Desery z owoców.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Podstawowe gorące desery
Groch z kapustą i grzybami
„Wesołe Przekąski”.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Książeczka kucharska:
Desery Mleczne.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
WIEM,CO JEM !.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia Wietnamska.
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Owoce.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Babciu moja miła, Babciu moja słodka, Będę cię tuliła do serca swego, Bo jesteś boska jak twa szarlotka.
smiletemplates
Wykonanie: Odmierz pół litra wrzącej wody litr pół litra pół litra.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Smoothie.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Desery z owoców

Różne desery z owoców

Mango w likierze Cointreau Składniki: 1 dojrzałe mango 75ml.likieru cointreau 1 czubata łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Mango kroje w ćwiartki, wrzucam do gotującego się likieru , gotuje pod przykryciem ok. 7 min. Wyjmuje na talerz -w likierze rozpuszczam cukier, polewam nim mango

Sernik Poezja Składniki: • 1 paczka biszkoptów • około 1/2 szklanki dowolnych bakalii: rodzynki, posiekane suszone śliwki, orzechy, figi (polecam pół na pół rodzynki i koniecznie suszone śliwki) • 2 galaretki (truskawkowe lub inne, o smaku użytych owoców) Masa: • 1,5 l pełnego mleka (3,2%) • 1 opakowanie cukru waniliowego • 1/2 l gęstej śmietany 18% • 5 dużych jaj • 30 dag masła • 3/4 szklanki cukru pudru

Owocowe śniadanie 1 mały, gęsty jogurt naturalny, 8 łyżek płatków owsianych, 1/2 dużego banana, 1 kiwi, 2 łyżki truskawek i wiśni (świeże, z kompotu, konfitury lub rozmrożone), cukier puder (opcjonalnie) Do miseczki wsypujemy płatki owsiane (można je wcześniej delikatnie podprażyć na suchej patelni) i nakładamy jogurt. Dodajemy pokrojonego banana, kiwi i całe truskawki i wiśnie. Ci którzy wolą słodsze śniadania można posypać wszystko cukrem pudrem lub dodać pokruszone ciastko owsiane (wolę tą drugą opcję :)).

Lody z owocami Lody to jeden z najbardziej ulubionych deserów na lato zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Kupując lody w większym, zbiorczym opakowaniu warto zadbać o estetyczne i pomysłowe podanie. Najczęściej spotykamy się z podawaniem lodów w pucharkach z dodatkiem owoców, smakowych polew i posypek. Dobrym rozwiązaniem są też kawałki czekolady i wafelki, szczególnie do lodów czekoladowych, waniliowych czy śmietankowych

Deser sałatka owocowa Składniki mango granat brzoskwinie z puszki gruszki pomarańcza ananas świeży jabłka Banan Sposób przyrządzenia Mango obrać ze skóry odciąć od pestki i pokroić w kostkę. Granat obrać i wyłuskać, nasionka czerwone łezki. Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać poodcinać białe włókna i pokroić każdą cząstkę na cztery pięć kawałków. Ananas odciąć liście, następnie obrać skórę, pokroić na plastry i wyciąć środek, pokroić w cząstki każdy krążek. Banana obrać ze skórki i na plasterki pociąć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie owoce wymieszać w dużej misce, można dolać trochę syropu z brzoskwiń. Jeśli ktoś lubi ubić śmietanę kremówkę i pacnąć trochę do pucharku na mieszankę owocową. Zgłoś ten przepis

Krem truskawkowy Składniki -35 dag mrożonych truskawek -1 łyżeczka cynamonu -1 szklanka śmietany kremówki -3 łyżki cukru pudru -4 łyżeczki żelatyny w proszku -6 łyżek wody Sposób przyrządzenia Truskawki rozmrozić,osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać cynamon i dokładnie ugnieść lub zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę wymieszać z wodą i rozpuścić na parze. Odstawić do ostudzenia ,czas od czasu zamieszać,żeby żelatyna nie zaczęła się nierównomiernie ścinać. Wystudzoną żelatynę wlać do truskawek delikatnie wymieszać. Gdy mus zacznie gęstnieć dodać ubitą kremówkę. Rozłożyć krem do pucharków i postawić do lodówki.

Sorbet z arbuza z kremem i winogronami mały arbuz 1 łyżka cukru 400 ml skondensowanego mleka słodzonego sok i skórka starta z cytryny winogrona Z arbuza usunąć pestki, zmiksować, wymieszać z cukrem. Przelać do 1/3 wysokości pucharków. Schłodzić 2 h w zamrażalniku. Mleko skondensowane wymieszać z sokiem i skórką cytrynową. Chwilę ubić, wylać na sorbet z arbuza. Schłodzić około 4 h. Przed podaniem obłożyć owocami.

Delikatna galaretka jogurtowa z owocami Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia. Owoce przebierz, jeśli trzeba opłucz i odsącz. Duże truskawki pokrój na ćwiartki. Zimną galaretkę wymieszaj dokładnie z jogurtem. Owoce przełóż do miseczek, zalej galaretkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj udekorowane listkami melisy. Deser możesz wzbogacić porcją bitej śmietany. SKŁADNIKI 2 szklanki jogurtu (najlepiej domowego wyrobu) 1/2 kg owoców jagodowych (jagody, maliny, borówki, jeżyny, truskawki, poziomki) 2 galaretki w proszku w Twoim ulubionym smaku listki melisy do dekoracji

Galaretka jogurtowa z truskawkami SKŁADNIKI 3 spore garście truskawek 2 szklanki naturalnego jogurtu 2 opakowania galaretki truskawkowej listki mięty lub melisy do dekoracji Galaretki rozpuszczam w półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiam w chłodne miejsce - kiedy zacznie tężeć (niestety, trzeba często sprawdzać) i będzie mniej więcej gęstości dobrej śmietany, mieszam ją z zimnym jogurtem. Truskawki szybko myję pod bieżącą wodą, odstawiam aby odciekły, następnie usuwam szypułki i kroję każdą truskawkę na połówki. W małych foremkach układam kawałki truskawek. Truskawki zalewam galaretką zmiksowaną z jogurtem i wstawiam do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, naczynie wstawiam na kilka chwil do gorącej wody i wyjmuję deser na talarze, dekoruję kawałkami truskawek i listkami mięty.

Zimowa Pavlova SKŁADNIKI 3 białka (w temperaturze pokojowej) 150g cukru pudru mała szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 300ml śmietanki do ubijania ok. 300g mrożonych truskawek 4-5 łyżeczek cukru pudru (część do śmietanki, część do truskawek – do smaku) Białka umieścić w czystej i suchej misce (nie powinno być śladu tłuszczu); można ją także przed rozpoczęciem pracy przetrzeć połówką cytryny. Do białek dodać szczyptę soli, sok z cytryny i ubić je na półsztywno, na coraz większych obrotach. Dalej ubijając dodawać cukier puder: stopniowo, po łyżce. Ubijać, aż piana będzie lśniąca i sztywna (czyli wytrzyma próbę odwrócenia górą do dołu; ja wolę jednak nabrać nieco piany na trzepak i jego odwrócić; jeżeli kosmyk zachowuje kształt w różnych pozycjach, piana ubita jest na sztywno). Miksując dalej sprawdzać strukturę piany, rozcierając jej odrobinę pomiędzy opuszkami palców: nie powinny być wyczuwalne grudki ani „piasek”; powinna być jak najgładsza. Nie należy jednak ubijać białek zbyt długo, bo „podejdą wodą”. Ja po ubiciu pracuję mikserem już nie dłużej niż minuta – dwie.

Deser jabłkowo-serowy. 1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondelka, dolewamy trochę wody i dusimy do czasu, aż się rozgotują i zrobią gęste. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Serek mascarpone (lub zmielony twaróg) ucieramy, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, a następnie mus z jabłek. 3. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z masą serowo-jabłkową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka lub wody, dodajemy do masy, mieszamy. Należy pamiętać, by różnica temperatur masy i rozpuszczonej żelatyny nie była zbyt wielka. 4. Na dno pucharków układamy warstwę wiśni z konfitury, zalewamy masą serową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy wiśniami. SKŁADNIKI 30 dag serka mascarpone lub niekwaśnego twarogu szklanka śmietany kremówki cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/2 kg jabłek wiśnie z konfitury

Czekoladowe naleśniki z musem truskawkowym, kiwi i bitą śmietaną SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki: - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 8-9 łyżek stołowych mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki kakao Mus truskawkowy: - 1kg truskawek - 1 galaretka truskawkowa - 3-4 łyżki cukru pudru Kiwi i bita śmietana do dekoracji Naleśniki: Składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Dodajemy mąki według uznania. Ważne żeby konsystencja ciasta była gęstawa! Następnie na dużej patelni rozcieramy ręczniczkiem papierowym kroplę oleju- dzięki temu pierwszy naleśnik nie będzie przywierał do powierzchni. Ilość ciasta wystarcza na usmażenie około 7 naleśników. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki po umyciu miksujemy w blenderze (tak jak go koktajlu, dzięki temu pozbywamy się niechcianych kawałków). Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę, mieszamy. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na około godzinę. Mus stanie się gęsty, idealny do rozsmarowania na cieście naleśnikowym :) Kiwi: Owoce kiwi obieramy i kroimy w "czwórki", układamy na talerzu jako smaczną dekorację! :) Bita śmietana: Dwa kartoniki śmietanki 30% mieszamy z 4 łyżkami stołowymi cukru pudru a następnie ubijamy do uzyskania stałej konsystencji.

Wykonali: Jolanta Żak Klaudia Kamińska Edyta Konarska Angelika Okrasa Andrzej Czerwiński