Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Norbert Konieczkowicz
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce „Nie jedz śmieci” czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak

Błędy żywieniowe za Barbara R. Stitt brak śniadania

Błędy żywieniowe R A F I N C J 2. duże spożycie cukru

Ile spożywamy cukru? Średniowiecze XXI wiek 40 kg /osobę /rok

jako statystyczny Polak zjadam Ile spożywamy cukru? jako statystyczny Polak zjadam 42 kg rocznie czyli 115 g dziennie

a potrzebujemy 7 g/dzień Nieświadomie zjadamy 25 łyżek dziennie cukru tj. 45 kg/rok a potrzebujemy 7 g/dzień

Cukier – najsłodsza trucizna Codzienne spożywanie daje nadmierne zakwaszenie organizmu

Cukier – najsłodsza trucizna cukier magazynuje wątroba glikogen wątroba się rozszerza, nadmiar glikogenu wraca do krwi w formie kwasów tłuszczowych

Cukier – najsłodsza trucizna kwasy tłuszczowe wędrują m.in. do kłopoty z ciśnieniem krwi

Cukier – najsłodsza trucizna nadmiar cukru powoduje senność, spadek zdolności oceny i zapamiętywania

Cukier – najsłodsza trucizna Wszystkie cukry blokują wydzielanie soków żołądkowych, hamują ruchy żołądka! Powodują fermentację węglowodanów, gnicie białek!

Słodzone napoje

212 g cukru

6 łyżeczek cukru ? 30 g cukru w 100 ml 12 g cukru

Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru Cukier biały jest dodawany m. in. do: zalewy śledziowej mięsa mielonego na tatar wód mineralnych smakowych… Czytajmy etykietki! Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru

Rafinowana mąka białe pieczywo biała mąka

Rafinowana sól SÓL słone paluszki

Błędy żywieniowe niezdrowe dodatki 3. wysoka konsumpcja przetworzonej żywności tj. wytworzonej przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania. niezdrowe dodatki

Przetworzona żywność

Przetworzona żywność

Żywność wysoko przetworzona i cukier sprzyja rozwijaniu się grzybów, które: obniżają odporność organizmu. Nadmiar cukru daje choroby: serca cukrzyca typu II otyłość nowotwory

Cukier uzależnia pobudza produkcję serotoniny w mózgu, gdy rośnie poziom cukru we krwi trzustka produkuje dużo insuliny aby go obniżyć, poziom cukru spada poniżej normy przez co znużenie i wilczy apetyt na słodycze …

Duże spożycie cukrów powoduje hiperglikemię poziom glukozy we krwi na czczo 126 mg/dl hiperinsulinemię to przyspiesza rozwój komórek rakowych

„Cukier krzepi” – hasło reklamowe Z wystawy Archiwum Państwowego w Lublinie lowcydizajnu.pl

Doświadczenie wstrzyknięto komórki złośliwego raka piersi trzy grupy karmiono różnym poziomem cukru po 70 dniach zmarło w grupie: z wysokim poziomem – 66% ze średnim – 33% z niskim – 5% A już w 1931 r. odkryto, że komórki nowotworowe odżywiają się glukozą!

Wysoki poziom cukru zaburza gospodarkę hormonalną hormony płciowe Pojawiają się problemy od trądziku po bezpłodność

Błędy żywieniowe 4. niskie spożycie chudego białka 5. za mało w diecie owoców i warzyw 6. wysoka konsumpcja mleka

Szkolny program dietetyczny Appletown USA, Barjak Francja usunąć ze szkoły automaty ze słodyczami przygotowywać potrawy z surowych składników stosować oliwę z pierwszego tłoczenia

Szkolny program dietetyczny Wyeliminować: pokarmy rafinowane tu: cukier sztuczne barwniki substancje aromatyzujące, konserwanty

Szkolny program dietetyczny Obiad: świeże warzywa, owoce rośliny strączkowe chude mięso: kurczak, indyk, ryby

eksperyment dietetyczny na myszach „śmieciowa żywność” zdrowa żywność

Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (1) przez tydzień obserwacje myszy karmionych zdrową żywnością niezdrowa żywność tylko przez 4 dni: ziarna w cukrze cukierki lub ciastka dietetyczna cola

Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (2) następnego dnia myszy ze społecznych i aktywnych stawały się samotnikami myły się częściej były nerwowe chowały żywność zapominały wyuczoną zabawę

Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (3) efekty niezdrowej żywności ustępują po 2-3 tygodniach karmienia zdrową żywnością

Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (4) Gdy raz próbowano powtórzyć doświadczenie już po 30 dniach myszy nie chciały jeść niezdrowej żywności

Doświadczenie angielskie 227 trzylatków piło sok 4 sztuczne barwniki + benzoesan sodu 20 mg

Doświadczenie angielskie Rodzice zapisywali: zdolność do koncentracji niepokój przeszkadzanie innym trudności z zasypianiem bawienie się przedmiotami napady złości

Doświadczenie angielskie Wniosek z badań: za 25%napadów złości odpowiadają dodatki (sztuczne barwniki i konserwant)

Eksperyment R. McCarrisona Testował dietę najuboższych warstw w WB czyli karmił szczury: ● białym chlebem ● margaryną ● słodzoną herbatą ● puszkowanym mięsem ● dżemami rato.jpg

Eksperyment R. McCarrisona Szczury były: - nerwowe - gryzły opiekunów - żyły w niezgodzie ze sobą - zaczęły zabijać słabsze osobniki i zjadać je rato.jpg

badania dr Joanny Mitrus UPH Barwniki E 124 = czerwień koszenilowa E 104 = żółcień chinolinowa małe przyrosty wagi duża ruchliwość badania dr Joanny Mitrus UPH

– mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi Barwniki z BOBO-GUMI „E 104, E 110, E 124 – mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”

Aspartam E-951 i benzoesan sodu E-211 1996 r. publikacja nt. związku słodzika i raka mózgu benzoesan sodu – polepszacz smaku jest uczulający, rakotwórczy uszkadzać może mitochondria, prowadzić do marskości wątroby czy choroby Parkinsona za dr Zbigniew Hałat Świat Konsumenta 6 (67) VI.2007 występuje np. w ketchupach, suplementach…

Raport Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny w Ameryce 1991 Podstawa zdrowego żywienia: pełne ziarna zbóż rośliny strączkowe warzywa owoce

wykład dr Lucyny Dołowskiej-Żabki

Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców: 3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: „Pięć porcji warzyw, owoców lub soku”

pić 30 minut przed posiłkiem/ Zdrowa dieta – pić WODĘ 35 ml/kg wagi ciała pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku Waga ciała w kg Litry wody dziennie 25 0,87 40 1,4 72 2,5

W pokazie wykorzystano: B. Red Stitt 1997. Dieta a zachowanie, naturalne związki J. M. Smith 2003. Nasiona kłamstwa czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie. E. Dąbrowska 2012. Ciało i ducha ratować żywieniem W.Dufty 1975. Sugar blues w opracowaniu Jerzego Florczykowskiego za art. w Nexus nr 14 z 2000 r. R. Taylor 1998. Sekrety zdrowia plemienia Hunzów

W pokazie wykorzystano: Grafika z internetu m.in.: http://static.producereview.com.au/ www.zycie.ca debby.wrzuta.pl mebleiwnetrza.pl zwierzecykacik.bloog.pl jastrzebieonline.pl www.dzienziemi.org.pl www.anatomia.allle.pl/?trzustka,11

W pokazie wykorzystano informacje z filmów: Jean Paul Jaud, Zanim przeklną nas dzieci. J.M. Smith, G. Caussade, Zagrożenia ukryte w posiłkach dla dzieci. z płyty Naturalne geny wyd. Fundacja „Instytut Spraw Obywatelskich” w Łódzi

Dziękuję

zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów dr Wiliam Howard Hay dieta ułożona 130 lat temu zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów białkowych z węglowodanami

Żywienie biodynamiczne – nie łączyć nabiału czy mięsa ze zbożowymi, ziemniakami, czy cukrem Przykłady na nie: zboża + mleko zupa mleczna zboża + mięso chleb z kiełbasą jajka + cukier lody, ciastka

Żywienie biodynamiczne – osoba ważąca 70 kg potrzebuje dziennie: 70 g białka 420 g węglowodanów 35 g tłuszczów witaminy sole mineralne enzymy pigmenty woda

Żywienie biodynamiczne – tłuszcze Ograniczyć/wykluczyć tłuszcze stałe = zwierzęce oraz kwasy tłuszczowe trans (np. margaryny) które mogą zablokować enzym DESATURAZĘ. W organizmie powstaje KWAS GAMMA-LINOLENOWY PROSTAGLANDYNY

Brak prostaglandyn sprzyja rozwojowi chorób: miażdżyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, alergiczne zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, przerost prostaty, stwardnienie rozsiane, zespół zmęczenia powirusowego (…), zaburzenia zachowania u dzieci za Ewa Dąbrowska. 1999. Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.

Uspokaja nadmiernie pobudzone dzieci olej z wiesiołka – 2 kapsułki dziennie za Ewa Dąbrowska. 1999. Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.

w Europie 70% zachorowań ma związek ze środowiskiem, w tym 30% z jego zanieczyszczeniami, a 40% z żywnością Liczba zachorowań na nowotwory we Francji przez 25 lat wzrosła o 93% za Barjake

Diety Tradycyjna Wegetariańska = bez mięsa z uboju Wegańska bez produktów pochodzenia zwierzęcego + B12 Witariańska tylko warzywa i owoce

Zasady zdrowej diety – 1.WODA 35 ml/kg wagi ciała 72 kg – 2,5 litra dziennie pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

2. Pięć posiłków dziennie Nie dwa posiłki bo trzustka wydziela insulinę na małych obrotach, jeśli nic a potem dużo cukru to… Porcja – 125 ml, mg = ½ szklanki lub porcja to 80 g Warzywa ¾ kg dziennie CUKRZYCY – 9 porcji ! wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

3. Węglowodany: kasze Jaglana Gryczana Co 4 osoba ma nietolerancję glutenu (najczęściej z pszenicy) BEZGLUTENOWY: ryż, kukurydza wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

4. Białko Przebiałczenie wystarczy 0,8g/kg 70 kg osobnik potrzebuje 56g białka wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

5. Wapń - zapobiec osteoporozie Jeśli wypije się 1 l mleka to utrata Ca z moczem! Wystarczy: 2 szklanki warzyw: kapusta, kalafior, brokuł, brukselka 5 fig dziennie sezam ¼ szklanki orzechów, każdego dnia inne, + migdały wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

Witamina D3 Hormon przeciwzapalny dla kości i mięśni Zapobiega/ leczy: łuszczycę chorobę Crohna raka sutka stwardnienie rozsiane SM Norma od 30-100 jedn. Wielu ma 4-10 jedn. wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

Witamina D3 15 min/dzień ekspozycja na światło słoneczne od KWIETNIA do WRZEŚNIA 18 % ciała X-III uzupełnianie witaminy: 2-18 rok życia 400 jednostek dorośli 800-1000 jednostek/dzień po 65 r. życia cały rok wykład dr Edyty Biernat-Kałuży

Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców: 3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: „Pięć porcji warzyw, owoców lub soku”

St yl życia

Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130 Styl życia Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130 3x w tygodniu, przez 30 min., tętno 130 uderzeń /minutę za Carolina Medical Center

Aktywność fizyczna „Ćwiczenia fizyczne mobilizują cały organizm, w tym także układ odpornościowy, wyzwalają wydzielanie wielu hormonów (w tym endorfin), likwidują oddziaływanie stresu, zwiększają przepływ krwi i chłonki, stwarzają możliwość przyspieszonego spalania substancji zalegających w naszym organizmie, złogów i toksyn” za G. Malkmus „Dieta Alleluja”przyp. konsult. str. 92

Raport Marc Lalonde ministra Zdrowia Kanady 1974 r. Kłopoty zdrowotne wynikają z: 53% - styl życia 21% - środowisko 16% - czynniki genetyczne 10% - podłoże jatrogenne

Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9). Wskazówki żywieniowe Wypijaj dużą ilość wody, najlepiej z cytryną, by odkwasić organizm, dziennie 2-3 litry wody z 2 cytrynami. Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9). Jedz codziennie dużą ilość warzyw i owoców: 5 x warzywa, 4 razy owoce, porcje po 80 g. za Carolina Medical Center

Wskazówki żywieniowe 4. Jedz dużą ilość kasz i produktów pełnoziarnistych, najlepiej bezglutenowych, takich jak: kasza jaglana, gryczana, ryż niełuskany, kukurydza, amarantus. 5. Źródłem białka winny być rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca. Unikamy spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego, słodyczy, nabiału, tłuszczu. za Carolina Medical Center

Wskazówki żywieniowe 6. Jedz produkty najmniej przetworzone. 7. Kontroluj masę ciała: wskaźnik BMI (body mass index) = waga (kg) wzrost (m) x wzrost (m) Zalecany 18-25 nadwaga 25-30 Optymalny 22-23 otyłość > 30 za Carolina Medical Center

Odpowiednia dieta w 1990 r. dr Dean Ornish z Harvardu udowodnił, że niskotłuszczowa dieta oparta na produktach roślinnych może zatrzymać, a nawet cofnąć zmiany miażdżycowe za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia

Odpowiednia dieta od grudnia 2010 r. amerykańskie Ministerstwo Zdrowia refunduje program terapii żywieniem w: chorobie wieńcowej miażdżycy nadciśnieniu cukrzycy za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia

NUTRIGENOMIKA wpływ pożywienia na ekspresję genów najlepiej, gdy 80% pożywienia stanowią nieprzetworzone produkty roślinne za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia

Mądrość sowy Londyn 2011 Kurs żywieniowy dla rodziców Podawać probiotyki do 1-mca po zakończeniu kuracji antybiotykowej

Mądrość sowy Londyn 2011 2. Unikać nadmiernej ilości cukrów 3. Dostarczać organizmowi większą ilość cukrów złożonych np. błonnika, który wymaga dłuższego czasu na przyswojenie 4. Używać mąkę razową i jej przetwory 5. Spożywać ryż brązowy

6. Dzienna dawka witamin = Mądrość sowy Londyn 2011 6. Dzienna dawka witamin = pięć porcji warzyw i owoców dziennie witaminy C i D Zn cynk - pieczywo pełnoziarniste, jaja, żółte sery, mięso, owoce morza, ziarno sezamowe 7. Kwasy tłuszczowe Ω 3, Ω 6, Ω 9 8. Pełnowartościowe białko w każdym posiłku

Oprócz diety potrzebny jest Mądrość sowy Londyn 2011 Oprócz diety potrzebny jest zdrowy sen i unikanie stresu 26 marca 2011 nowyczas.co.uk

Dziękuję