Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA --- JAK USTRZEC SIĘ CHORÓB CYWILIZACYJNYCH Namysłów.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE Joanna Dyka Id Oliwia Rogala Id.
Zapis prezentacji:

Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ Zdrowe odżywianie Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ

Składniki odżywcze Składnikami odżywczymi nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one zawarte w pożywieniu. Po spożyciu i trawieniu pokarmów w przewodzie pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte w organizmie. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę. Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są: - białka - węglowodany - tłuszcze - witaminy i sole mineralne

Białka Białka - są elementem niezbędnym do budowy nowych komórek oraz regeneracji już istniejących. Biorą także udział w tworzeniu hormonów i enzymów. Istnieją białka zwierzęce i białka pochodzenia roślinnego. Do białek odzwierzęcych należy zaliczyć : mięso, jaja. Do roślinnych zaliczamy między innymi: orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.

Węglowodany Węglowodany - stanowią główne źródło energii dla człowieka. W produktach pochodzenia roślinnego występują w dwóch postaciach: węglowodany złożone, czyli tak zwana skrobia zawarta jest w ryżu, ziemniakach i we wszystkich produktach zbożowych; cukry, określane mianem "pustych kalorii", ponieważ nie dostarczają organizmowi nic oprócz energii. Są to: cukier pochodzący z buraków cukrowych oraz cukier owocowy.

Tłuszcze Tłuszcze - kaloryczność tłuszczu jest jednak niemal dwukrotnie wyższa niż pozostałych substancji odżywczych. Poza tym wzbogaca organizm o niezwykle ważne dla zdrowia witaminy takie jak: A, E oraz D. Układając swój jadłospis należy pamiętać, że nadmiar tłuszczu może być szkodliwy. Może powodować przyrost tkanki tłuszczowej, który może prowadzić do nadwagi.

Witaminy i sole mineralne Witaminy i sole mineralne –  są one potrzebne do prawidłowego przebiegu niemal wszystkich procesów zachodzących w ustroju człowieka. Niestety żaden produkt spożywczy nie zawiera kompletu tych szczególnych substancji. Witaminy nie są cząsteczkami trwałymi, mogą ulegać rozkładowi pod wpływem podwyższonej temperatury, konserwantów, światła i innych czynników zewnętrznych. W związku z tym powinno się jeść jak najwięcej świeżych warzyw i owoców, nie poddawanych intensywnej obróbce termicznej ani procesom chemicznym.

Piramida zdrowego żywienia Piramida Zdrowego Żywienia jest graficznym przedstawieniem grup produktów spożywczych wchodzących w skład wzorcowej dziennej racji pokarmowej. W codziennej racji pokarmowej powinien występować co najmniej jeden produkt z każdej grupy, a pożądana jest większa liczba produktów.

Produkty zbożowe Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, ale o niepełnej wartości biologicznej. Zawierają one też pewne ilości składników mineralnych.

Warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin, a zwłaszcza witaminy C. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik w nich zawarty nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy i poprawia tolerancję glukozy. Zapobiega również nowotworom jelita grubego.

Mleko i przetwory mleczne Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie i wynosi 800 – 1200 mg/dobę. Mleko jest również źródłem wysokowartościowego białka i witamin B2, A i D. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinni spożywać 3-4 porcje mleka i jego przetworów. Bardzo korzystne jest stosowanie obok mleka sfermentowanych napojów mlecznych i serów twarogowych. Żółte sery należy natomiast ograniczać. gdyż zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu oraz soli.

Mięso Mięso czerwone, drób, wędliny, ryby, jaja powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 porcje. Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Należy wybierać chude gatunki mięs i spożywać je z umiarem.  Spożywanie ryb, szczególnie morskich 2-3 razy w tygodniu, zamiast mięsa, należy do zasad profilaktyki niedokrwiennej choroby serca, ze względu na obecność bardzo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.

Woda Woda jest niezbędnym składnikiem pożywienia ze względu na rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych oraz w reakcjach biochemicznych w organizmie. Zwiększona ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających z gorączką, albo wymiotami lub biegunką. Również przy dużej aktywności fizycznej i poceniu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości.

www.muks.pl www.bryk.pl www.dialped.pl www.izz.waw.pl www.iamkrewki.pl Korzystano ze stron: www.muks.pl www.bryk.pl www.dialped.pl www.izz.waw.pl www.iamkrewki.pl