Sitem wody nie nabierzesz Rozwój przez kompetencje Grupa B2
Wybieranie naszego tematu projektowego na semestr zimowy Zainteresowały nas szczególnie dwa tematy: Arcyróżności przez zawiłości Sitem wody nie nabierzesz Wybraliśmy jednak temat: „Sitem wody nie nabierzesz”, bo dało się wymówić nazwę ;) i miał więcej doświadczeń, a także nasze ulubione stężonka.
Na kolejnych zajęciach omawialiśmy następujące zagadnienia: obieg wody w przyrodzie budowa cząsteczki wody i jej właściwości wpływ kwaśnych deszczy na środowisko jak powstają i jak topnieją lodowce, powodzie Oglądaliśmy także bardzo interesujący film o „cząsteczkach mocy” – woda widziana oczami poezji.
Obieg wody w przyrodzie LOL
Budowa cząsteczki wody Cząsteczki wody tworzą między sobą wiązania wodorowe. Ło takie
Działalność kwaśnych deszczy niszczenie budynków i pomników obumieranie drzew i innych roślin zanieczyszczenie gleby i wody
Jak powstają kwaśne deszcze?
Lodowce i powodzie
Wreszcie doświadczenia chemiczne - otrzymywanie tlenów - właściwości tlenków
Tlenki to związki tlenu z innymi pierwiastkami http://www.chemia.sos.pl/matura-w-pigulce.html
Podział tlenków ze względu na ich pochodzenie np. tlenek sodu, tlenek magnezu np. tlenek wodoru, tlenek azotu
Podział tlenków ze względu na ich charakter np. dwutlenek siarki np. tlenek cynku np. tlenek magnezu http://www.gdynia.mm.pl/~drake87/drake87/5/52/A/5202001.html
Odczyn gleby To właściwość gleby wyrażona przez stosunek stężenia jonów wodorowych H+ do jonów wodorotlenowych OH-, w fazie stałej gleby i w jej roztworze. Jest on wyrażony w jednostkach pH.
Badanie odczynu gleby gleby kwaśne - pH < 6,6, silnie kwaśne, pH < 4,5; kwaśne, pH 4,6 - 5,5; lekko kwaśne pH 5,6 - 6,5; gleby obojętne - pH 6,6 - 7,2 gleby zasadowe - pH > 7,2 http://www.info-ogrody.pl/artykul,id_m-15,t-ustalamy_odczyn_gleby.html
Rozpuszczalność To ilość substancji tworzącej roztwór nasycony w określonej ilości (najczęściej w 100 g) rozpuszczalnika w określonej temperaturze i ciśnieniu. Rozpuszczalność określa się w tych samych jednostkach jak stężenie, podając dodatkowo warunki, dla jakich została ona ustalona (zwykle są to tzw. warunki normalne). Mówiąc inaczej, rozpuszczalność określa, jak dużo danego składnika można rozpuścić w danym rozpuszczalniku w sprecyzowanych warunkach. Wykonaliśmy doświadczenia, które pokazały wpływ wielu czynników na rozpuszczalność substancji.
Stężenia roztworów ……… Rozwiązywaliśmy masę zadań na stężenia procentowe i molowe – nawet te z górnej półki jak powiedział nasz opiekun. Umiemy sami zrobić roztwory o określonych stężeniach Przekształcanie wzorów to też już nie problem zadanie 1 Oblicz stężenie procentowe i molowe roztworu wodorotlenku potasu otrzymanego po wprowadzeniu 39 g potasu do 500 g wody, jeśli jego gęstość wynosi 1,09 g/cm3 zadanie 2 Oblicz stężenie procentowe i molowe roztworu otrzymanego po zmieszaniu 100 cm3 20% roztworu kwasu siarkowego (VI) o gęstości 1,14 g/cm3 i 200g 2-molowego roztworu tego kwasu o gęstości 1,12 g/cm3
Wykres i tabela rozpuszczalności http://www.chemorganiczna.com/content/view/96/15/ http://pomocedydaktyczne.info/index.php?main_page=product_info&products_id=3841
Co ma wpływ na szybkość rozpuszczania się substancji? Na szybkość rozpuszczania wpływa : stan rozdrobnienia (np. cukier sypki o wiele szybciej rozpuści się od cukru w kostce, ponieważ ma większą powierzchnię oddziaływania dipoli) temperatura (np. w ciepłej wodzie cukier rozpuści się szybciej niż w zimnej ) mieszanie ( szybciej rozpuści się ta substancja, którą będziemy mieszać jakąś łyżką, ponieważ dostarcza to energii rodzaj substancji (w tej samej temp. nie rozpuści się taka sama ilość cukru i soli, bo te dwie substancje mają inną budowę) . Wykonanie własne
Stacja uzdatniania wody w Białymstoku Na zajęciach w styczniu udaliśmy się do Białostockiej Stacji Uzdatniania Wody. Dowiedzieliśmy się jakie procesy muszą się odbyć zanim będziemy mogli ją wypić. Uzdatnianie wody – proces polegający na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania. Skład elementarnych procesów uzdatniania wody dobiera się zgodnie z zastosowaniem produktu finalnego. Głównymi metodami pozyskiwania wody uzdatnionej są: odżelazianie, zmiękczanie (zmiękczanie jonitowe), demineralizacja (np. poprzez destylację), filtracja (mineralna, węglowa, mechaniczna), dezynfekcja (chemiczna, promieniowaniem UV), proces odwróconej osmozy (RO) aeracja Wodę uzdatnia się dla potrzeb komunalnych (woda wodociągowa, woda pitna), przemysłu (w szczególności spożywczego), medycyny i farmacji http://www.bialystokonline.pl/z-wizyta-w-stacji-uzdatniania-wody,artykul,54239.html http://www.zsznr5.bialystok.pl/photo/071008_stacja_uzdatniania/07100821.jpg
B2 WYKONAŁA GRUPA