MLEKO.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz?.
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Zdrowe odżywianie.
1.
dla chłopczyka i dziewczynki
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

MLEKO

Wstęp… Stan zdrowia i jego rozwój psycho-somatyczny zależy od wielu czynników, wśród których prawdiłowe żywienie stanowi bardzo ważny czynnik środowiskowy. Codzienna dieta powinna być dobrze zbilansowana i zawierać wszystkie, niezbędne składniki odżywcze. W jej składzie nie może zabraknąć wysokiej jakości mleka i jego przetworów. Te produkty odżywcze stanowią ważną pozycję w wytycznych i zaleceniach żywieniowych ekspertów krajowych i zagranicznych. Wysoka wartość odżywcza mleka jest uwarunkowana jego składem. Mleko i przetwory mleczne są bogatym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnych tłuszczów, węglowodanów I niezbędnych składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie I cukrach.

…ciąg dalszy. Mleko jest produktem o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, przy stosunkowo niskiej jego wartości kalorycznej (50-70 kcal/100ml). Korzystny skład aminokwasowy białek mleka zapoewnia im wysoką wartość biologiczną I dobrą przyswajalność w przewodzie pokarmowym. Tłuszcz mleczny charakteryzuje duża różnorodność kwasów tłuszczowych (nasyone, nienasycone), co sprzyja ich łatwemu trawieniu i wchłanianiu. Głównym węglowodanem mleka jest LAKTOZA – dwucukier o niższym “indeksie glikemicznym”, w porównaniu z sacharozą, niezbędną do prawidłowych przemian metabolicznych. Mleko jest również źródłem wielu składników mineralnych szczególnie wapnia. Jest to biopierwiastek niezbędny do prawidłowej budowy I funkcji układu kostnego I wielu ogólnoustrojowych procesów biochemicznych.

Mleko – co warto wiedzieć Mleko, czyli bardzo zdrowy I cenny napój, który powinniśmy pić codziennie. Mleko zawiera wiele ważnych składników, które są konieczne do prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu I zachowania zdrowia. Znajdują się one również w produktach mlecznych: Serach Jogurtach Kefirach Mleczku smakowym Lodach Cenne są również potrawy o dania na bazie mleka: Mleczny koktajl owocowy Budyń Kaszka mleczna.

Mleko dawniej i dziś Ludzie piją mleko od ponad 10 tys. Lat. Wtedy właśnie – w czasach starożytnych – udomowili krowę, nauczyli się pozyskiwać od niej mleko I polubili jego smak. Hipokrates – starożytny lekarz zwany “ojcem medycyny” powiedział, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Niektórzy nazywają mleko “pokarmem bogów”.

Dlaczego mleko jest zdrowe? Mleko zawiera duże ilości wapnia. Symbolem wapnia jest Ca. Wapń - Ca Z wapnia zbudowane są kości I zęby. Ludzki szkielet (układ kostny) składa się z ponad 200 kości. Aby były mocne i zdrowe – musimy spożywać odpowiednie ilości wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na ten biopierwiastek wynosi 1250mg. Taką ilość wapnia zawiera 1 litr mleka ( czyli ok. 5 szklanek) albo 10 plasterków żółtego sera.

Witaminy – zdrowie i uroda W mleku znajdują się również ważne dla zdrowia witaminy – głównie z grupy B, ale także A, D i E. Witamina A Ma korzystny wpływ na narząd wzroku – jej niedobór jest przyczyną ślepoty zmierzchowej zwanej “kurzą ślepotą” Utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry oraz paznokci Chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami – zwiększa odporność organizmu

Witamina B2 Wpływa korzystnie na przemianę materii I stan komórek ustroju Odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi I innych składników krwi Witamina B1 Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego oraz skóry Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek Zapewnia stały poziom cukru, cholesterolu I trójglicerydów we krwi Usprawnia krążenie krwi Witamina B6 Wywiera korzystne działanie na funkcjonowanie centralnego systemu nerwoweg Zmniejsza objawy stresu Reguluje pracę gruczołów łojowych, łagodzi podrażnienia skóry oraz zmniejsza objawy trądziku Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał ochronnych organizmu Witamina B7 Reguluję pracę gruczołów łojowych – normalizuje tłustą cerę, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe Przywraca włosom sprężystość, powstrzymuje ich siwienie I wypadanie Wspomaga pracę tarczycy Witamina B12 Zapobiega anemii złśliwej I zaburzeniom wzrostu Korzystnie wpływa na stan systemu nerwowego

Piękny uśmiech. Mocne kości. Witamina D Odgrywa podstawową rolę w procesie budowy kości I zębów poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia I fosfou – niedobór witaminy D powoduje chorobę zwaną krzywicą Wpływa na prawidłowe działanie systemu nerwowego Witamina E Poprawia stan naczyń krwionośnych Zapobiega starzeniu się skóry – dlatego zwana jest “witaminą młodości” Uczesticzy w wytwarzaniu czerwonych krwinek Wspomaga aktywność układu odpornościowego, a przez to zapobiega rozwojowi wielu chorób.

Mleko piją ludzie na całym świecie! Najbardziej popularnym I najchętniej spożywanym przez człowieka mlekiem jest mleko krowie. Na świecie ludzie piją mleko także innych zwierząt – np. Kóz, owiec oraz bawołów. Hodowla tych zwierząt uzależniona jest od warunków geograficznych oraz tradycji tych krajów. W krajach wysoko cywilizowanych, do których należy Polska, najbardziej popularne jest spożywanie mleka krowiego. Piją je w dużych ilościach mieszkańcy Ameryki Północnej I Europy. Przebywając w którymkolwiek z amerykańskich czy europejskich krajów, bez problemu kupimy w nich mleko I razem z ich mieskzańcami możemy wypijać je samo, w postaci kakao czy kawy zbożowej lub dodawać do herbaty I pić jako bawarkę.

Mleko jest super!