Smacznie zdrowo narodowo Czyli słów kilka o akcji jabłko Monika Łuczak Nauczyciel biologii VI LO w Szczecinie
Pomysłodawcy i realizatorzy akcji: Monika Łuczak i Dariusz Okoń
Od 1 września 2014 r. częstowanie jabłkami stało się tradycją naszej szkoły „Smacznie zdrowo narodowo”
Nasza akcja promuje zdrowy styl odżywiania zgodny z piramidą żywieniową
Dlaczego warto jeść jabłka?
Oczyszczają z substancji trujących Wzmagają perystaltykę jelit Wiążą metale ciężkie Oczyszczają z substancji trujących Wzmagają perystaltykę jelit Odkwaszają organizm Ułatwiają przyswajanie wapnia „Wymiatają” wolne rodniki
Razem zakupiliśmy i rozdaliśmy 2000 kg jabłek
Zebrane pieniądze liczymy komisyjnie
Skrzynkę z umytymi jabłkami wystawiamy 3 razy w tygodniu
Skrzynka uzupełniana jest na bieżąco przez uczniów
Jabłka „przyciągają” młodzież na każdej przerwie
Nie tylko młodzież… nauczycieli też
Poprzez akcję wspieramy promocję produktów regionalnych : jabłka grójeckie, jabłka łąckie. Są one zatwierdzone jako produkt regionalny Polski.
Jabłka są naszą wizytówką na tegorocznym Expo w Mediolanie jako promocja polskiej gospodarki we Włoszech
Expo 2015 w Mediolanie - pawilon polski
Organizatorzy też rozdawali jabłka gościom pawilonu polskiego
I podobnie jak we Włoszech mamy…
…w szkole radość częstowania ale nie raz, a co drugi dzień!