Agnieszka Domańska Zespół Żłobków m.st. Warszawy Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych najlepszą inwestycją w zdrową przyszłość małego dziecka. Agnieszka Domańska Zespół Żłobków m.st. Warszawy
Żywienie dziecka – dlaczego temat tak istotny ? Właściwy sposób żywienia małego dziecka wraz z regularną aktywnością fizyczną to działania profilaktyczne, mające na celu zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych w okresie dorastania i wieku dorosłym (otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, ale dla maluszka może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych najmłodszych konsumentów konieczna jest ścisła współpraca żłobka z rodzicami/opiekunami. Dzieci w żłobku spożywają posiłki pokrywające 75% ich dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Ostatni posiłek serwują rodzice, dlatego powinni zapoznać się z jadłospisem w żłobku celem „dopasowania” kolacji.
Rola rodziców w żywieniu dzieci ... Przykład autorytetu - rodziców/opiekunów bardzo silnie wpływa na rozwój nawyków i zachowań u dzieci. Dziecko uczy się życia poprzez obserwację najbliższego otoczenia dlatego nieprawidłowe zachowania żywieniowe rodziców prawdopodobnie będą powielone przez ich podopiecznych. Dopóki sensu zaleceń nie zrozumieją dorośli, trudno jest w żłobku trwale kształtować zachowania dzieci.
Rola żłobka w żywieniu dzieci ... Żłobki wchodzące w skład Zespołu Żłobków m.st. Warszawy jako instytucje opiekuńczo-wychowawcze realizują obowiązujące zalecenia dietetyki pediatrycznej. Tym samym czynnie uczestniczą w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych wraz z edukacją żywieniową rodziców.
„Warszawskie żłobki wspierają rodzinę w wychowaniu. Inicjatywa Zespołu Żłobków w zakresie edukacji żywieniowej rodziców.... 2012 – udział w programie zdrowo jemy zdrowo rośniemy – fundacja NUTRICIA 2009-2010 – organizacja warsztatów z żywienia małego dziecka w ramach projektu współfinfowanego z Norweskich Funduszy EOG pt. „Warszawskie żłobki wspierają rodzinę w wychowaniu. Zdrowe dziecko = zdrowa rodzina = zdrowe społeczeństwo”.
Poznajmy się ... Zespół Żłobków w liczbach ... W placówkach wchodzących w skład Zespołu Żłobków m.st. Warszawy jest łącznie 4880 miejsc organizacyjnych zlokalizowanych w 46 żłobkach i 10 mini żłobkach. Stawka żywieniowa 5,96zł/dziecko/dzień – określona uchwałą nr XVII/325/2011 Rady Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 16 czerwca 2011 roku. w sprawie ustalenia opłat w żłobkach prowadzonych przez m. st. Warszawę i u dziennego opiekuna oraz warunków zwolnienia od ponoszenia opłat.
Celem ujednolicenia organizacji żywienia dzieci w żłobkach wprowadzono ... Zasady planowania wyżywienia w żłobkach wchodzących w skład Zespołu Żłobków m.st. Warszawy – Zarządzenie nr 102/2012 Dyrektora Zespołu Żłobków m.st. Warszawy z dnia 28 grudnia 2012r. Zasady opracował oraz na bieżąco aktualizuje pracownik merytoryczny biura (dietetyk) pełniącego centralny nadzór nad żywnością i żywieniem w Zespole Żłobków m.st. Warszawy. Za realizację opracowanych zasad planowania wyżywienia w żłobku odpowiedzialny jest Intendent.
Do żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia... Przyjęto zalecenia opracowane przez Zespół Ekspertów (2007r.) powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii, z uwzględnieniem modelu żywienia niemowląt karmionych piersią lub schematu sztucznego żywienia niemowląt. Przy przyjęciu dziecka - wywiad żywieniowy z rodzicami/opiekunami. (pielęgniarka/intendent) Nowe produkty w diecie niemowlaka wprowadzamy przy ścisłej współpracy z jego rodzicami.
Na potrzeby żywienia dzieci w wieku 1-3 lata opracowano modelową rację pokarmową (wraz z wytycznymi do jej realizacji) Zalety zastosowania racji pokarmowej: ułatwia/umożliwia zaplanowanie właściwej ilości surowców spożywczych do przygotowania posiłków dla dzieci na cały rok zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych (umowy na dostawy żywności zawierane są na rok); Ułatwia komponowanie urozmaiconych jadłospisów przy wykorzystaniu surowców z różnych grup produktów z właściwą częstotliwością tygodniową/dekadową; Warunkuje pokrycia zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu dziecka (warunek: urozmaicony surowcowo jadłospis dekadowy)
Zastosowanie diet eliminacyjnych w żłobku... W żłobku realizowane są diety eliminacyjne w oparciu o zaświadczenie od lekarza specjalisty (alergologa, gastrologa itp.), który określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych.
Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych – rola żłobka… Aspekty żywieniowe zostały uwzględnione w standardach opieki w żłobku opracowanych przez psychologów Zespołu Żłobków m.st. Warszawy (będącego załącznikiem do Misji Zespołu Żłobków m. st. Warszawy) Pkt 6 ww. standardu brzmi : „Dziecko zawsze może odmówić spożycia posiłku. Personel jest zobowiązany do stworzenia przyjaznej i spokojnej atmosfery podczas jedzenia.”
zmuszaniu dzieci do jedzenia. Posiłek w żłobku jest przyjemnością a nie tylko koniecznością życiową ! Intendent komponując urozmaicony jadłospis decyduje co dziecko będzie jadło oraz kiedy i w jakiej formie zostanie podany posiłek. Dziecko decyduje czy będzie jadło i ile zje! Opiekunowie mają obowiązek szanowania apetytu/decyzji dziecka. – ważna edukacja personelu!
Podczas szkoleń żywieniowych dla opiekunów zwracamy szczególna uwagę uwagę na: wrażliwość w odniesieniu do tymczasowej niechęci dziecka do jedzenia (diagnozowanie problemu, a nie karmienie na siłę!) akceptację u maluszków potrzeby nowych doświadczeń samodzielnego posługiwania się sztućcami lub paluszkami – co czasami kończy się nie lada bałaganem w jadalni przekazywanie właściwego nazewnictwa surowców, z których posiłki zostały przygotowane – nie fałszować nazw potraw sugerując się preferencjami smakowymi dzieci.
U dziecka liczy się wygląd, zapach i smak potrawy, dlatego posiłki przygotowane w żłobku są kolorowe, atrakcyjnie podane, smaczne i swoiście aromatyczne.
Posiłki przygotowane w żłobku są ... bezpieczne pod względem zdrowotnym (przygotowane w oparciu o zasady Dobrej Praktyki produkcyjnej (GMP), Dobrej praktyki Higienicznej (GHP) oraz systemu HACCP) maja wysoką wartość odżywczą (dobór wysokiej jakości surowców spożywczych; urozmaicony , dobrze zbilansowany jadłospis) mają akceptowane cechy organoleptyczne (smak, zapach, barwa, struktura i konsystencja – stopień rozdrobnienia pokarmów właściwy do wieku) są przygotowane z zastosowaniem różnorodnych technik kulinarnych (gotowanie, duszenie, pieczenie w folii, gotowanie na parze)
Dobór surowca... Dostawcy współpracujący z Zespołem Żłobków zobligowani są do zaopatrzenia kuchni w surowce najwyższej jakości. Specyfikacja surowców jest taka sama dla wszystkich żłobków, nie ma możliwości wykorzystania surowców/produktów poza specyfikacją. W menu żłobka nie ma słodyczy, kostek rosołowych oraz innych produktów typu instant; paluszków rybnych i ryb wędzonych, pieczywa cukierniczego, jogurtów i serków owocowych; parówek; tłustych mięs i wędlin;
Produkcja posiłków ... Wszystkie dania serwowane w żłobku są produkowane przez wykwalifikowany personel kuchenny od surowca do gotowej potrawy. Sami przygotowujemy: kisiele, budynie, ciasta i desery z kontrolowaną ilością cukru; jogurty/koktajle owocowe (jogurt naturalny/kefir/mleko + owoce); pasty mięsne i rybne z warzywami oraz ser twarogowy – zgodnie z recepturą zaopiniowaną przez ImiDz oraz Instytut Żywności i Żywienia
Zdrowo i samodzielnie ...
Stałe pory posiłków ... W każdym żłobu funkcjonuje harmonogram (plan) dnia uwzględniający stałe pory posiłków Śniadanie 8:00-8:15 II Śniadanie 10:00 Obiad 11:45-12:00 Podwieczorek 15:15-15:30
Atmosfera w jadalni ... W żłobku atmosfera w jadalni jest miła i spokojna – dzieciom towarzyszy uśmiechnięty i życzliwy opiekun Posiłki spożywane przy stolikach w towarzystwie rówieśników, bez dystraktorów, bez biegania za dzieckiem; Dzieci uczą się samodzielności – początkowo jedzą palcami, później posługują się własną łyżką – opiekun pomaga w karmieniu a nie wyręcza; Opiekun zachęca dziecko do próbowania nowych potraw/smaków;
W żłobku kształtujemy nawyk mycia rąk przed posiłkiem i ząbków po posiłku...
Na I i II śniadanie serwujemy ... Zupy mleczne (mleko + produkty zbożowe typu kasze, płatki, ryż...) lub koktajle na bazie mleka i jego przetworów z owocami Oraz Kanapki (urozmaicone dodatki białkowe typu: jaja, pasty mięsne/rybne własnej produkcji; chude wędliny, ser twarogowy własnej produkcji + warzywa ) II śniadanie Owoce lub soki własnej produkcji
Nasze kanapki ...
Na obiad serwujemy ... II danie podajemy przed snem dzieci Dodatek białkowy (mięso czerwone 1-2x tydz; Mięso drobiowe 2-3x tydz; Ryba 1x tydz; podajemy również obiady bezmięsne; Dodatek węglowodanowy: ziemniaki 3xtyg oraz kasze/ryż/makaron 2x tyg Dodatek warzywno-owocowy w formie surówki i jarzynki na ciepło Zupę podajemy po spaniu w porze podwieczorku Zupy gotujemy na wywarach warzywnych bez kości, kostek rosołowych, zaprawiane np. oliwy z oliwek, przypraw ziołowych oraz kontrolowanej ilości soli
Nasze dania ...
Na podwieczorek serwujemy ...
Zajadamy się nawet kremem szpinakowym
Między posiłkami... .. Nie ma podjadania ! JEST DOBRA ZABAWA
Dziękuję za uwagę