Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
3-maj formę zdrowy tryb życia Wykonał: Artur Dojutrek.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?

Piramida żywieniowa czy warto według niej żyć ? Najważniejszym celem zdrowego żywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Ilość energii dostarczana z pożywienia powinna być ściśle dostosowana do potrzeb organizmu.

Piramida żywieniowa: Tłuszcze Produkty mleczne Produkty mięsne Warzywa Owoce Produkty zbożowe

Produkty zbożowe Produkty zbożowe(bogate w węglowodany przyswajalne) powinny występować w każdym naszym posiłku w ciągu dnia. Należy je oczywiście urozmaicać, np. ciemne pieczywo, płatki zbożowe, makaron, musli czy płatki zbożowe. Produkty występujące w tej grupie są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B- B1, B2, B6 i PP, również błonnika pokarmowego ułatwiającego trawienie i regulującego prace jelit.

Najważniejsze produkty zbożowe to te, które powinieneś jeść codziennie : Chleb Makaron Ryż Kasza

Owoce i warzywa Dostarczają twojemu organizmowi niezbędnych witamin C i minerałów. Wzmacniają twój organizm. Regulują procesy zachodzące w tkankach. Pozwolą zachować dobre zdrowie i kondycję. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe.

Produkty mleczne Źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne, na które większe zapotrzebowanie maja dzieci i młodzież 3-4 porcje dziennie. Dorosłym wystarczy 1-2 porcje dziennie. Mleko i przetwory mleczne zawiera wit. B2, A, D i białko. Organizm człowieka nie potrafi magazynować białka, więc pamiętajmy, żeby je regularnie dostarczać

Produkty mięsne Mięso czerwone, drobiowe, wędliny, ryby, jaja powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, nie więcej niż 2-3 porcje. Są bogatym źródłem żelaza, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.- B12, B6, PP. Mięso należy spożywać z umiarem. Najbardziej łatwo strawne jest mięso drobiowe, więc najlepiej zastępować mięso czerwone, drobiowym bądź rybami.

Tłuszcze Nadmiar słodyczy powoduje próchnice zębów, przecukrzenie organizmu, czyli cukrzyca.Tłuszcze, a zwłaszcza zwierzęce powodują otyłość, miażdżyce i wiele innych chorób. Zachowajmy więc rozwagę i dostarczajmy go w umiarkowanych ilościach. Nie należy łączyć tłuszczy z węglowodanami.

Zasady zdrowego odżywiania Zawsze kupuj świeże produkty spożywcze. Sprawdzaj datę produkcji i termin przydatności do spożycia. Unikaj produktów zawierające sztuczne barwniki lub konserwanty. Nie kupuj produktów nieznanego pochodzenia. Odżywiaj się zgodnie z zaleceniami piramidy zdrowia. Przestrzegaj zasad zdrowego odżywiania.

Jakie przesłanie dla nas wynika z piramidy? 1. Codziennie powinniśmy ćwiczyć przynajmniej pół godziny, można też chodzić, jeździć na rowerze, bo ruch chroni przed chorobami cywilizacji, np. cukrzycą i schorzeniami serca i kręgosłupa.  2. Należy jeść produkty węglowodanowe z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, a także kasze, zwłaszcza gryczaną i jęczmienną. To najlepsze źródła skrobi i błonnika. 3. W codziennym menu powinny się znaleźć tłuszcze roślinne, a więc oliwa z oliwek, oleje - słonecznikowy, sojowy, rzepakowy i wysokiej jakości margaryny miękkie (bez tłuszczów trans). Dostarczają nam niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza potrzebnych organizmowi tłuszczów omega-6 i omega-3, które możemy czerpać jedynie z pożywienia.  4. Warzywa najlepiej jeść surowe lub gotowane na parze, bez zasmażek. Niektóre owoce zawierają dużo cukru (fruktozy), dlatego zaleca się je jeść najwyżej dwa-trzy razy dziennie. Nie wolno z nich rezygnować, bo dostarczają nam witamin.

Koniec !  Eliza Wanat 2bLo