1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wprowadzenie do metodologii eksperymentu biologicznego.
Advertisements

Fundacja POLSAT Działa od 1996 roku.
Arkadiusz Wojciechowski
„Biedroneczko leć do nieba”
Świadomość kierowców na temat zagadnień zrównoważonego transportu
Spotkanie Prasowe 18 lutego 2009 r.. Kryzys w Polsce 160 tys. osób straciło pracę od końca grudnia do końca stycznia br. Bezrobocie w styczniu wzrosło.
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Mieszkamy wśród śmieci
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Co możesz zrobić, by walczyć ze zmianami klimatu?
Dieta energetyczna - dlaczego?
RECYKLING daje owoce.
Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów w szkole?
X* optymalna wielkość zapasu
Analiza wyników ankiety
DO POJEMNIKÓW NA ODZIEŻ UŻYWANĄ! JESZCZE PRZYDZĄ SIĘ INNYM !!!
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
Oto 10 sposobów na to jak możesz sam chronić środowisko.
Dzieci dla Ziemi - Fundacja Fundacja powstała w 2010 roku z inicjatywy osób, które dostrzegają wielkie potrzeby pogłębiania świadomości ekologicznej naszego.
Ustawa z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Kluczowe w Ustawie z dnia 11 marca 2004 r.
Korzyści ekonomiczne Ochrona Odnawialność
Projekt pt. „Co można zrobić z odpadami?”
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Dlaczego Polsce potrzebny jest biogaz?
PODATKI SĄ PO NASZEJ STRONIE. Darowizny żywności a podatek VAT Producenci artykułów spożywczych nie muszą już płacić podatku VAT od przekazanych darowizn.
Monopol pełny występuje wówczas, gdy spełnione są następujące warunki:
DZIAŁALNOŚĆ NIEODPŁATNA I ODPŁATNA POŻYTKU PUBLICZNEGO W ORGANIZACJACH POZARZĄDOWYCH Gostyń, 13 sierpnia 2013 roku.
Czy odczuwasz czasem brak energii?
„Ekorozwój – ekologiczny transport w lokalnym środowisku.”
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
Rozwijaj firmę z Biznes Multimedia Łukasz Grodzki, Tel Skype biznesmultimedia
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
Żyj zdrowo! Ekologia – nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami a ich środowiskiem oraz wzajemnie.
Analiza ankiety dot. świadomości ekologicznej
Mamy talent do niemarnowania
ZNAKI EKOLOGICZNE CZYLI E K O - Z N A K I
Przygoda Śmiecia Jakub Śmietana kl. 4c.
Pomagaj razem z nami! Włącz się w nasze akcje!
Jedz Smacznie i zdrowo.
Rozwijaj firmę z Biznes Multimedia
Z ekologią na co dzień.
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
RADY NA ODPADY. Kupuj świadomie Nie ulegaj modzie i reklamie Wybieraj produkty bezodpadowe lub łatwe do utylizacji po zużyciu.
Wyższa Szkoła Humanistyczno – Ekonomiczna w Łodzi Poddębice 2007.
Forma Aktywności Społecznej !
Woda nasze życie.
Community Day W Grodzisku Maz. mieści się oddział szwajcarskiej firmy Firmenich zajmującej się produkcją i sprzedażą aromatów spożywczych i kompozycji.
1 WADY KALKULACJI DOLICZENIOWEJ Sztuczność związku przyczynowego i przypadkowość wyboru klucza podziałowego wpływają na wzrost skali błędu i stopień zdeformowania.
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
Masz za du ż o ś mieci i nie wiesz co z nimi zrobi ć ?!
Jak chronić środowisko?
Szkoła Przyjazna dla Sprawiedliwego Handlu Procedura uzyskania tytułu.
Ekologia Prezentacja.
Projektowanie systemów transportowych
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Dietetyka praktyczna w profilaktyce chorób układu krążenia dr n. med. Bogdan Szponar Zakład Dietetyki Klinicznej Uniwersytet Medyczny w Lublinie.
Oczyść tę wodę! Wyzwanie dla badacza: Dowiedz się, jak oczyścić brudną wodę pomoc 4 - slajdy dotyczące wyzwania Oczyść tę wodę.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
WOLONTARIAT PRACOWNICZY SZANSA DLA NGO I BIZNESU.
INNOWACYJNE WYKORZYSTANIE TREŚCI VIDEO
Ekologia.
MÓJ ZAWÓD.
Co możesz zrobić, by walczyć ze zmianami klimatu?
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Każdy uczestnik dostanie upominek!
Świadomość kierowców na temat zagadnień zrównoważonego transportu
Informacje ogólne. Informacje ogólne Ile odpadów wytwarzamy w ciągu roku?
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
Zapis prezentacji:

1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się. Czy wiesz że: 1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się. Utylizując żywność marnujemy nie tylko produkty spożywcze. Bezużyteczne stają się wtedy wszystkie nakłady związane z jego produkcją, transportem i przechowywaniem. Wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisję gazów cieplarnianych. Marnujemy żywność, a w Polsce wielu ludzi jest zagrożonych niedożywieniem. Możesz zapobiec marnowaniu żywności! Z marnowaniem żywności mamy do czynienia na każdym kroku. Już na etapie produkcji część artykułów spożywczych wciąż użytecznych jest eliminowana z powodu błędu na opakowaniu lub drobnych uszkodzeń. Banki Żywności zachęcają producentów i dystrybutorów do ograniczenia skali marnowania żywności.

1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się. Czy wiesz że: 1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się. „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia” to kampania społeczna, której celem jest uświadomienie negatywnych skutków ekologicznych, społecznych i ekonomicznych marnowania żywności oraz zachęcanie producentów i dystrybutorów żywności do przekazania żywności zamiast jej niepotrzebnej utylizacji. Więcej informacji znajduje się na www.niemarnuje.pl Organizatorem kampanii jest Federacja Polskich Banków Żywności.

ZAPROSZENIE DO NIEMARNOWANIA Dowiedz się, czy w Twojej firmie marnowana jest żywność. Sprawdź, co dzieje się z nadwyżkami żywności. Jeśli żywność jest niepotrzebnie utylizowana, przyjmij nasze zaproszenie do niemarnowania. Rozpocznij współprace z Bankami Żywności. Możesz w ten sposób pomóc tym, których nie stać na codzienne zakupy. Skontaktuj się z lokalnym bankiem żywności lub Federacją. Potrzebne informacje znajdziesz na www.bankizywnosci.pl Nie czekaj! Już dziś możesz zrobić bardzo wiele!

ZAPROSZENIE DO NIEMARNOWANIA Podejmuj także dodatkowe działania, które pomogą przeciwdziałać marnowaniu żywności tj.: Wspieraj finansowo Banki Żywności. Udostępniaj miejsca magazynowe, transport lub samochody chłodnie. Angażuj się w wolontariat pracowniczy. Zachęcaj swoich partnerów i klientów do niemarnowania żywności. Umieść baner reklamowy kampanii „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia” na swojej stronie www. - „……………………………….. – tu jest miejsce na Twój pomysł”. Potwierdź chęć realizowania dodatkowych działań na adres niemarnuje@bankizywności.pl

BANKI ŻYWNOŚCI Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia to główne cele działalności Banków Żywności. Są to organizacje pozarządowe, które pozyskują żywność wśród producentów i dystrybutorów zapobiegając jej niepotrzebnej utylizacji. Otrzymana żywność przekazywana jest organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących. Dzięki stale rozwijanej bazie logistycznej Banki Żywności przygotowane są do odbioru każdego rodzaju żywności w ilościach hurtowych na terenie całego kraju. Docierają z nią do ponad 3000 organizacji wspierających około 1,4 mln osób potrzebujących. Pozyskiwane darowizny to pełnowartościowa żywność. Zagospodarowane są również nadwyżki produkcyjne, partie o krótkim terminie przydatności do spożycia lub wycofane z obrotu, np.. Ze względu na niekompletne oznakowanie. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza obecnie 26 Banków Żywności zlokalizowanych w całek Polsce. www.bankizywnosci.pl Federacja Polskich Banków Żywności Al. Solidarności 101, 00-144 Warszawa Tel. 022 654 64 00 federacja@bankizywnosci.pl