Piramida zdrowego żywienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
3-maj formę zdrowy tryb życia Wykonał: Artur Dojutrek.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Piramida zdrowego żywienia

Różne pokarmy zawierają różne składniki pokarmowe i ważne dla zdrowia substancje. Żadna potrawa nie zawiera wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Aby się upewnić, że spożywasz wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze zobacz piramidę zdrowia. Podstawową wiedzą na temat odżywiania. Jedz odpowiednią ilość każdej z pięciu głównych grup produktów. Jeśli unikasz pokarmów z jakiejś grupy, szukaj wskazówek jak uzupełnić niedobory.

Produkty zbożowe Produkty zbożowe są bogate w węglowodany przyswajalne. Powinny znajdować się w każdym naszym posiłku w ciągu dnia. Należy je urozmaicać - ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, makaron, musli. Są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B- B1, B2, B6 i PP, również błonnika pokarmowego ułatwiającego trawienie i regulującego prace jelit.

Warzywa i owoce Warzywa i owoce powinno się spożywać 3-4 razy dziennie. Są bogate w witaminy, zwłaszcza w witaminę C oraz beta-karoten, błonnik i sole mineralne. Cenne składniki zawarte w owocach i warzywach maja działanie przeciwnowotworowe, obniżają ciśnienie krwi, regulują prace przewodu pokarmowego. Obniżają także stężenie cholesterolu w surowicy krwi.

Rośliny strączkowe i orzechy Rośliny strączkowe i orzechy dostarczają organizmowi białek oraz witamin i soli mineralnych. Powinniśmy je jeść 1-3 razy dziennie. Mają także znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Mleko i przetwory mleczne Mleko i przetwory mleczne -są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, Duże ilości powinna spożywać młodzież i dzieci. 3-4 razy dziennie. Zawiera witaminę B2, A, D i białko. Oprócz mleka powinno się spożywać sfermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry) i sery twarogowe. Żółte sery należy ograniczyć ze względu na dużą zawartość tłuszczu, który podnosi cholesterol.

Mięso ( czerwone, drób, ryby, jaja) Mięso ( czerwone, drób, ryby, jaja) powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, nie więcej niż 2-3 porcje. Są bogatym źródłem żelaza, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.- B12, B6, PP. Mięso należy spożywać z umiarem ponieważ zawierają dużo tłuszczów. Ryby należy jeść 2-3 razy w tygodniu, są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3.

Woda Woda jest niezbędna do życia. Pełni funkcję rozpuszczalnika. Umożliwia przebieg wszystkich procesów chemicznych organizmu. Bierze udział w regulacji temperatury ciała i transporcie substancji w organizmie.

Piramida zdrowego żywienia to schemat przedstawiający odpowiednią ilość pokarmów jaką musimy spożywać by być zdrowym.

Przykład jednej porcji poszczególnych produktów z Piramidy Zdrowego Żywienia oraz zalecaną liczbę porcji spożywanych w ciągu dnia.

Products from the Pyramid of Healthy Eating Examples of one serving of different products Meat and meat substitutes 1 - 3 servings per day • 2 / 3 cup bean • 50-100g of lean meat • 1-2 eggs Milk and dairy products Children 9-13 years old 2 - 3 youth 14-18 years old 3 – 4 adults 2 – 3 servings per day • 1 cup yogurt • 1 cup milk • ½ cup cottage cheese Vegetables and fruits 5 - 10 servings per day • spinach • 1 ½ cups potatoes • 1 banana Cereal products 5 - 12 servings per day • 1 croissant • 1 slice bread • 1 cup of pasta

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ