Kuchnia polska
Polskie tradycje kulinarne Polska leży na granicy, między Europą wschodnią, a zachodnią. Wpłynęło to również na nasze tradycje kulinarne Niektóre dania pochodzą z Ukrainy, Litwy, czy Białorusi, inne z Niemiec lub Austrii.
Polskie tradycje kulinarne Czasami żartujemy, że najpopularniejsze dania „polskiej” kuchni, to: 1) barszcz ukraiński
Polskie tradycje kulinarne 2) kołduny litewskie
Polskie tradycje kulinarne A popularny „polski” kotlet schabowy To po prostu niemiecki i austriacki „sznycel”
Polskie tradycje kulinarne Istnieją jednak dania typowe tylko dla kuchni polskiej: bigos biały barszcz, żurek, zalewajka kasze zupy
Bigos Bigos to gotowane razem: kapusta (biała i kiszona) mięso (również wędzone) grzyby
Bigos
Biały barszcz Biały barszcz, żurek, zalewajka – to różne warianty zupy: z ziemniakami, albo bez z wędzoną kiełbasą i grzybami, albo bez z jajkiem, albo bez. Najważniejsze jest jedno- żeby ugotować te zupy musimy mieć barszcz czyli to sfermentowaną mąkę z wodą i czosnkiem.
Biały barszcz
Kasza Kasza to gotowane ziarna różnych roślin. Najpopularniejsze są: kasza gryczana kasza jęczmienna (połamane ziarna jęczmienia) Pęczak (całe ziarna jęczmienia)
Kasza gryczana Najczęściej jemy ją z mięsem i sosem.
Kasza jęczmienna Gotujemy ją podobnie do ryżu, lub Gotujemy zupę z kaszą czyli krupnik
Pęczak
Zupy Zupy to podstawa polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie prawdziwego obiadu bez zupy. Najpopularniejsze to: pomidorowa, rosół, grzybowa, jarzynowa, krupnik, zalewajka, grochówka, kapuśniak, fasolowa i …. dziesiątki innych.
Zupy
ABSOLUTNIE PYSZNE! Zupy Jakie są polskie zupy? Kaloryczne! Gęste! ALE PRZEDE WSZYSTKIM – ABSOLUTNIE PYSZNE!
Chcesz gotować po polsku? Musisz mieć: Ziemniaki czyli kartofle, pyry, grule ….
Chcesz gotować po polsku? Musisz mieć: Kapustę białą i kiszoną
Chcesz gotować po polsku? Musisz mieć: Grzyby
Chcesz gotować po polsku? Musisz mieć: I oczywiście MIĘSO!!!!
Kuchnia polska Smacznego!