Zakłady gastronomiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. S. Dariusa i S. Girenasa
Advertisements

Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa
Servicearten Sposoby serwowania -
Problem magazynowania zbiorów i przechowywania dokumentacji z badań
Szkolne inwestycje sportowe na Żoliborzu w 2009 roku
Zakończony projekt w ramach RPO WM Tytuł projektu: Gmina Sterdyń inwestuje w oświatę
Graniczny Punkt Kontroli
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
KOSZTY PRODUKCJI BUDOWLANEJ
Przekształcenie i inwestycja w Stacji Dializ SPZOZ w Myślenicach.
Schemat organizacyjny Urzędu Dzielnicy Żoliborz
Katedra Informatyki i Ekonometrii
Rynek budowlany i ceny – w badaniach i statystyce Styczeń 2011 CENY W BUDOWNICTWIE Podsumowanie 2010 roku według danych systemu SEKOCENBUD Mariola Gala-Vacqueret,
Publikacje zawodowe WSiP 2013
KRĘGIELNIA "HAPPY BOWLS".
PLAN EWAKUACJI II piętro lewe skrzydło
O NAS Chciałbym Państwu przedstawić ofertę pobytu na obozie sportowym w Białym Dunajcu. Sam jestem trenerem rugby, instruktorem narciarstwa, snowboardu,
Październik 2009 rok Wydział Polityki Społecznej Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie Program wieloletni Pomoc państwa w zakresie dożywiania w.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego Zespół Szkół al
Certyfikat Obiektu Przyjaznego Osobom Niepełnosprawnym 2012 rok.
Wydziału Mechanicznego
PREZENTACJA ŚCIĄGNIĘTA ZE STRONY www. zygmunt. legutko. edu
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Aktywa i Pasywa.
Praktyka Zawodowa klasa III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY „WARSZTATY KULINARNO- ARANŻACYJNE”
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
ODLEWNICTWO - wykład dr hab. inż. Mirosław Cholewa, Zakład Odlewnictwa
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 15 W ŁODZI
NIDZICKI INKUBATOR PRZEDSIĘBIORCZOŚCI
OPIS PROJEKTÓW.
SYTUACJA SKALA 1 : 1000 UL. CHORZOWSKA UL. ŚW. JANA UL. SĄDOWA
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Zespół Szkół Gastronomicznych
OFERTA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO NA POZIOMIE PONADGIMNAZJALNYM
Operacyjne sterowanie produkcją
ZNANE ZAWODY NOWE MOŻLIOWOŚCI PEWNA PRZYSZŁOŚĆ.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
UNIWERSYTET WROCŁAWSKI INSTYTUT HISTORYCZNY SPECJALNOŚĆ ZAWODOWA NA STUDIACH HISTORYCZNYCH SPECJALNOŚĆ ZAWODOWA NA STUDIACH HISTORYCZNYCH DOKUMENTALISTYKA.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Mgr inż. Tomasz Selwent.
Zespół Szkolno Przedszkolny
BALTIC MASTER ® Firma BALTIC MASTER istnieje od 1993 roku, siedzibą firmy jest Wilno na Litwie a my mamy przyjemność reprezentować oddział w Polsce. BALTIC.
PRAWO KARNE SKARBOWE Prof. nadzw. dr hab. Janusz Sawicki
Systemy logistyczne ćwiczenia
SYSTEM OŚWIATY GMINY LESZNOWOLA STAN INFRASTRUKTURY po modernizacjach 2016 rok.
WIELICKA 16 GLIWICE - SOŚNICA DOBRY ADRES DLA BIZNESU.
GTB Metropolis Zmieniamy obraz Śląska.  Jesteśmy właścicielem nieruchomości komercyjnych na obszarze Aglomeracji Górnośląskiej  Przygotowujemy nieruchomości.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Strona 1 Osiedle domków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej w Mikołowie. Oferta dla klienta indywidualnego: 31 domków w zabudowie szeregowej o powierzchni.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 15 W ŁODZI ŁÓDŹ ul. Kopcińskiego 5/11 tel: ; zsp15.ldi.pl
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
Targi Łódzkie to ponad 20-letnie doświadczenie w organizacji targów i kongresów, ciągłe dążenie do rozwoju zaowocowało ideą stworzenia Centrum Konferencyjno.
Jednostki Mieszkalne w hotelarstwie:
Misja do KAZACHSTANU XIX Międzynarodowa Wystawa Przemysłu Spożywczego „InterFood Astana 2017” 29maja-1czerwca 2017.
Remont Zespołu Szkół Elektronicznych i Informatycznych
Staż Flair-Hotel Reichsküchenmeister w Rothenburg ob der Tauber
Hotel zum Schiff MEERSBURG
Ochotnicza Straż Pożarna w Rokietnicy projekt koncepcyjny – wariant 4
Detale II’2015.
Oferta edukacyjna dla dorosłych
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Zakłady gastronomiczne

Podział pomieszczeń w restauracjach i jadłodajniach Handlowe (część wejściowa i sala konsumentów); Ekspedycyjne (rozdzielnia kelnerska, zmywalnia naczyń stołowych); Produkcyjne (przygotowalnia, kuchnia); Magazynowe (magazyn produktów suchych, napojów alkoholowych, piwa i napojów, ziemniaków i warzyw, kiszonek, komory chłodnicze, magazyn zasobów, pomieszczenie na odpadki); Administracyjno – socjalne (pokój biurowy, pomieszczenie personelu, szatnie z rozbieralnią i natryskami, sanitariaty).

Przykłady rozwiązań zespołu wejściowego do restauracji

Niezbędna przestrzeń i wymiary szatni

Zespół sanitarny – przykład rozwiązania i wymiary zalecane

Wymiary stołów stosowanych w zakładach gastronomicznych

Ustawienie stolików kwadratowych i niezbędna powierzchnia

Schemat usytuowania rozdzielni oraz ruch obsługi kelnerskiej

Przykłady usytuowania pomieszczeń produkcyjnych restauracji

Układ pomieszczeń i powiązania komunikacyjne w restauracji

Restauracja w wolno stojącym pawilonie 1 – zespół wejściowy; 2 – sala konsumentów; 3 – bufet; 4 – magazyn bufetu; 5 – rozdzielnia; 6 – zmywalnia naczyń stołowych; 7 – kuchnia; 8 – zmywalnia naczyń kuchennych; 9 – spiżarnia; 10 – przygotowalnie; 11 – pracownia deserów; 12 – garmażeria; 13 – magazyn produktów; 14 – chłodnie; 15 – magazyn chłodni; 16 – magazyn odpadków, 17 – sanitariaty; 18 – administracja, 19 – jadalnia personelu;

Przykładowe rozwiązanie rzutu kawiarni

Literatura do przedmiotu Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego / Ernst Neufert ; kontynuacja Peter Neufert i Zespół ... ; tł. z niem. Stanisław Gawroński [et al.]. - 3 wyd. pol. rozszerz. i gruntownie zm. - Warszawa : "Arkady", 2005 Projektowanie architektoniczne i budownictwo regionalne : podręcznik dla technikum / Wanda Bogusz. - Wyd. 7. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, [2005]. Projektowanie obiektów użyteczności publicznej : podręcznik dla technikum / Wacław Parczewski, Krzysztof Tauszyński. - Wyd. 7. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2005. Wstęp do projektowania architektonicznego : podręcznik dla technikum / Krzysztof Tauszyński. - Wyd. 9, stan prawny na 31.01.2007 r. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2007 Ergonomia w architekturze : materiały pomocnicze do ćwiczeń dla studentów / Katarzyna Ujma-Wąsowicz. - Gliwice : Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, 2005. miesięczniki –„Architektura – Murator” i „Architektura i biznes”