Rośliny Wokół nas
Żywokost lekarski jest używany w medycynie ludowej w formie papki jako środek na gojenie się ran. Zioło to jest również stosowane wewnętrznie w postaci herbatki ziołowej lub zmiksowanego wyciągu ziołowego (tzw.zielonego) napoju w leczeniu wrzodów żołądkowych lub jako środek „czyszczący krew”. Rośliny lecznicze Żywokost lekarski
UŻYCIE: OKŁAD Z PAPKI – sporządzić puree tylko z liści zioła, i stosować na mniejsze złamania, które nie zostałyby normalnie umieszczone w gipsie, takie jak złamane palce u nogi, żebra lub pękniecia włoskowate w większych kościach. KREM – stosować na kość lub uszkodzenie mięśnia, włączając osteoartretyzm.
Bylica Piołun Roślina trwała, aromatyczna, o smaku silnie gorzkim. Kwiaty drobne, jasnożółte, liście jedwabisto-filcowate, z wierzchu szarozielone, pod spodem białawe. Pospolita w całym kraju, występuje na przydrożach, nieużytkach, polanach leśnych i zrębach. Zbiera się liście oraz drobne pędy, odcinając je tuż przy ziemi i suszy w cieniu, często poruszając, gdyż łatwo wilgotnieją.
Surowcem jest ziele (górne, kwitnące szczyty łodyg) Surowcem jest ziele (górne, kwitnące szczyty łodyg). Działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, żółciopędnie, moczopędnie, wzmacniająco, pobudza krwawienia miesiączkowe. Lek roślinny polecany w schorzeniach żołądka przebiegających z bezsocznością i bezkwaśnością, w niestrawności Uwaga! Piołun stosowany w dużych dawkach może być trujący! Nie wolno stosować w okresie ciąży!!!
Poziomka pospolita Właściwości lecznicze: Wskazania lecznicze: Poziomka (liście) działa ściągająco, moczopędnie, przeczyszczająco, trawiennie, przeciwbiegunkowo i bakteriobójczo. Owoce poziomki mają działanie odżywcze i witaminizujące. Sok i owoce mają właściwości odtruwające, czyszczą krew i regulują przemianę materii. Wskazania lecznicze: Dolegliwości nerek, zaparcia, bolesne miesiączkowanie, stany zapalne, niedokrwistość, opryszczka jamy ustnej, nieżyt dróg oddechowych, kaszel
Mniszek lekarski Właściwości lecznicze: Drenuje wątrobę i przewody żółciowe ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów, poprawia krążenie, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z moczem, obniża poziom glukozy we krwi w początkowym okresie cukrzycy, oczyszcza krew, ma właściwości przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe oraz saluryczne (usuwa z organizmu nadmiar jonów)
Bez czarny Właściwości lecznicze: Dobrze działa na nerki, przepłukuje je i działa przeciwzapalnie. Napary z jej liści stosuj gdy masz zapalenie pęcherza i inne dolegliwości związane z nerkami. Pokrzywa działa tez odmładzająco na nasz organizm. Warto pic regularnie napar z tego zioła (łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzącej wody). Po zebraniu liści pokrzywy stosujemy od razu, lub zasuszamy, rozkładając je na papierze w ciepłym i suchym miejscu.
Rośliny Trujące Zawilec gajowy Liście : Łodygowe 3-5 dzielne; odcinki 3-wrębne, krótko owłosione. Liście podkwiatowe długoogonkowe, w 3-listnych okółkach, nierówno ząbkowane. Cechy szczególne:Jeden kwiat na łodydze, płatki nagie lub słabo owłosione o średnicy 1,5-4 cm. Wszystkie części są trujące, zawiera anemoninę i protoanemoninę. Objawy: Świerzy sok wywołuje na skórze wysypki i pęcherze!!!!!!!
Roślina trująca: Trująca jest czerwona jagoda!!! Konwalia majowa Roślina lecznicza :Zawiera glikozydy nasercowe, saponiny steroidowe, flowonoidy, przedawkowanie może prowadzić do zatrucia.. Surowcem jest ziele. Glikozydy działają słabo uspokajająco i moczopędnie, zwiekszają siłe skurczu mięśnia sercowego i zwalniają częstotliwość jego skurczów. Cechy szczególne: Kwiatostan w postaci jednostronnego grona, kwiaty wonne. Jagody czerwone - trujące. Roślina trująca: Trująca jest czerwona jagoda!!!
Zawiera glikozydy i garbniki!!! Kielisznik zaroślowy Uwagi Kwiaty zamykają się podczas pochmurnej lub deszczowej pogody ale mogą pozostawać otwarte w dzień i w nocy. Ruch w poszukiwaniu podpory trwa prawie 2 godziny. Cechy szczególne: Kwiat długości 3,5-6 cm, w kącie liścia, bez czerwonawych prążków i bez woni. Roślina trująca : Zawiera glikozydy i garbniki!!!
Zawiera trujący glikozyd cyjanogenny!!! Orlik pospolity Cechy szczególne: Okwiat składa się z 5 działek bezostrogowych i 5 działek opatrzonych ostrogami. Z centrum okwiatu wystają żółte pręciki. Liście : Odziomkowe podwójnie 3-dzielne, wrębnokarbowane, zaokrąglone. Łodygowe- dolne ogonkowe, podwójnie 3-sieczne, o odcinkach 3-klapowych; górne siedzące, 3-dzielne. Roślina trująca: Zawiera trujący glikozyd cyjanogenny!!!
Zawiera różne trujące alkaloidy!!! Psianka słodkogórz Cechy szczególne : Kwiaty podobne do kwiatu ziemniaka, w baldachogronach. Płatki wydzielają słaby zapach "mysi" Roślina trująca: Zawiera różne trujące alkaloidy!!!
Rośliny wokół nas w kuchni Kwiaty bzu czarnego w cieście naleśnikowym Składniki: 16 kwiatostanów czarnego bzu, 250-300 g mąki, 2 jajka, 1,5-2 szklanki mleka, olej do smażenia, cukier puder do posypania. Wykonanie: Przygotować ciasto jak na naleśniki. Ubijać jajka trzepaczką, dodając mleko, następnie dodawać mąki, cały czas ubijając ciasto. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie za rzadkie, trzeba dodać trochę mąki, jeśli za gęste - trochę mleka. Kwiatostany czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, tak aby nie odpadały kwiatki. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Smażyć 3-4 minuty na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać gęstym syropem. Tak usmażone naleśniki pełne są aromatu i smaku czarnego bzu.
ZIELONA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI I MIODEM Z KWIATÓW MNISZKA Składniki: liście kruchych sałat ( środek zwykłej, lodowa, kapusta pekińska) pół ogórka 1 kiwi pół awokado 2-3 mandarynki oliwa białe wino łyżka miodu z kwiatów mniszka łyżka soku z limonki lub cytryny sól, imbir, mięta, estragon Wykonanie: Sałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy. Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy kiwi w plasterkach i awokado w kawałkach, na koniec podzielone na cząstki mandarynki. Miód łączymy z sokiem z limonki i kilkoma łyżkami białego wina. Dodajemy oliwę z przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszając.
Prace wykonywane przy projekcie
Wykonawcy projektu Łukasz Koroś Edyta Gąsiorek Kamil Wyszyński Renata Ziółkowska Eliza Bek Ewelina Owsianko Asia Kić Ewelina Tarajda Grzegorz Gołębiowski Ewelina Banytka Mariusz Kalata Agnieszka Wieliczko Milena Kalinowska Paweł Gmur Karolina Kowalczyk Łukasz Kozioł Karol Kopania Pod kierownictwem mgr Małgorzaty Kozioł Rafał Kobyliński
Zbieranie materiałów i wykonywanie potraw : Łukasz Koroś Kamil Wyszyński Eliza Bek Asia Kić Grzegorz Gołębiowski Mariusz Kalata Milena Kalinowska Karolina Kowalczyk Karol Kopania Edyta Gąsiorek Renata Ziółkowska Ewelina Owsianko Ewelina Tarajda Ewelina Banytka Paweł Gmur Oprawa graficzna : Łukasz Koroś Kamil Wyszyński