Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce „Nie jedz śmieci” czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak
Błędy żywieniowe za Barbara R. Stitt brak śniadania
Błędy żywieniowe R A F I N C J 2. duże spożycie cukru
Ile spożywamy cukru? Średniowiecze XXI wiek 40 kg /osobę /rok
jako statystyczny Polak zjadam Ile spożywamy cukru? jako statystyczny Polak zjadam 42 kg rocznie czyli 115 g dziennie
a potrzebujemy 7 g/dzień Nieświadomie zjadamy 25 łyżek dziennie cukru tj. 45 kg/rok a potrzebujemy 7 g/dzień
Cukier – najsłodsza trucizna Codzienne spożywanie daje nadmierne zakwaszenie organizmu
Cukier – najsłodsza trucizna cukier magazynuje wątroba glikogen wątroba się rozszerza, nadmiar glikogenu wraca do krwi w formie kwasów tłuszczowych
Cukier – najsłodsza trucizna kwasy tłuszczowe wędrują m.in. do kłopoty z ciśnieniem krwi
Cukier – najsłodsza trucizna nadmiar cukru powoduje senność, spadek zdolności oceny i zapamiętywania
Cukier – najsłodsza trucizna Wszystkie cukry blokują wydzielanie soków żołądkowych, hamują ruchy żołądka! Powodują fermentację węglowodanów, gnicie białek!
Słodzone napoje
212 g cukru
6 łyżeczek cukru ? 30 g cukru w 100 ml 12 g cukru
Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru Cukier biały jest dodawany m. in. do: zalewy śledziowej mięsa mielonego na tatar wód mineralnych smakowych… Czytajmy etykietki! Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru
Rafinowana mąka białe pieczywo biała mąka
Rafinowana sól SÓL słone paluszki
Błędy żywieniowe niezdrowe dodatki 3. wysoka konsumpcja przetworzonej żywności tj. wytworzonej przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania. niezdrowe dodatki
Przetworzona żywność
Przetworzona żywność
Żywność wysoko przetworzona i cukier sprzyja rozwijaniu się grzybów, które: obniżają odporność organizmu. Nadmiar cukru daje choroby: serca cukrzyca typu II otyłość nowotwory
Cukier uzależnia pobudza produkcję serotoniny w mózgu, gdy rośnie poziom cukru we krwi trzustka produkuje dużo insuliny aby go obniżyć, poziom cukru spada poniżej normy przez co znużenie i wilczy apetyt na słodycze …
Duże spożycie cukrów powoduje hiperglikemię poziom glukozy we krwi na czczo 126 mg/dl hiperinsulinemię to przyspiesza rozwój komórek rakowych
„Cukier krzepi” – hasło reklamowe Z wystawy Archiwum Państwowego w Lublinie lowcydizajnu.pl
Doświadczenie wstrzyknięto komórki złośliwego raka piersi trzy grupy karmiono różnym poziomem cukru po 70 dniach zmarło w grupie: z wysokim poziomem – 66% ze średnim – 33% z niskim – 5% A już w 1931 r. odkryto, że komórki nowotworowe odżywiają się glukozą!
Wysoki poziom cukru zaburza gospodarkę hormonalną hormony płciowe Pojawiają się problemy od trądziku po bezpłodność
Błędy żywieniowe 4. niskie spożycie chudego białka 5. za mało w diecie owoców i warzyw 6. wysoka konsumpcja mleka
Szkolny program dietetyczny Appletown USA, Barjak Francja usunąć ze szkoły automaty ze słodyczami przygotowywać potrawy z surowych składników stosować oliwę z pierwszego tłoczenia
Szkolny program dietetyczny Wyeliminować: pokarmy rafinowane tu: cukier sztuczne barwniki substancje aromatyzujące, konserwanty
Szkolny program dietetyczny Obiad: świeże warzywa, owoce rośliny strączkowe chude mięso: kurczak, indyk, ryby
eksperyment dietetyczny na myszach „śmieciowa żywność” zdrowa żywność
Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (1) przez tydzień obserwacje myszy karmionych zdrową żywnością niezdrowa żywność tylko przez 4 dni: ziarna w cukrze cukierki lub ciastka dietetyczna cola
Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (2) następnego dnia myszy ze społecznych i aktywnych stawały się samotnikami myły się częściej były nerwowe chowały żywność zapominały wyuczoną zabawę
Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (3) efekty niezdrowej żywności ustępują po 2-3 tygodniach karmienia zdrową żywnością
Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (4) Gdy raz próbowano powtórzyć doświadczenie już po 30 dniach myszy nie chciały jeść niezdrowej żywności
Doświadczenie angielskie 227 trzylatków piło sok 4 sztuczne barwniki + benzoesan sodu 20 mg
Doświadczenie angielskie Rodzice zapisywali: zdolność do koncentracji niepokój przeszkadzanie innym trudności z zasypianiem bawienie się przedmiotami napady złości
Doświadczenie angielskie Wniosek z badań: za 25%napadów złości odpowiadają dodatki (sztuczne barwniki i konserwant)
Eksperyment R. McCarrisona Testował dietę najuboższych warstw w WB czyli karmił szczury: ● białym chlebem ● margaryną ● słodzoną herbatą ● puszkowanym mięsem ● dżemami rato.jpg
Eksperyment R. McCarrisona Szczury były: - nerwowe - gryzły opiekunów - żyły w niezgodzie ze sobą - zaczęły zabijać słabsze osobniki i zjadać je rato.jpg
badania dr Joanny Mitrus UPH Barwniki E 124 = czerwień koszenilowa E 104 = żółcień chinolinowa małe przyrosty wagi duża ruchliwość badania dr Joanny Mitrus UPH
– mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi Barwniki z BOBO-GUMI „E 104, E 110, E 124 – mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”
Aspartam E-951 i benzoesan sodu E-211 1996 r. publikacja nt. związku słodzika i raka mózgu benzoesan sodu – polepszacz smaku jest uczulający, rakotwórczy uszkadzać może mitochondria, prowadzić do marskości wątroby czy choroby Parkinsona za dr Zbigniew Hałat Świat Konsumenta 6 (67) VI.2007 występuje np. w ketchupach, suplementach…
Raport Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny w Ameryce 1991 Podstawa zdrowego żywienia: pełne ziarna zbóż rośliny strączkowe warzywa owoce
wykład dr Lucyny Dołowskiej-Żabki
Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców: 3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: „Pięć porcji warzyw, owoców lub soku”
pić 30 minut przed posiłkiem/ Zdrowa dieta – pić WODĘ 35 ml/kg wagi ciała pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku Waga ciała w kg Litry wody dziennie 25 0,87 40 1,4 72 2,5
W pokazie wykorzystano: B. Red Stitt 1997. Dieta a zachowanie, naturalne związki J. M. Smith 2003. Nasiona kłamstwa czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie. E. Dąbrowska 2012. Ciało i ducha ratować żywieniem W.Dufty 1975. Sugar blues w opracowaniu Jerzego Florczykowskiego za art. w Nexus nr 14 z 2000 r. R. Taylor 1998. Sekrety zdrowia plemienia Hunzów
W pokazie wykorzystano: Grafika z internetu m.in.: http://static.producereview.com.au/ www.zycie.ca debby.wrzuta.pl mebleiwnetrza.pl zwierzecykacik.bloog.pl jastrzebieonline.pl www.dzienziemi.org.pl www.anatomia.allle.pl/?trzustka,11
W pokazie wykorzystano informacje z filmów: Jean Paul Jaud, Zanim przeklną nas dzieci. J.M. Smith, G. Caussade, Zagrożenia ukryte w posiłkach dla dzieci. z płyty Naturalne geny wyd. Fundacja „Instytut Spraw Obywatelskich” w Łódzi
Dziękuję
zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów dr Wiliam Howard Hay dieta ułożona 130 lat temu zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów białkowych z węglowodanami
Żywienie biodynamiczne – nie łączyć nabiału czy mięsa ze zbożowymi, ziemniakami, czy cukrem Przykłady na nie: zboża + mleko zupa mleczna zboża + mięso chleb z kiełbasą jajka + cukier lody, ciastka
Żywienie biodynamiczne – osoba ważąca 70 kg potrzebuje dziennie: 70 g białka 420 g węglowodanów 35 g tłuszczów witaminy sole mineralne enzymy pigmenty woda
Żywienie biodynamiczne – tłuszcze Ograniczyć/wykluczyć tłuszcze stałe = zwierzęce oraz kwasy tłuszczowe trans (np. margaryny) które mogą zablokować enzym DESATURAZĘ. W organizmie powstaje KWAS GAMMA-LINOLENOWY PROSTAGLANDYNY
Brak prostaglandyn sprzyja rozwojowi chorób: miażdżyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, alergiczne zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, przerost prostaty, stwardnienie rozsiane, zespół zmęczenia powirusowego (…), zaburzenia zachowania u dzieci za Ewa Dąbrowska. 1999. Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.
Uspokaja nadmiernie pobudzone dzieci olej z wiesiołka – 2 kapsułki dziennie za Ewa Dąbrowska. 1999. Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.
w Europie 70% zachorowań ma związek ze środowiskiem, w tym 30% z jego zanieczyszczeniami, a 40% z żywnością Liczba zachorowań na nowotwory we Francji przez 25 lat wzrosła o 93% za Barjake
Diety Tradycyjna Wegetariańska = bez mięsa z uboju Wegańska bez produktów pochodzenia zwierzęcego + B12 Witariańska tylko warzywa i owoce
Zasady zdrowej diety – 1.WODA 35 ml/kg wagi ciała 72 kg – 2,5 litra dziennie pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
2. Pięć posiłków dziennie Nie dwa posiłki bo trzustka wydziela insulinę na małych obrotach, jeśli nic a potem dużo cukru to… Porcja – 125 ml, mg = ½ szklanki lub porcja to 80 g Warzywa ¾ kg dziennie CUKRZYCY – 9 porcji ! wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
3. Węglowodany: kasze Jaglana Gryczana Co 4 osoba ma nietolerancję glutenu (najczęściej z pszenicy) BEZGLUTENOWY: ryż, kukurydza wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
4. Białko Przebiałczenie wystarczy 0,8g/kg 70 kg osobnik potrzebuje 56g białka wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
5. Wapń - zapobiec osteoporozie Jeśli wypije się 1 l mleka to utrata Ca z moczem! Wystarczy: 2 szklanki warzyw: kapusta, kalafior, brokuł, brukselka 5 fig dziennie sezam ¼ szklanki orzechów, każdego dnia inne, + migdały wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
Witamina D3 Hormon przeciwzapalny dla kości i mięśni Zapobiega/ leczy: łuszczycę chorobę Crohna raka sutka stwardnienie rozsiane SM Norma od 30-100 jedn. Wielu ma 4-10 jedn. wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
Witamina D3 15 min/dzień ekspozycja na światło słoneczne od KWIETNIA do WRZEŚNIA 18 % ciała X-III uzupełnianie witaminy: 2-18 rok życia 400 jednostek dorośli 800-1000 jednostek/dzień po 65 r. życia cały rok wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców: 3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: „Pięć porcji warzyw, owoców lub soku”
St yl życia
Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130 Styl życia Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130 3x w tygodniu, przez 30 min., tętno 130 uderzeń /minutę za Carolina Medical Center
Aktywność fizyczna „Ćwiczenia fizyczne mobilizują cały organizm, w tym także układ odpornościowy, wyzwalają wydzielanie wielu hormonów (w tym endorfin), likwidują oddziaływanie stresu, zwiększają przepływ krwi i chłonki, stwarzają możliwość przyspieszonego spalania substancji zalegających w naszym organizmie, złogów i toksyn” za G. Malkmus „Dieta Alleluja”przyp. konsult. str. 92
Raport Marc Lalonde ministra Zdrowia Kanady 1974 r. Kłopoty zdrowotne wynikają z: 53% - styl życia 21% - środowisko 16% - czynniki genetyczne 10% - podłoże jatrogenne
Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9). Wskazówki żywieniowe Wypijaj dużą ilość wody, najlepiej z cytryną, by odkwasić organizm, dziennie 2-3 litry wody z 2 cytrynami. Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9). Jedz codziennie dużą ilość warzyw i owoców: 5 x warzywa, 4 razy owoce, porcje po 80 g. za Carolina Medical Center
Wskazówki żywieniowe 4. Jedz dużą ilość kasz i produktów pełnoziarnistych, najlepiej bezglutenowych, takich jak: kasza jaglana, gryczana, ryż niełuskany, kukurydza, amarantus. 5. Źródłem białka winny być rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca. Unikamy spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego, słodyczy, nabiału, tłuszczu. za Carolina Medical Center
Wskazówki żywieniowe 6. Jedz produkty najmniej przetworzone. 7. Kontroluj masę ciała: wskaźnik BMI (body mass index) = waga (kg) wzrost (m) x wzrost (m) Zalecany 18-25 nadwaga 25-30 Optymalny 22-23 otyłość > 30 za Carolina Medical Center
Odpowiednia dieta w 1990 r. dr Dean Ornish z Harvardu udowodnił, że niskotłuszczowa dieta oparta na produktach roślinnych może zatrzymać, a nawet cofnąć zmiany miażdżycowe za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia
Odpowiednia dieta od grudnia 2010 r. amerykańskie Ministerstwo Zdrowia refunduje program terapii żywieniem w: chorobie wieńcowej miażdżycy nadciśnieniu cukrzycy za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia
NUTRIGENOMIKA wpływ pożywienia na ekspresję genów najlepiej, gdy 80% pożywienia stanowią nieprzetworzone produkty roślinne za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia
Mądrość sowy Londyn 2011 Kurs żywieniowy dla rodziców Podawać probiotyki do 1-mca po zakończeniu kuracji antybiotykowej
Mądrość sowy Londyn 2011 2. Unikać nadmiernej ilości cukrów 3. Dostarczać organizmowi większą ilość cukrów złożonych np. błonnika, który wymaga dłuższego czasu na przyswojenie 4. Używać mąkę razową i jej przetwory 5. Spożywać ryż brązowy
6. Dzienna dawka witamin = Mądrość sowy Londyn 2011 6. Dzienna dawka witamin = pięć porcji warzyw i owoców dziennie witaminy C i D Zn cynk - pieczywo pełnoziarniste, jaja, żółte sery, mięso, owoce morza, ziarno sezamowe 7. Kwasy tłuszczowe Ω 3, Ω 6, Ω 9 8. Pełnowartościowe białko w każdym posiłku
Oprócz diety potrzebny jest Mądrość sowy Londyn 2011 Oprócz diety potrzebny jest zdrowy sen i unikanie stresu 26 marca 2011 nowyczas.co.uk
Dziękuję