Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Bez śniadania nie ma nauczania
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
ŻYWIENIE.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Pomysły na zdrowe śniadanie

Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia kolejnej, nie denerwuj się i nie złość - w końcu ty zapewne też nie lubisz dietetycznej monotonii. Zamiast więc smarować kromkę masłem i układać na niej wędlinę, ser i warzywa, wznieś się na swoje kulinarne wyżyny i przygotuj pyszne śniadanie, które zniknie z talerza w kilka sekund. Nie masz pomysłu? Wykorzystaj jeden z naszych przepisów i z uśmiechem obserwuj, jak twoje dziecko zajada się pysznym daniem. Do dzieła!

Kasza manna z migdałami i owocami Takie śniadanie na ciepło doskonale sprawdzi się w chłodne poranki. Nie tylko rozgrzeje zmarźlucha, ale też zapewni mu mnóstwo energii na najbliższe godziny. Przygotuj 2 szklanki mleka, odrobinę soli, 1/3 szklanki kaszy manny, 1 łyżkę brązowego cukru, 1/4 szklanki suszonych moreli lub świeżych owoców i 2 łyżki posiekanych prażonych migdałów. Kaszę zagotuj w mleku z odrobiną soli, doprowadź do wrzenia i gotuj, od czasu do czasu mieszając, według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, od razu przełóż ją do miseczki, posyp brązowym cukrem, dodaj owoce i migdały. Jeśli masz pod ręką domowy malinowy syrop, możesz nim polać kaszę i owoce.

Omlet pomidorowo-serowy Jeśli twoje dziecko nie wyobraża sobie poranka bez solidnej porcji jajek, przygotuj dla niego pyszny omlet z żółtym serem i pomidorami. Do przyrządzenia tego pożywnego śniadania potrzebujesz dwóch jajek, 2 łyżek mleka, 1 łyżki posiekanej cebulki lub szczypiorku, 2 łyżek pokrojonego w kostkę dojrzałego pomidora, 1 łyżki startego żółtego sera i masła. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. W międzyczasie w miseczce roztrzep jajka, dodaj mleko i ubijaj do momentu, aż zacznie tworzyć się piana. Wylej na rozgrzaną patelnię, posyp cebulą, pokrojonym pomidorem i startym serem. Kiedy jajka dobrze się zetną, złóż omlet na pół, wyłóż na talerz i podawaj z pełnoziarnistym pieczywem lub domowymi bułeczkami.domowymi bułeczkami

Pełnoziarniste bananowe pancakes Kto nie lubi słodkich naleśników, najlepiej podanych ze słodkim sosem lub czekoladą? Jeśli jesteś przeciwniczką słodyczy i nie chcesz, by twój maluch przyjmował zbyt dużo cukru, przygotuj mu zdrową wersję amerykańskich pancakes. Potrzebujesz 1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 duże jajko, 1 szklankę mleka, 1 dużego banana, 2 łyżki brązowego cukru, 1/4 szklanki jogurtu greckiego oraz 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki. W drugiej rozgnieć widelcem banana, dodaj ubite jajko oraz mleko. Używając miksera dodawaj brązowy cukier, jogurt i ekstrakt waniliowy. Połącz ze sobą wszystkie składniki i porządnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wykładaj takie porcje ciasta, aby utworzyły małe placki. Gdy będą rumiane z obu stron, podawaj je ze świeżymi owocami, domowym dżemem bądź konfiturą.naleśników

Jajko w papryce Twoja pociecha jest estetą i równie ważny jak smak jest dla niej wygląd potrawy? Przygotuj jajka w papryce. Jedyne czego potrzebujesz to 3 jajka, 3 plastry kolorowej papryki, sól i pieprz, szczypiorek oraz pokrojona w paseczki szynka. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i połóż na nią 3 plastry żółtej, czerwonej i zielonej papryki. Do każdej z nich włóż po 1/6 pokrojonej szynki i poczekaj, aż się przysmaży. Następnie wbij jajko do każdej papryki, a na wierzch wyłóż resztę szynki, dopraw do smaku i posyp szczypiorkiem. Smaż do momentu, aż jajko będzie odpowiednio ścięte. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem i świeżym sokiem. Zobaczysz, że takie śniadanie spełni wymagania każdego smakosza. jajkapapryki

Jajeczne sakiewki Te małe przysmaki z pewnością staną się ulubionym śniadaniem całej waszej rodziny. Wystarczy, że przygotujesz 4 pełnoziarniste bułeczki, oliwę z oliwek, pomidora, 2 jajka, mozzarellę, oregano i sól. Bułeczki wydrąż i każdą skrop oliwą z oliwek. Do środka wkładaj plasterek pomidora i wbijaj jajko. Posyp solą, pieprzem i mozzarellą. Zapiekaj do momentu, aż bułeczki się zarumienią, jajko zetnie, a ser stopi. Składniki takiej sakiewki nie zawsze muszą być takie same - eksperymentujcie i mieszajcie ulubione dodatki do woli, a za każdym razem otrzymacie inne śniadanie. Doskonale sprawdzą się papryka, szczypiorek, cebulka czy pieczarki.

Czekoladowe croissanty Wystarczy 20 minut, aby przygotować pyszne, świeże i chrupiące croissanty. Potrzebujesz jedynie 3 składników: gotowego ciasta francuskiego lub innego przeznaczonego do przygotowania rogalików, 1/2 roztopionej mlecznej czekolady lub 1/3 czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwiń i podziel na 8 trójkątów. Na środku każdego z nich rozsmaruj płynną czekoladę lub umieść pokruszone kostki. Następnie zaczynając od szerszego boku zwijaj, aby uzyskać kształt rogalika. Wierzch każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor przez ok minut. Podawaj na ciepło z kakao lub świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Oczywiście takie śniadanie nie powinno często pojawiać się na stole twojego dziecka. Zrób mu jednak czasem niespodziankę i zamiast nudnej owsianki podaj posiłek na słodko.

Panini z szynką i serem Jeśli choć raz spróbujecie tej wyszukanej wersji kanapek, zwykłe kromki z masłem i wędliną odejdą w zapomnienie. Przygotuj 8 jajek, sól i pieprz, 2 łyżki masła, 4 świeże pity, 8 plasterków ulubionej szynki lub 16 plasterków salami, 8 plastrów żółtego sera lub 2 kulki pokrojonej w plastry mozzarelli. Jajka wymieszaj z solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni roztop 1 łyżkę masła i gdy porządnie się rozgrzeje, wlej na nią roztrzepane jajka. Podziel usmażone jaja na 4 części i każdą zwiń. Włóż w nie do końca przeciętą pitę razem z serem i wędliną. Na patelni (najlepiej grillowej) roztop drugą łyżkę masła i smaż po dwie kanapki. Gdy zarumienią się z jednej strony, przełóż na drugą. Podawaj z domową salsą z pomidorów, papryki lub szczypiorku, albo z sosem czosnkowo-koperkowym.kanapek