MLEKO
Wstęp… Stan zdrowia i jego rozwój psycho-somatyczny zależy od wielu czynników, wśród których prawdiłowe żywienie stanowi bardzo ważny czynnik środowiskowy. Codzienna dieta powinna być dobrze zbilansowana i zawierać wszystkie, niezbędne składniki odżywcze. W jej składzie nie może zabraknąć wysokiej jakości mleka i jego przetworów. Te produkty odżywcze stanowią ważną pozycję w wytycznych i zaleceniach żywieniowych ekspertów krajowych i zagranicznych. Wysoka wartość odżywcza mleka jest uwarunkowana jego składem. Mleko i przetwory mleczne są bogatym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnych tłuszczów, węglowodanów I niezbędnych składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie I cukrach.
…ciąg dalszy. Mleko jest produktem o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, przy stosunkowo niskiej jego wartości kalorycznej (50-70 kcal/100ml). Korzystny skład aminokwasowy białek mleka zapoewnia im wysoką wartość biologiczną I dobrą przyswajalność w przewodzie pokarmowym. Tłuszcz mleczny charakteryzuje duża różnorodność kwasów tłuszczowych (nasyone, nienasycone), co sprzyja ich łatwemu trawieniu i wchłanianiu. Głównym węglowodanem mleka jest LAKTOZA – dwucukier o niższym “indeksie glikemicznym”, w porównaniu z sacharozą, niezbędną do prawidłowych przemian metabolicznych. Mleko jest również źródłem wielu składników mineralnych szczególnie wapnia. Jest to biopierwiastek niezbędny do prawidłowej budowy I funkcji układu kostnego I wielu ogólnoustrojowych procesów biochemicznych.
Mleko – co warto wiedzieć Mleko, czyli bardzo zdrowy I cenny napój, który powinniśmy pić codziennie. Mleko zawiera wiele ważnych składników, które są konieczne do prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu I zachowania zdrowia. Znajdują się one również w produktach mlecznych: Serach Jogurtach Kefirach Mleczku smakowym Lodach Cenne są również potrawy o dania na bazie mleka: Mleczny koktajl owocowy Budyń Kaszka mleczna.
Mleko dawniej i dziś Ludzie piją mleko od ponad 10 tys. Lat. Wtedy właśnie – w czasach starożytnych – udomowili krowę, nauczyli się pozyskiwać od niej mleko I polubili jego smak. Hipokrates – starożytny lekarz zwany “ojcem medycyny” powiedział, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Niektórzy nazywają mleko “pokarmem bogów”.
Dlaczego mleko jest zdrowe? Mleko zawiera duże ilości wapnia. Symbolem wapnia jest Ca. Wapń - Ca Z wapnia zbudowane są kości I zęby. Ludzki szkielet (układ kostny) składa się z ponad 200 kości. Aby były mocne i zdrowe – musimy spożywać odpowiednie ilości wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na ten biopierwiastek wynosi 1250mg. Taką ilość wapnia zawiera 1 litr mleka ( czyli ok. 5 szklanek) albo 10 plasterków żółtego sera.
Witaminy – zdrowie i uroda W mleku znajdują się również ważne dla zdrowia witaminy – głównie z grupy B, ale także A, D i E. Witamina A Ma korzystny wpływ na narząd wzroku – jej niedobór jest przyczyną ślepoty zmierzchowej zwanej “kurzą ślepotą” Utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry oraz paznokci Chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami – zwiększa odporność organizmu
Witamina B2 Wpływa korzystnie na przemianę materii I stan komórek ustroju Odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi I innych składników krwi Witamina B1 Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego oraz skóry Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek Zapewnia stały poziom cukru, cholesterolu I trójglicerydów we krwi Usprawnia krążenie krwi Witamina B6 Wywiera korzystne działanie na funkcjonowanie centralnego systemu nerwoweg Zmniejsza objawy stresu Reguluje pracę gruczołów łojowych, łagodzi podrażnienia skóry oraz zmniejsza objawy trądziku Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał ochronnych organizmu Witamina B7 Reguluję pracę gruczołów łojowych – normalizuje tłustą cerę, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe Przywraca włosom sprężystość, powstrzymuje ich siwienie I wypadanie Wspomaga pracę tarczycy Witamina B12 Zapobiega anemii złśliwej I zaburzeniom wzrostu Korzystnie wpływa na stan systemu nerwowego
Piękny uśmiech. Mocne kości. Witamina D Odgrywa podstawową rolę w procesie budowy kości I zębów poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia I fosfou – niedobór witaminy D powoduje chorobę zwaną krzywicą Wpływa na prawidłowe działanie systemu nerwowego Witamina E Poprawia stan naczyń krwionośnych Zapobiega starzeniu się skóry – dlatego zwana jest “witaminą młodości” Uczesticzy w wytwarzaniu czerwonych krwinek Wspomaga aktywność układu odpornościowego, a przez to zapobiega rozwojowi wielu chorób.
Mleko piją ludzie na całym świecie! Najbardziej popularnym I najchętniej spożywanym przez człowieka mlekiem jest mleko krowie. Na świecie ludzie piją mleko także innych zwierząt – np. Kóz, owiec oraz bawołów. Hodowla tych zwierząt uzależniona jest od warunków geograficznych oraz tradycji tych krajów. W krajach wysoko cywilizowanych, do których należy Polska, najbardziej popularne jest spożywanie mleka krowiego. Piją je w dużych ilościach mieszkańcy Ameryki Północnej I Europy. Przebywając w którymkolwiek z amerykańskich czy europejskich krajów, bez problemu kupimy w nich mleko I razem z ich mieskzańcami możemy wypijać je samo, w postaci kakao czy kawy zbożowej lub dodawać do herbaty I pić jako bawarkę.
Mleko jest super!