NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Wiem, co jem. Zdrowe odżywianie
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jedz smacznie i zdrowo.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Prawidłowe żywienie uczniów
Zasady Odżywiania.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Wybieram zdrowie !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Jak zdrowo się odżywiać?
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek

Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy skutki niewłaściwego sposobu odżywiania mogą mieć najpoważniejsze konsekwencje.

Zasady zdrowego żywienia w pigułce Zasada 1: jedz owoce i warzywa kilka razy dziennie A im więcej, tym lepiej. Najbardziej wartościowe owoce i warzywa to: grupa czerwona: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu. grupa żółto-pomarańczowa: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny, soki pomarańczowe i marchwiowo–owocowe. grupa zielona: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. grupa fioletowa: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona. grupa biała: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta.

Zasada 2: każdego dnia jedz dwie porcje produktów z białkiem Białko obecne jest m.in. w: nabiale mięsie rybach roślinach strączkowych (fasola, soja, groch, soczewica) Zasada 3: włącz do diety produkty pełnoziarniste Wspomagają przemianę materii, a jednocześnie dłużej dają uczucie sytości. Do produktów z pełnego ziarna zaliczamy m.in.: płatki owsiane pieczywo razowe brązowy ryż zarodki pszenne

Zasada 4: dużo pij Powinniśmy wypijać codziennie ok. 2,5litra płynów. Nie musi to być sama woda. Liczą się także soki, czy herbatki ziołowe. Zasada 5: ogranicz sól Dobowe zapotrzebowanie organizmu (ok. 300mg soli kuchennej) zaspokajamy jedząc warzywa, mięso, nabiał, czy pieczywo. Słony smak potraw możesz uzyskać dodając zioła, przede wszystkim bazylię, tymianek, estragon, imbir, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy.

Zasada 6: nie stroń od zdrowych tłuszczów Ogranicz tłuszcze typu trans (oleje częściowo utwardzone, np. margaryny) oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Należy natomiast dostarczać organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które znajdują się w olejach roślinnych (rzepakowy, lniany, z pestek winogron, pestek dyni czy słonecznika). Zdrowe tłuszcze znajdują się także w w rybach (np. łosoś, dorsz, halibut, makrela, śledź, tuńczyk, szprot)

Zasada 7: słodycze tak, ale zaraz po posiłku Słodycze najlepiej spożyć jako deser, bezpośrednio tuż po posiłku. A najlepiej zastąpić je zdrowymi smakołykami, np. suszone owoce, orzechy. Zasada 8: jedz mało, ale często Jedz często – czyli 5 posiłków w ciągu dnia. Organizm lepiej przyswaja spożywane pokarmy kiedy dostarczane są częściej, ale w mniejszych porcjach.

Bibliografia: 1. Łagowska K., Kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe!, Mały Uczeń, s Mierzejewska E., Poznaj zasady najlepszego na świecie odżywiania. Vita – Zdrowie Kobiety, s Wróblewska M., Pięć rewelacyjnych sposobów na zachowanie Zdrowia i Urody, źródło: [dostęp: 17.09,215r]