Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Przepisy prawa dotyczące żywności
BIAŁKA.
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Niespodzianki w jedzeniu
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
mgr rekreacji ruchowej
Desery Mleczne.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Racjonalne Odżywianie
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Chemia na co dzień.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Owoce.
Dekalog zdrowego żywienia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Białka Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ALKOHOLIZM
Zasady zdrowego odżywiania!
Środki smakowo- zapachowe
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?

Co to jest substancja dodatkowa? Substancja dodatkowa - oznacza substancję, która nie jest zwyczajowo odrębnie spożywana jako żywność, niebędącą typowym składnikiem żywności, niezależnie od tego, czy posiada wartość odżywczą, czy nie, której celowe użycie technologiczne w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności spowoduje lub może spowodować, że substancja ta stanie się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem środka spożywczego albo półproduktów będących jego komponentami Na podstawie opinii Komitetu Ekspertów ds. Dodatków do Żywności, Komitet Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń ustala dla poszczególnych substancji wskaźnik ADI (Acceptable Daily Intake) czyli akceptowane dzienne pobranie. ADI - jest to ilość substancji wyrażona w mg/kg masy ciała człowieka, która pobierana codziennie w ciągu całego życia z pożywieniem i z innych źródeł nie okaże się według wszelkiego prawdopodobieństwa i obecnego stanu wiedzy szkodliwa dla zdrowia.

Barwniki Barwniki obejmują naturalne składniki żywności oraz naturalne źródła surowcowe, normalnie same niespożywane jako żywność i nieużywane jako charakterystyczne jej składniki; barwnikami są również preparaty otrzymane ze środków spożywczych i innych naturalnych źródeł surowcowych, uzyskane w procesie fizycznej lub chemicznej ekstrakcji, w której ekstrahuje się selektywnie pigmenty względem składników odżywczych albo aromatycznych. Barwa produktów żywnościowych uwydatnia ich smakowitość, zwłaszcza wyrobów cukierniczych. Przez dodanie barwników przywraca się naturalną barwę produktowi zmienioną w wyniku obróbki technologicznej, intensyfikuje się barwy naturalnie występujące w żywności lub uzyskuje całkiem nową barwę.

Przeciwutleniacze Trwałość produktów spożywczych zależy od zachodzących w nich przemian chemicznych. Pod wpływem tlenu niektóre z produktów ulegają bowiem utlenianiu, co powoduje np. rozkład tłuszczów czy ciemnienie owoców i warzyw. Aby zapobiec tego typu niekorzystnym przemianie, dodaje się przeciwutleniaczy (antyoksydanów) do takich środków spożywczych, jak: olej, margaryny, wędliny, przetwory owocowe i zbożowe. Substancje te oznacza się literą E i liczbę rozpoczynającą się cyfrą 3. Przykładami przeciwutleniaczy są: Kwas askorbinowy E300 Lecytyna E322 Kwas cytrynowy E330 Kwas fosforowy(v) E338.

Środki zagęszczające Do produktów spożywczych, takich jak np. galaretki, lody, soki, jogurty dodaje się środków zagęszczających. Oznacza się je literą E i liczbą rozpoczynającą się cyfrą 4. Mogą to być produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego: Agar E406 z glonów morskich Chleb świętojański E410 z owoców drzewa świętojańskiego Pektyna E440 z owoców Żelatyna E441 z białka zwierzęcego (kolagenu).

Substancje zapachowe Substancje zapachowe dodawane do produktów spożywczych to olejki, które stosowane są do wyrobu cukierniczych, ciast, lodów i napojów. Nie mają one oznaczeń typu E. Przykłady stosowanych olejków: Olejek cynamonowy Olejek cytrynowy Olejek eukaliptusowy Olejek migdałowy Olejek pomarańczowy Olejek różany Olejek miętowy Olejek arakowy.

Środki spulchniające Dodawane do pieczywa i ciast nadają im puszystość i lekkość. Przykładem jest: Wodorowęglan sody (soda oczyszczona) E500b. Węglany potasu i wodorowęglan potasu E500b. Węglany amonu i wodorowęglan amonu E500b. Węglany magnezu i wodorowęglan magnezu E5004.

Emulgatory Do niektórych produktów spożywczych dodawane są ponadto substancje zwane emulgatorami. Ułatwiają one tworzenie się emulsji i zapobiegają jej rozwarstwianiu. Przykładem jest: Lecytyna E322, która jest równocześnie przeciwutleniaczem.

UCZNIOWIE KLASY iii GIMNAZJUM DZIĘKUJEMY UCZNIOWIE KLASY iii GIMNAZJUM