Ceny detaliczne Boże Narodzenie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Przepisy REGIONALNE.
Groch z kapustą i grzybami
1. Jak Polacy świętują? Grudzień 2008 Badanie zostało zrealizowane w dniach 2-7 grudnia 2008 roku na 1000 osobowej reprezentatywnej próbie Polaków powyżej.
I DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Oferta specjalna Wigilia 2013
Potrawy wigilijne..
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Matematyka jest wszędzie !!!
Spływ należności w Branży Elektrycznej
WIEM,CO JEM !.
Według Górno Śląskiej tradycji w większości domów zachowywanej po dzisiejszy dzień, do Wigilii zasiadano z chwilą ukazania się pierwszej gwiazdki, wypatrywanej.
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
Czekolada.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Boże Narodzenie.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Ceny detaliczne Boże Narodzenie Urząd Statystyczny w Opolu Wydział Badań Ankietowych Ceny detaliczne Boże Narodzenie Opole 2011

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z okolicznościowym folderem o tematyce Świąt Bożego Narodzenia. Przy opracowaniu folderu korzystano z wyników badania cen detalicznych wybranych towarów konsumpcyjnych, notowanych w okresie grudzień 2005, 2009 i 2010 r. W celu stworzenia świątecznego klimatu wyniki te dodatkowo zostały wzbogacone krótkimi informacjami o historii, tradycji i wierzeniach bożonarodzeniowych. Wyniki mające charakter oficjalnych danych statystycznych oraz terminy ich udostępniania są ustalane zgodnie z programem badań statystycznych statystyki publicznej. W związku z powyższym bieżące dane możliwe były do zaprezentowania najszybciej 25. dnia po miesiącu sprawozdawczym. Ufamy, iż pomimo prezentowania danych po okresie Świąt Bożego Narodzenia przyczynią się one do poszerzenia wiedzy z zakresu poziomów cen detalicznych wybranych towarów konsumpcyjnych. Dla efektywniejszego poruszania się po folderze wprowadzono możliwość bezpośredniego przenoszenia do innych obszarów poprzez specjalne przyciski: DALEJ POWRÓT DALEJ

4. Wybierz … 1. 2. 3. 6. 5. 7. 1. Wybrane potrawy wigilijne 2. Wybrane przepisy świąteczne 3. Prezenty pod choinkę 1. 4. Świąteczne smakołyki 5. Główne tendencje zmian cen 2. 3. 6. Informacje uzupełniające 7. Bożonarodzeniowe wierzenia ludowe 6. 4. 5. 7.

Podczas wieczerzy wigilijnej nigdzie nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu, śledzia czy kompotu z suszonych owoców. Najważniejsze przy stole wigilijnym były i są ryby. Specjalnością kuchni polskiej są też śledzie przyrządzane na różne sposoby i podawane na początku wieczerzy jako zakąska. Najpopularniejsze są śledzie w oleju i śledzie marynowane. Oprócz dań rybnych podaje się wiele innych potraw. Do najbardziej popularnych należą groch z kapustą, kapusta z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami. Na stole wigilijnym nie może również zabraknąć słodkich dań. Na południu i wschodzie Polski zawsze musi być tzw. kutia, w innych regionach podaje się natomiast kluski z makiem. Do tradycji wigilijnej należy też podawanie świątecznych ciast: strucli z makiem, keksów oraz różnego rodzaju pierników i pierniczków. W niektórych regionach Polski przygotowywany jest także kisiel z żurawin. DALEJ

Wybrane potrawy wigilijne WOJEWÓDZTWO POLSKA Barszcz czerwony za 80 g Uszka (np. z kapustą i grzybami) za 350 g Karp świeży za 1 kg Krokiety lub paszteciki (np. z kapustą i grzybami) za 500 g o 40,3% Filety ze śledzia w śmietanie lub majonezie za 400 g o 16,3% zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. Piernik SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. 2 jajka jaja świeże 10 szt 4,00 zł 3 szklanki mąki mąka pszenna 1 kg 2,34 zł 7 dag margaryny margaryna do pieczenia np. „Kasia” 250 g 1,88 zł łyżka miodu miód naturalny 400 g 13,05 zł łyżeczka proszku do pieczenia proszek do pieczenia 30 g 0,66 zł 1,5 szklanki cukru cukier kryształ 2,68 zł 2 łyżki śmietany śmietana homogenizowana 18% 200 g 1,48 zł mleko 3,0 - 3,5% 1 litr 2,78 zł MASA kasza manna 500 g 2,08 zł cukier puder 2,28 zł 2 szklanki mleka aromat zapachowy 10 ml 1,37 zł 5 - 6 łyżek kaszy manny 20 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka WYKONANIE: Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec osobno w przygotowanych formach. Kaszę mannę gotować na mleku, aż będzie gęsta, ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną. Dodawać przestudzoną mannę, aromat i dalej ucierać. Przełożyć masą suche placki, pozostawić na całą dobę w lodówce. Ciasto można polać polewą czekoladową. DALEJ

ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM Makówka SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. 0,5 kg zmielonego maku mak 1 kg 13,48 zł 0,5 litra mleka mleko 3,0 - 3,5% 1 litr 2,78 zł 1 chałka chałka 200 g 1,89 zł 0,5 kostki masła masło o zaw. tłuszczu 82 - 82,5% 3,62 zł 200 - 250 g miodu miód naturalny 400 g 13,05 zł bakalie (rodzynki, orzechy włoskie łuskane, migdały, kokos do dekoracji) olejek migdałowy rodzynki orzechy włoskie łuskane migdały wiórki kokosowe 100 g 2,41 zł 4,15 zł 4,21 zł 1,35 zł aromat zapachowy 10 ml 1,37 zł WYKONANIE: Suchy mak mielimy. W szerokim teflonowym rondlu rozpuszczamy masło, do którego wlewamy mleko. Podgrzewamy niemal do zagotowania, wsypujemy zmielony mak, mieszamy cały czas drewnianą łyżką, aż trochę ostygnie. Do tak przestudzonej masy dodajemy miód i bakalie (rodzynki namoczone, ale dobrze odciśnięte, orzechy i migdały). Dodajemy kilka kropel olejku. Chałkę kroimy na cienkie kromeczki. Do szklanej salaterki układamy warstwę maku. Przykrywamy kromkami chałki, potem znów kolejna warstwa maku i chałki. Wszystko powtarzamy do wyczerpania maku, pamiętając, że ostatnią warstwą jest mak. Wierzch makówki dekorujemy. Makówkę przygotowujemy w wigilię rano, by do wieczerzy wszystko się odpowiednio nasączyło w salaterce. DALEJ

ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM Ryba po grecku SKŁADNIKI ŚREDNIE CENY DETALICZNE W WOJ. OPOLSKIM W XII 2010 R. filety ryby mrożonej filety mrożone z mintaja niepanierowane 1 kg 18,59 zł 4 średnie marchewki marchew 1,96 zł 2 pietruszki pietruszka 4,75 zł mały seler selery korzeniowe 4,39 zł 4 cebule 1 cytryna cebula cytryna 2,64 zł 5,06 zł koncentrat pomidorowy liść laurowy kilka ziaren pieprzu koncentrat pomidorowy 30% liście laurowe pieprz naturalny, ziarnisty 200 g 6 g 20 g 2,60 zł 1,50 zł 1,77 zł ziele angielskie olej do smażenia olej jadalny rzepakowy 15 g 1 litr 1,46 zł 6,15 zł WYKONANIE: Warzywa ścieramy na dużych oczkach, a cebulkę kroimy w pół talarki. Podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler), lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Podlewamy ¼ szklanki wody i dalej dusimy. Na drugiej patelni smażymy zamrożoną jeszcze rybę, lekko posoloną. Po usmażeniu filetów, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę oraz warzywa z patelni do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa są zbyt ścisłe, podlewamy je troszkę wodą. Gdy będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: raz warzywa, raz rybę. Pamiętamy, aby ostatnią warstwą były warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy plastrami cytryny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. POWRÓT

Choinkę – świerk lub jodłę – ubiera się w naszym kraju od mniej więcej 200 lat, jest najmłodszą ozdobą Świąt Bożego Narodzenia w polskich domach. Przywędrowała do nas z Niemiec pod koniec XVIII wieku, choć we wsiach środkowej, wschodniej i południowej Polski pojawiła się dopiero w okresie międzywojennym. Ubierano ją zawsze w Wigilię, wieszając na gałązkach ozdoby z opłatka, orzechy, pierniki, jabłka oraz świeczki. Bożonarodzeniowy zwyczaj obdarowywania się prezentami pod choinką pojawił się dopiero w połowie XIX wieku, ale szybko stał się tradycją. DALEJ

Wybierz prezent dla siebie … DLA MŁODZIEŻY DLA DZIECI DLA NIEGO DLA SENIORÓW DLA NIEJ POWRÓT

Dla niej … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Szal z dzianiny za 1 szt Rękawiczki zimowe, ze skóry za 1 parę o 22,1% Kolczyki srebrne (próba 925) za 10 g Depilator elektryczny za 1 szt Zestaw kosmetyczny ZOBACZ zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Puder w puderniczce za 1 szt Zestaw kosmetyczny dla niej … POLSKA WOJEWÓDZTWO Puder w puderniczce za 1 szt o 26,0% Tusz do rzęs ze spiralą za 1 szt Krem półtłusty za 30 ml zł zł POWRÓT Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Krawat, tkanina żakardowa, Dla niego … WOJEWÓDZTWO POLSKA Krawat, tkanina żakardowa, poliestrowa za 1 szt o 10,5% o 15,2% Portfel ze skóry za 1 szt o 20,1% Pasek skórzany do spodni za 1 szt Koszula męska, bawełna z poliestrem, rękaw długi za 1 szt Zestaw kosmetyczny ZOBACZ zł zł POWRÓT Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Zestaw kosmetyczny dla niego … POLSKA WOJEWÓDZTWO Żel pod prysznic za 200 ml o 1,5% o 1,3% Płyn po goleniu za 200 ml Pianka do golenia za 200 ml zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Dla dzieci … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Klocki typu „Lego” za 1 opak. Lalka typu „Barbie” za 1 szt Puzzle - układanka za 1 opak. Chomik syryjski za 1 szt zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Dla młodzieży … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Zestaw z telefonem na kartę za 1 szt o 57,8% o 7,7% Łyżwy figurowe z butami za 1 parę o 2,0% Rakieta do tenisa ziemnego za 1 szt zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Dla seniorów … WOJEWÓDZTWO POLSKA zł zł Koszula damska, nocna za 1 szt Skarpety męskie frotte za 3 pary Rajstopy damskie, grube za 1 szt Powieść kryminalna lub sensacyjna (przekład) za 1 egz. Album do zdjęć za 1 szt zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Popularny niegdyś zwyczaj kolędowania z gwiazdą, szopką czy turoniem należy dziś do rzadkości i spotykany jest głównie we wsiach południowej Polski. Do dzisiaj mówi się, że: „tam gdzie turoń przychodzi, tam się wszystko rodzi”. Obchody kolędnicze znane były w całej Europie, a ich początki sięgają średniowiecza. W Polsce pierwsze zapisy o nich sięgają XVI wieku, lecz zwyczaj ten prawdopodobnie praktykowano już wcześniej. DALEJ

Kawa naturalna, mielona, „Tchibo - Family Classic” a Świąteczne smakołyki WOJEWÓDZTWO POLSKA Strucla z makiem za 1 kg o 34,1% o 31,2% Chałwa za 300 g Bombonierka za 300 g „Raffaello” za 150 g Kawa naturalna, mielona, „Tchibo - Family Classic” a za 250 g zł zł a W 2005 r. i 2009 r. „Tchibo Family”. DALEJ Wzrost ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

Świąteczne smakołyki (dok.) WOJEWÓDZTWO POLSKA Pomarańcze za 1 kg o 5,9% o 6,3% Mandarynki za 1 kg Banany za 1 kg Grapefruity za 1 kg Jabłka za 1 kg zł zł POWRÓT Wzrost/spadek ceny w XII 2010 r. w porównaniu z XII 2005 r.

GŁÓWNE TENDENCJE ZMIAN CEN Porównanie cen z grudnia 2005, 2009 i 2010 r. wybranych towarów konsumpcyjnych notowanych w województwie opolskim wskazuje na wzrosty, jak i spadki poziomów cen. W celu pełniejszego zobrazowania kierunków i tempa zmian cen przedstawiono je także na tle wyników krajowych. W grudniu 2010 r. w odniesieniu do grudnia 2005 r. w województwie opolskim w znacznym stopniu wzrosły ceny: płynu po goleniu o 76,3% (w kraju – o 26,3%), kremu półtłustego o 74,2% (w kraju – o 29,3%), jabłek o 59,2% (w kraju – o 52,4%), zestawu z telefonem na kartę o 57,8% (w kraju – o 7,7%), tuszu do rzęs ze spiralą o 49,7% (w kraju – o 30,8%) oraz krokietów lub pasztecików (np. z kapustą i grzybami) o 40,3% (w kraju – o 16,5%). W grupie towarów, których ceny w grudniu 2010 r. ukształtowały się na niższym poziomie w porównaniu z grudniem 2005 r. znalazły się m.in.: depilator elektryczny o 35,2% (w kraju – o 6,2%), rękawiczki zimowe, ze skóry o 22,1% (w kraju – o 4,4%), rakieta do tenisa ziemnego o 21,9% (w kraju wzrost o 4,1%) oraz szal z dzianiny o 17,1% (w kraju wzrost o 8,3%). W skali rocznej wyższe ceny w grudniu 2010 r. zaobserwowano m.in. w przypadku: jabłek o 74,4% (w kraju – o 64,9%), albumu do zdjęć o 24,1% (w kraju – o 9,6%), uszek (np. z kapustą i grzybami) o 23,2% (w kraju – o 3,8%), krawata, tkanina żakardowa, poliestrowa o 13,0% (w kraju – o 1,7%), chomika syryjskiego o 12,4% (w kraju – o 4,3%), rajstop damskich grubych o 12,2% (w kraju – o 5,1%), koszuli męskiej, bawełna z poliestrem, rękaw długi o 12,2% (w kraju – o 5,1%) oraz płynu po goleniu o 11,2% (w kraju – o 5,5%). Mniej niż w grudniu 2009 r. konsumenci zapłacili m.in. za: depilator elektryczny o 22,9% (w kraju – o 4,1%), rękawiczki zimowe, ze skóry o 14,3% (w kraju – o 4,2%), klocki typu „Lego” o 11,4% (w kraju wzrost o 3,5%), krem półtłusty o 7,5% (w kraju na podobnym poziomie) oraz pomarańcze o 6,4% (w kraju – o 4,9%). Większość z zanotowanych cen w grudniu 2010 r. w województwie opolskim ukształtowała się poniżej średniej krajowej. Wyższe ceny niż średnio w kraju dotyczyły m.in.: pudru w puderniczce (o 5,54 zł), płynu po goleniu (o 8,59 zł), koszuli męskiej, bawełna z poliestrem, rękaw długi (o 26,08zł) oraz zestawu z telefonem na kartę (o 45,42 zł). POWRÓT

ZAKUPY TOWARÓW DO PRZYGOTOWANIA ŚWIĄT ORAZ PREZENTÓW POD CHOINKĘ NIE POZOSTAJĄ BEZ WPŁYWU NA DYNAMIKĘ SPRZEDAŻY DETALICZNEJ. Tabl. Dynamika sprzedaży detalicznej towarów według wybranych rodzajów działalności przedsiębiorstwa w Polscea Okresy Ogółem W tym żywność, napoje i wyroby tytoniowe farmaceu-tyki, kosmetyki, sprzęt ortopedy-czny włókno, odzież, obuwie meble, RTV, AGD prasa, książki, pozostała sprzedaż w wyspecja-lizowanych sklepach Analogiczny okres ub. roku = 100 XII 2008 106,9 107,9 121,1 119,5 109,1 XII 2009 107,2 107,0 115,7 116,8 93,2 99,7 XII 2010 112,0 104,2 117,6 114,3 121,8 90,6 Miesiąc poprzedni = 100 120,1 134,2 131,9 122,2 138,1 131,1 128,4 128,8 140,6 125,5 125,3 133,6 128,2 133,3 133,2 137,4 a Grupowanie przedsiębiorstw dokonano na podstawie Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007 (PKD 2007), zaliczając przedsiębiorstwo do określonej kategorii według przeważającego rodzaju działalności, zgodnie z aktualnym stanem organizacyjnym. POWRÓT

Bożonarodzeniowe wierzenia ludowe … Jeżeli pierwszą osobą, która wejdzie tego dnia do domu, będzie mężczyzna, rok będzie pomyślny, jeśli kobieta to zły. Mak w potrawach wigilijnych daje płodność, a miód powodzenie w miłości. W wigilijny poranek dobrze jest przeliczać i pocierać o siebie pieniądze. Dzięki temu w Nowym Roku cieszyć się będziemy zasobną kiesą. Dostatek i pomyślność finansową można sobie zapewnić, zjadając opłatek posmarowany miodem. Jeżeli dym ze zdmuchniętej wigilijnej świecy unosi się do góry, wróży to zdrowie i długie życie. POWRÓT