Dieta w okresie ciąży.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Dieta w okresie ciąży

Podstawowe informacje o odżywianiu w okresie ciąży W ciąży nie należy jeść za dwoje tylko dla dwojga Podczas ciąży najbardziej wzrasta zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminę B6, folacynę oraz witaminę A. Składniki te uczestniczą w rozwoju dziecka (głównie układu nerwowego) i ich niedobór może być niebezpieczny Przy dużo większym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze niewiele zmienia się zapotrzebowanie na energię. Rośnie tylko o 300 kcal w drugim i trzecim trymestrze ciąży Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk

Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze* Składniki pokarmowe Kobiety przed ciążą Kobiety w ciąży Wzrost zapotrzebowania podczas ciąży w stosunku do okresu przed ciążą Energia 2350 kcal 2350 kcal w I trymestrze2650 kcal w II i III trymestrze + 300 kcal w II i III trymestrze Białko 70 - 90 g 95 g + 19% NNKT > 3% energii > 4,5% energii + 50% Witamina C 70 mg 80 mg + 13% Witamina B1 1,9 mg - Witamina B2 1,8 mg 2,4 mg + 33% Witamina PP 21 mg Witamina B6 2 mg 3 mg * Dla kobiety w wieku 19- 25 lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i o umiarkowanej aktywności fizycznej (dane za Ś. Ziemlański oraz PSNNPR) Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk

Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze* Składniki pokarmowe Kobiety przed ciążą Kobiety w ciąży Wzrost zapotrzebowania podczas ciąży w stosunku do okresu przed ciążą Witamina B12 3 µg 4 µg + 33% Folacyna 290 µg 450 µg + 55% Witamina A 800 µg 1250 µg + 56% Witamina E 10 mg 12 mg + 20% Wapń 1200 mg - Magnez 300 mg 350 mg + 17% Żelazo 18 mg 26 mg + 44% Cynk 13 mg 16 mg + 23% Jod 160 µg 180 µg + 13% * Dla kobiety w wieku 19- 25 lat o masie ciała przed ciążą 60 kg i o umiarkowanej aktywności fizycznej (dane za Ś. Ziemlański oraz PSNNPR) Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk

Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk Poradnik żywieniowy* Mleko i przetwory mleczne - źródło wapnia - budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6 Jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera Mięso i wędliny - zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna 2 razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę. Po posiłku mięsnym warto napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii podczas ciąży Ryby Mają w sobie prawie tyle samo białka co mięso. Są dobrym źródłem wit. A i D oraz niektórych składników mineralnych (fosfor i jod). Ryby morskie (sardynka, tuńczyk, łosoś, makrela) warto jeść ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (co zapobiega nadciśnieniu), a ryby rzeczne - ponieważ zawierają dużo fosforu. Ryby należy jadać 2-3 razy w tygodniu * za czasopismem Twoje Dziecko Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk

Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk Poradnik żywieniowy* Warzywa - przez dietetyków polecane są zwłaszcza: * warzywa kapustne - bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy * warzywa strączkowe (fasola, groch) - w niewielkich ilościach (są bowiem wzdymające), zawierają wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz m.in. kwas foliowy * buraczki czerwone - obfitują w kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek, ponadto sok buraczany wypłukuje z organizmu toksyny * pomidory - regulują trawienie i dostarczają wartościowych składników odżywczych i mineralnych Oleje roślinne - oliwa z oliwek, oleje słonecznikowy czy sojowy dostarczają energii, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie (ponadto są one niezbędne w procesach dojrzewania układu nerwowego dziecka). To także źródło rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K * za czasopismem Twoje Dziecko Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk

Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk Tematyczne strony www Odżywianie w czasie ciąży: www.psnnpr.pl www.twoje-dziecko.pl Karmienie piersią: www.laktacja.pl Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk

& Katarzyna & Grzegorz Pruszczyk Parafialna Poradnia Rodzinna Kędzierówka, par. Św. Jana Chrzciciela kontakt: tel. 022 790 40 18 e-mail: grzegorz@pruszczyk.pl