Procesy życiowe związane są z produkcją kwasów w organizmie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
dla chłopczyka i dziewczynki
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Zdrowy styl życia Zdrowy styl życia Autor: Martyna Ignaszewska Kl.VI
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Walory aktywności fizycznej:
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Magnetostymulacja Viofor JPS
Zdrowy styl życia.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
RUCH TO ZDROWIE.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Woda i składniki mineralne
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
OsteoSanum Specjalistyczny produkt do profilaktyki osteoporozy.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Procesy życiowe związane są z produkcją kwasów w organizmie W wyniku procesów przemiany materii w naszych komórkach nieustannie wytwarzają się kwasy.

Nie pozwól, aby Twój organizm uległ zakwaszeniu i żyj dalej! Wypadanie włosów, wypryski, nadmierne pocenie się stóp, ciągłe przemęczenie, bóle pleców, rozdrażnienie, cellulit, nadwaga, próchnica i nieprzyjemny zapach z ust, problemy ze stawami, osteoporoza, alergie, zawał serca i choroby nowotworowe...

Co jest kwasowe, a co zasadowe Co jest kwasowe, a co zasadowe? W jaki sposób możemy zneutralizować zakwaszenie organizmu? Od dawna wiemy, że niektóre artykuły spożywcze mają kwaśny, a inne zasadowy odczyn pH, a zaburzenie ich naturalnej równowagi może prowadzić do różnych chorób.

pH pH (pondus Hidrogenii, odczyn pH), to bezwymiarowa wielkość chemiczna, oznaczająca kwasowość i zasadowość roztworów wodnych związków chemicznych.

kialakulásához vezethet. Ennek következtében létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodik. kialakulásához vezethet. pH krwi Przeciętna wartość pH krwi waha się pomiędzy 7,35-7,45. W zależności od naszego trybu życia, sposobu odżywiania ta wartość może się zmienić nawet z dnia na dzień, a wraz z nią zmienia się nasze samopoczucie i stan zdrowia.

Główne przyczyny zakwaszenia organizmu Jeśli ktoś spożywa dużo mięsa i skrobii, wtedy jego organizm ulega zakwaszeniu - nasze najważniejsze narządy nie są w stanie prawidłowo funkcjonować i obniża się odporność organizmu. - organizm pobiera potrzebne składniki mineralne (magnez, wapń, sód itd.) z własnych zapasów, a taki proces na dłuższą metę może prowadzić do wielu schorzeń.

Podwójne niebezpieczeństwo! Z jednej strony neutralizowanie kwasów stanowi zbyteczny ciężar dla naszego systemu immunologicznego, przez co zmniejsza się jego skuteczność. Z drugiej strony znajdujące się w naszym organizmie mikroorganizmy, wirusy, bakterie i grzyby, w kwaśnym środowisku zaczynają się rozmnażać i produktami swojej przemiany materii wytwarzają jeszcze bardziej kwasowe środowisko.

Inne przyczyny: Siedząca praca, nieuprawianie sportów, stołowanie się w bufetach i barach szybkiej obsługi, gdzie posiłki w większości są bezwartościowe pod względem ilości substancji odżywczych – to w dużej mierze przyczynia się do zakwaszenia organizmu, tak więc musimy zmienić nasz tryb życia.

Możliwe objawy zakwaszenia organizmu - ciągłe zmęczenie - osłabienie systemu immunologicznego - częste bóle głowy - dolegliwości żołądkowe, jelitowe, trawienne - bóle w klatce piersiowej - brzydka, bezbarwna, problematyczna cera - skórka pomarańczowa

Artykuły spożywcze, działające zakwaszająco, których powinniśmy unikać Są takie produkty, które możemy spożywać bezkarnie, ale istnieją również takie, których lepiej unikać lub zastąpić je innymi. - Biały cukier ma silne działanie zakwaszające , wytwarza wokół siebie środowisko ubogie w tlen, osłabia system immunologiczny. - Cola ma nadzwyczaj wysoki odczyn kwasowy. (Odczyn kwasowy wywołany jedną szklanką coli jest w stanie zneutralizować dopiero dziesięć szklanek jonizowanej zasadowej wody.)

Porada specjalisty Jakie ilości powinniśmy spożywać? - w 80% produkty zasadowe (warzywa, owoce) - w 20% produkty kwasowe (skrobia, białka)

W przypadku osteoporozy największym winowajcą jest zakwaszenie organizmu. Zapotrzebowanie kości na wapń wywołane wydzielaniem kwasów, zmniejszenie zasobów i zwiększone wydalanie wapnia zdarza się również wówczas, gdy zasoby wapnia nie są uzupełniane w pożywieniu. Dowodzi tego również fakt, że spożywanie posiłków o wartościach zasadowych, samo w sobie obniża lub hamuje wydalanie wapnia wraz z moczem, jak również dalszą utratę wapnia w kościach.

Chlorofil Chlorofil to barwnik powstający w zielonych roślinach w wyniku fotosyntezy. Fotosyntezą nazywamy proces, w trakcie którego energia świetlna przekształca się w energię chemiczną.

Zielone liście - zawierają duże ilości składników mineralnych, - dostarczają do naszego organizmu witaminy, enzymy w naturalnej postaci Zawierają doskonałe, łatwo przyswajalne białka roślinne. Znajdują się w nich również wszystkie aminokwasy egzogenne (nazywane też aminokwasami niezbędnymi). Wśród produktów spożywczych przywracających zasadowe pH organizmu, jedno z pierwszych miejsc zajmują zielone rośliny.

Chlorofil i krew Struktura molekularna chlorofilu oraz znajdującej się w ludzkiej krwi hemoglobiny jest niemalże identyczna. Hemoglobina to czerwony barwnik krwi. Jedyna różnica pomiędzy chlorofilem a krwią jest taka, że chlorofil zawiera magnez, a krew żelazo.

Krew z chlorofilu! Nasz organizm posiada nadzwyczajną właściwość, dzięki której potrafi wymienić środkowy atom magnezu w cząsteczce chlorofilu na żelazo, wytwarzając w ten sposób krew!

Chlorofil wspomaga: zdolność krwi do wiązania atomów tlenu wytwarzanie krwi, jest antyoksydantem, wspomaga rozbijanie kamieni wapiennych profilaktykę osteoporozy odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej

Chlorofil pomaga komórkom krwi - zaopatrywać w tlen wszystkie części ciała - wzbogaca krew w tlen, poprawia się zaopatrywanie komórek w tlen - odgrywa poważną rolę w leczeniu chorób zapalnych

l-Arginina Arginina należy do grupy aminokwasów względnie egzogennych. W okresie wzrostu należy uzupełniać argininę, dostarczając ją wraz z pożywieniem Arginina wpływa na produkcję tlenku azotu, który dzięki swojemu działaniu rozszerzającemu żyły, ułatwia przepływ krwi oraz poprawia zaopatrywanie komórek i organów w składniki odżywcze i tlen.

Zakres działania - usuwa toksyczny amoniak, - odtruwa wątrobę, - usuwa toksyczny amoniak, - ma dobroczynne działanie w przypadkach zaburzeń pracy nerek, jak również kontuzji - warstwa naskórka, wykształcająca się w trakcie gojenia ran zawiera dużo argininy, - wspomaga wydzielanie hormonu wzrostu, produkowanego przez przysadkę mózgową (przyrost masy mięśniowej), - zmniejszenie tkanki tłuszczowej, - pobudza wytwarzanie insuliny, nie powodując jednocześnie podniesienia poziomu cukru we krwi, - zwiększa odporność oraz siłę mięśni. - wytwarzanie kolagenu (wzmacnia ścięgna i włókna mięśniowe) - zapobiega uszkodzeniom tkanek, a rozkładając produkty uboczne białkowej przemiany materii, wspomaga regenerację mięśni.

Równowaga kwasowo - zasadowa to jeden z podstawowych systemów regulacji naszego organizmu. W komórkach tkanki łącznej zbierają się kwasy aż do czasu, kiedy nerki nie będą w stanie ich unieszkodliwić. Tkanka łączna tylko wtedy pozostaje zdolna do działania, kiedy na przemian wypełnia się kwasami i wodorotlenkami i te regularnie są z niej wydalane. W ten sposób ciało reguluje procesy oddychania, krążenia, trawienia, sekrecji, czyli wydzielania różnych substancji przez komórki, procesy obronne organizmu, produkcję hormonów, jak również wiele innych funkcji. Dzięki L-Argininie komórki tkanki łącznej stają się masywniejsze, a toksyny nie wywołują w nich tak łatwo uszkodzeń.

Wapń koralowy Spośród składników mineralnych wapń jest pierwiastkiem, który najlepiej wpływa na przywracanie zasadowego pH. Magazynem 99% wapnia w naszym ciele jest układ kostny oraz zęby. Pozostałą jego część znajdziemy w komórkach i przestrzeniach międzykomórkowych.

Kiedy organizm ulega zakwaszeniu Między innymi za pomocą wapnia usiłuje ten proces zrównoważyć. Jeśli nie dostarczymy mu odpowiedniej ilości wapnia, wówczas organizm chce uzupełnić te braki, pobierając wapń potrzebny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej ze swoich magazynów, a mianowicie z kości. To natomiast może prowadzić do osteoporozy.

Środowisko zasadowe Środowisko zasadowe pomaga uniknąć uszkodzeń tkanek, chorób narządów i zapobiega wczesnemu starzeniu się. "pH 11,5 Corall" jest w stanie w naturalny sposób zachować oraz przywrócić prawidłową dla organizmu równowagę kwasowo-zasadową.

Rodzina produktów pH 11.5 przeciwko zakwaszeniu organizmu!