Gazetka Szkolna.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Adam Miratyński Towaroznawsto 1021b.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Skuteczne zachowania na rynku pracy
Beata Kosek KrDzTo 1013 a.
Agata Kowalska 1013 nr indeksu:
Groch z kapustą i grzybami
„Zero” tolerancji dla przemocy
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Program „Mój własny chleb!”
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Program „Mój własny chleb!”
Debata pracowników szkoły
Nasz przepis na chleb.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Grupa 1011 b Nr indeksu  Nazywam się Rafał i moje życie rozpocząłem w roku Mam jednego brata Łukasza, mój tata to Mirosław, a mama nazywa.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
ILE MAMY WZROSTU??? JAKIEGO KOLORU MAMY OCZY.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
TAK SIĘ ZACZĘŁO Beata Szeliga Byłam i jestem córką tatusia – zawsze... no może nie zawsze grzeczną.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Jak rozwijać karierę zawodową młodego człowieka? Przewodnik dla kluczowych aktorów - rodziców.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
K LAUDIA K RAWCZYK Numer albumu Grupa KrZZTo2011b.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Dlaczego warto korzystać z
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
E-book Emil Sauer Kopiowanie, drukowanie, sprzedawanie bez zgody autora zabronione.
Konkurs e-Portfolio dla szkół specjalnych Marcin Józef Klasa III A Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Leśnicy.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
SZKOŁA PODSTAWOWA – 37 uczniów GIMNAZJUM – 28 uczniów
Spotkanie ze Słowem J 14, 1-6 Z Ewangelii według świętego Jana:
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 6 w Płocku
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I ZACHOWANIA UCZNIÓW W ROKU SZKOLNYM 2017/2018
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Imię i nazwisko nauczyciela
Koszyczek wielkanocny
Imię i nazwisko nauczyciela
Wolontariusz roku.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Gazetka Szkolna

Przepisy kulinarne! Składniki ciasta do pizzy półtorej szklanki mąki pszennej pół szklanki letniej przegotowanej wody dwie łyżki oleju roślinnego 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć drożdży świeżych – o proporcjach dyskutuję z czytelnikami w komentarzach ;) pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Do dzieła: Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką, wyrabiałem ciasto, aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj). Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut . Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na desce na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna) Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (pokrojony drobno kabanos, plastry świeżego pomidora, cebula pocięta w piórka).

Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni Celsjusza. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać! Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Wywiad z p. Basią Pisanko 1) Jest pani nauczycielką plastyki i bibliotekarką. Czy jako mała dziewczynka chciała pani pracować w tym zawodzie czy był inny pomysł na karierę? Jeśli tak to jaki? Zawsze podobał mi się zawód nauczyciela, ale po maturze wybrałam inną drogę. Skończyłam Państwową Szkołę Architektury i nawet odbywałam staż w jednym z warszawskich biur projektowych. Postanowiłam jednak zostać nauczycielką. 2) Ile lat i gdzie pani studiowała? Ukończyłam 5-letnie studia magisterskie na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Uzyskałam również kwalifikacje w bibliotekarstwie. 3) Jak wyglądał pierwszy dzień w pani pracy? Było trochę emocji. Nikogo w szkole nie znałam, ale nie czułam się zagubiona, ponieważ spotkało mnie wiele życzliwości. Uczniowie byli grzeczni i z uwagą słuchali co do nich mówiłam.

4) Ile lat pani pracuje pani w naszej szkole? Od 1985 roku. 5) Jest pani nauczycielką plastyki, bibliotekarką i wychowawcą klasy 5 „a”. Czy łatwo pogodzić te trzy role? Te trzy role to właściwie jedna – jako nauczyciela. Obowiązki wychowawcy klasy bez problemu łączę z pracą nauczyciela bibliotekarza. Myślę, że są również plusy tej sytuacji, a mianowicie takie, że dłużej przebywam w szkole i moi wychowankowie mogą w dogodnej dla siebie chwili ze mną porozmawiać 6) Oprócz obecnej klasy miała pani inną klasę pod wychowawstwem? W szkole pracuję dosyć długo wobec tego wiele razy byłam wychowawcą klasy. Kiedyś przed reformą systemu oświaty szkoła podstawowa trwała 8 lat, wychowawcą było się dłużej (4-8). Okres tamten wspominam miło, ponieważ wychowawca opiekował się klasą 5 lat tym samym mógł lepiej poznać swoich wychowanków. Jednak jeden moment był zawsze smutny – kiedy wychowankowie kończyli szkołę i trzeba było się rozstać.

7) Jakie są wady i zalety pracy bibliotekarki? Praca w bibliotece ma wiele zalet, odbywa się w innym rytmie niż system lekcyjny. Jest na pewno mniej stresująca. Z przyjemnością obserwuję małych i starszych czytelników jak wkraczają w zaczarowany świat książek, jak dzielą się swoimi przeżyciami w związku z poznanymi lekturami. 8) Ile godzin spędza pani w szkole? W szkole spędzam około 7 godzin dziennie, ponieważ pracuję w bibliotece i uczę plastyki. Prowadzę również koło plastyczne dla utalentowanych uczniów. 9) Zawód nauczycielki jest trudny? Nie jest trudny dla osób kochających pracę z dziećmi i dobrze przygotowujących się do zawodu nauczyciela. 10) Co najbardziej lubi pani w swojej pracy? Lubię przekazywać swoją wiedzę i obserwować jak ją uczniowie wykorzystują w plastyce. Ogromną satysfakcję sprawiają mi sukcesy moich wychowanków. 11) Były dni trudne, w których nic pani nie wychodziło? Myślę, że takie dni zdarzają się każdemu, ale na szczęście nie pamiętam, żeby miało to jakieś znaczenie w mojej pracy. 12) Zawsze jest pani pogodna i uśmiechnięta jak pani to robi? Jeżeli tak jestem postrzegana to jest mi miło. Nie mam specjalnej recepty na „pogodę ducha”.

Złudzenia optyczne Ile i jakie widzisz tu zwierzęta? Widzisz mysz czy kota? Czy te kółka się kręcą?

Kawały Przychodzi Jaś do domu z workiem jabłek. Tata pyta syna: - Skąd masz te jabłka? - Od sąsiada z ogródka - A on wie, że je wziąłeś? - Skoro mnie gonił… Rozmawiają dwie blondynki. Jedna pyta drugą: - Ej, gdzie tu jest druga strona ulicy? - No tam. - To niemożliwe, jak tam byłam, to mi powiedzieli, że właśnie tu!

TROCHĘ MATEMATYKI TRÓJKĄT Z MONET Poniższy trójkąt jest ułożony z 10 monet. Ile co najmniej monet trzeba przesunąć, żeby powstał trójkąt skierowany w dół.

SUDOKU 

Nasi autorzy Paulina Przybysz Współpraca: Klaudia Mikołajczyk