Jadłospis Codzienny Kanaryjskie Jedzenie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Nasz mini-przewodnik kulinarny
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Jadłospis Codzienny Kanaryjskie Jedzenie

PreZentacJA Gastronomia na wyspach jest ogromnie prosta. I Oczywiście obfitość produktów na ziemi jak ziemnaki, banany, ryby, sery i wino są bardzo uznawane. Oferujemy tutaj niektóre z naszych bardziej popularnych przepsów. PierWsZY TALERZ WIKT CANARYJSKI Skłdadniki: 1/2 Kg. de grochu włoskiego,1/4 Kg. Miesa wołowego,1/4kg kurczaka,100 gr. Klusek do rosołu, ½ Kg.ziemniaków, 1 główka czpsnku,1 cebula, 1 pomidor,2 natki pietruszki, 1 łyżka papryki, 1 filiżanka oleju, 1 filiżanka białego wina, szafran, tymiamek, liść laurowy, sól i woda. Poprzedniej nocy namaczamy groch. Następnego dnia do 2 litrów wody włożyc mieso i zostawic na ogniu bez odkrywania na nie mniej niż godzine. W tym czasie robimy na oleju duszone warzywa z cebula, czosnkiem i pomidorami na końcu dodajemy pieprz. Nastepnie do gulaszu dodajemy duszone warzywa, pokrojone ziemniaki, sól, szafran, tymianek, liść laurowy, białe wino i zostawiamy na obniu 10 min. Pod końiec kiedy ziemniaki będą prawie ugotowane dodajemy kluseczki i zostawiamy na następne 5 min.

Deser Crem Z BANANÓW DANIE RYBNE: Chicharro SMAzONE Skłdadniki: 8 chicharritos, mąką, olej z oliwek do smażenie, 2 zabki czosnku Filety rybne obtaczać w mące, posypać solą i pieprzem . Do patelni dodac oleju . Obsmażyc czosnek i wyjąc kiedy bedzie złocisty. Obsmażyc filety przez minute z każdej strony. Podawać gorące z sosem z kolendry.. Sos z kolendry Wymieszać w mikserze główki czosnku, pieprzu (bez łusek), kminek, kolendra i sól. Na końcu dodajemy olej i ocet przechowujemy w lodówce. Deser Crem Z BANANÓW Skłdadniki: 2 banany, 1 jogurt naturalny, 4 łyżki cukru, 1 dzbanek mleka, 2 łyżki cynamonu w proszko. Obrać banany i pociać w plasterki. Do dzbanka dodajemy wszystkie składniki bananan, mleko, jogurt, 4 łyżki cukru i cynamon. Pod koniec rozmieszać przy pomocy miksera. Nalać do kieliszków i włożyć do lodówki. Podawać na zimno.

wino: Wino z Jazyn Danie miesne: Mieso swiateczne Składniki: 400gr wieprzowiny, białe wino, 1 główka czosnku, oregano, tymianek, papryka, sól. Pokroić mięso w kawałki. Kłaść do rondla i dodawać pozostale skladniki, pokrojony czosnek bez obierania zostawiamy na 2-3 godziny. Miksujemy ząbki czosnku, soli, 2 łyżki ostrej papryki, troche osrtego pieprzu, polac mocnym biełym winem, olejem i delikatnie octem. Zaprawe kłaść na mięso aby nabrało aromatu z garsci tymianku i oregano. Mięso zostawić w zaprawie na czas nie mniejszy niż 3h. Po minionym czasie, podsmażyc kawałki i przełożyc do rondla. W drugim rondlu podgrzewamy pozostałą zaprawę i wkładamy mięso aby uzyskać ostatnie wrzenie. Podajemy z frytkmi. wino: Wino z Jazyn               Składniki: Jeżyny z morwy. cukier. Zebrać owoce Przecisnac przez siatke aby uzyskac sok. Wlać do gesiora aby zaczelo fermentować. Dodać cukru. Zostawić na 10-12 dni. Przefiltrować i butelkować.

Jadłospis Świąteczny

Zapiekany ser z sosem Zupa rybna Składniki: 300 gr sera palmero wędzonego, sos zielony i z kolendry. Usmażyc na patelni ser w plastrach o grubości 0,5 centymetra. Kiedy jest złocisty z 2 stron przekładamy na talerz. Na wierzch kładziemy sos. Powinno się podawać na świerzo po przygotowaniu. Sos pikantny Składniki:1 glówka czosnku, 20 łyżek oleju,3 łyżki octu 3 pikantne pieprze, 1 łyżka papryki,kminek, sól. Rozmieszać czosnek, kminek, pieprz,(bez łusek) i sól. Pod koniec dodajemy papryke i powoli wlewamy olej i ocet. Formujemy gęstą paste według gustu. Zabezpieczamy w lodówce. Zupa rybna Składniki: 500 gr pokrojonych ziemniaków na 4 części, lubnaks (okoń morski) 250 gr, 3 średnie pomidory 4 duże chleba, 1 szczypta kminku, 1 szczypta szafranu, Sól i woda. W rondlu zagotować 1,5 litra wody i dodać pomodory, ziemniaki i kminek. Kiedy ziemniaki zaczna mięknąć dodajemy rybe i szafran. Zostawiamy gotujące sie na nie mniej niz 3 kwadranse Przygotowanie: W każdy talerz ustawiamy po 1 wydrarzonym chlebie, rozlewamy rosól i wkładamy do niego kawałki ziemniaków i ryby.

Panierowany królik Składniki: 1 królik,3 główki czosnku, 1 kubek Kanaryjskiego białego wina, 3 łyżki octu, kubek oleju, 2 łyżki papryki, 1 łyżka kminku, czarny pieprz i sól.  Królika pokroić na średnie kawałki. Rozmieszać czosnek, pieprz, kminek i sól. Następnie dodajemy ocet, wino, olej i papryke. Mieszamy dobrze i wlewamy do półmiska z królikiem. Zostawiamy aby zmieklo na całą noc. Po minionym czasie bierzemy każdy kawałek mięsa i smażymy na wolnym ogniu. Wlewamy do rondla zaprawę z wiekszą iloscią wody. Zostawiamy na wolnym ogniu na pól godziny, mieszając i obracając mięso aż się usmaży. Oczyszczamy z soli i podawajemy.

Deser: Pieczone mleko Nasze podziekowania Składniki: 1 litr mleka, 6 jajek, 6 łyżek cukru,1 gałązka cynamonu, wycisnieta cytryna, 1 łyżka mąki kukurydzianej. Ubijamy jajka z cukrem, rozpuszczając mąkę kukurydziana w kubku z letnim mlekiem, mieszając dodajemy całe mleko z cytryna i cynamonem. Kładziemy do formy i wkładamy do pieca na 20 min aż się zetnie. Podajemy z miodem z palmy jeżeli nie mamy używamy miodu pszczelego. Nasze podziekowania Dla osób pracujacych nad tym materiałem: Efrosina ( Griego) Hans (Alemán) Neil (Inglés) Rafal (Polaco) Bardzo dziękujemy