzmagają ochronę organizmu przed chorobami nowotworowymi • zapobiegają miażdżycy • poprawiają kondycję skóry • pozytywnie działają na wzrok • bogate w składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach • o działaniu dermatologiczno-kosmetycznym

NIE DAJ SIĘ OTYŁOŚCI • nasze przekąski można jeść podobnie jak świeże owoce i warzywa lub jako ich zamiennik • polecane przez dietetyków dla osób z nadwagą zamiast tradycyjnych chipsów, batonów, ciastek, orzeszków, paluszków i innych kalorycznych przekąsek • wolne od tłuszczu, cukru i soli (zawierają jedynie śladowe ilości soli, cukru i tłuszczu naturalnego, zawarte w owocach i warzywach przed ich przetworzeniem) • zalecane dla dzieci w ramach zapobiegania otyłości oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych /ze względu na prozdrowotny charakter naszych produktów współpracujemy z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii „Siła Serc” oraz Fundacją „Promocja Zdrowia”/

CHIPSY PRZYSZŁOŚCI Chipsy zamiast tabletek Absolutna nowość • polecane zamiast preparatów witaminowo-odżywczych w celu uzupełnienia prawidłowo zbilansowanej diety • polecane jako naturalne nutrikosmetyki- zamiast syntetyków wspomagających działanie kosmetyków i dermokosmetyków Oddział Nauki o Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie opracowuje formułę wykorzystania naszych chipsów jako preparatów kosmetycznych Absolutna nowość • podczas World Private Label Exhibition w Amsterdam nasze chipsy z buraka i marchewki zostały nominowane do grupy „Novelty” jako absolutnie innowacyjny produkt 2008 r.

KONTAKT Firma Produkcyjno-Handlowa „PAULA” Zakład Produkcyjny Kolonia Skarszewek 31 a 62-817 Żelazków poczta@paula.com.pl www.paula.com.pl ul. Łódzka 145 a 62-800 Kalisz tel.: +48 62 765 49 11 (reception) fax.: +48 62 765 49 12 crispy@crispy.pl www.crispy.pl