Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Magdalena Kalejta Marzanna Pojawa – Grajewska
Dodatki do żywności „E”
„Chemia w kuchni – tajemnicze E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Czy wiesz co jesz?.
Aspekty toksykologiczne
Zanieczyszczenia biologiczne
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Alkohol i jego działanie !!!
DODATKI DO ŻYWNOŚCI.
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
Zdrowy start w przyszłość
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
CZY WIESZ CO PIJE TWOJE DZIECKO?
Jedz żółte owoce i warzywa
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zapraszam na prezentację
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Karolina Niedźwiedź kl.304
Chemia na co dzień.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZATRUCIA.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Napoje energetyczne.
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
1.Konserwanty w pożywieniu
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Barwniki Spożywcze.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Kwas askorbinowy .
Dodatki i składniki chemiczne
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności opracowały: Alicja B i Joanna M klasa II dzienna

BARWNIKI I KONSERWANTY DODAWANE DO ŻYWNOŚCI SZKODLIWE DLA ZDROWIA. Substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród źródeł toksyn, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu można wymienić m. in. odpady przemysłowe, zanieczyszczoną wodę i powietrze, ale też substancje dodatkowe dodawane do żywności m. in. barwniki i konserwanty.

Barwniki syntetyczne  znajdują się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty  czyli np. kwas benzoesowy, który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych..

Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu i magnezu są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące kwas alginowy szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten ,który może przyczynić się do owrzodzenia jelita.

Aromaty  mogą być naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne. Nadają zapach i smak.

Substancje słodzące dzięki swym silnym właściwościom słodzącym zastępują cukier, np. stosowane w żywności dla diabetyków lub produktach typu „light”.

Substancje klarujące   to środki filtracyjne stosowane m.in. do klarowania napojów spirytusowych, wina, piwa itp.

Litera : znaczy, że dodatek spełnia normy europejskie. Z kolei trzy- i czterocyfrowe numery to kody poszczególnych substancji. E-100 do E-199 - substancje konserwujące E-200 do E-299 - przeciwutleniacze i regulatory kwaśności E-300 do E-399 - substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące, stosowane na powierzchniach wyrobów E-400 do E-499 - pozostałe, np. środki spulchniające

Barwniki syntetyczne: E 102 (tartrazyna) jest dodawana do oranżady, deserów w proszku, sztucznego miodu. Szkodzi astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę. U niektórych osób powoduje nadpobudliwość, dzieci mogą być rozdrażnione i zachowywać się inaczej niż zwykle. E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek. Może wywoływać różne reakcje alergiczne szczególnie u alergików, np. pokrzywkę, duszności. E 124 (czerwień koszenilowa) dodawana jest do ryb wędzonych, budyniów, cukierków owocowych. Szkodzi osobom uczulonym na aspirynę; E 133 (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych. Powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego; E 154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi wędzonych i niektórych konserw rybnych. Jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, brąz FK odkłada się w nerkach i w naczyniach limfatycznych

Konserwanty: E 210 (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, margarynie, piwie. U niektórych osób podrażnia śluzówkę żołądka i jelit oraz wywołuje swędzącą wysypkę.  E 249 (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) używane do peklowania mięs. Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin. E 220 do 228 (siarczyny) są w konserwach, w owocach kandyzowanych, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych. U osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy. 

Substancje zakwaszające: E 260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku; E 508 (chlorek potasu), E 509 (chlorek wapnia), E 511 (chlorek magnezu) znajdują się w przyprawach. W dużych ilościach działają przeczyszczająco. Powinny zrezygnować z nich osoby, które mają chore nerki i wątrobę; E 525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur i galaretek. Może wywoływać bóle jelitowo- żołądkowe;  E 517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach - w większych stężeniach może być przyczyną biegunek.

Preparaty zagęszczające i żelujące: E 400 (kwas alginowy) - niewskazany dla kobiet w ciąży; E 407 (karagen) - może przyczyniać się do owrzodzenia jelit. guma ksantanowa

Preparaty zastępujące cukier: E 420 (sorbitol), E 421(mannitol) spotykane są najczęściej w żywności dla diabetyków. Po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.  E 951 (aspartam), E 954 (sacharyna) - obie substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.