Technologie fermentacyjne biosyntezy metabolitów wtórnych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Fermentacyjne technologie
Advertisements

Sterowanie metabolizmem
Metody wytwarzania biofarmaceutyków
Efekty mechano- chemiczne
Usuwanie tlenków azotu z gazów odlotowych
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Wyniki wstępnych badań unieszkodliwiania i odzysku popiołów lotnych i pyłów z kotłów pochodzących ze spalarni odpadów w technologii ENVIROMIX®
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Przygotował Wiktor Staszewski
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
Projektowanie metabolizmu
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Zastosowanie metod biotechnologicznych
PREPARATYWNA CHROMATOGRAFIA CIECZOWA.
Dezynfekcja z użyciem chloru i dwutlenku chloru
Oczyszczanie wody i ścieków
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Procesy membranowe w biotechnologii cz. 4
Chemia stosowana I temat: woda i roztwory.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Inżynieria procesów biotechnologicznych
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Biologia jako nauka eksperymentalna
Wytwarzanie brzeczki.
Produkcja piwa.
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
AQUANET Pracę wykonała
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
MINIMALIZACJA BŁĘDÓW W RECEPTURZE APTECZNEJ
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
SÓL – dobro czy zło?.
ZANIECZYSZCZENIA WÓD Przygotowała Janina Pionk- Fularczyk
Homeostaza Ca-P.
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
PRACOWNIA FIZYKOCHEMICZNYCH PODSTAW TECHNOLOGII CHEMICZNEJ
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Fenole.
Sok z Aloe Vera — 98,5% Oliwa z oliwek — 0,42% Substancja żelująca karbomer — 1% Konserwant spożywczy: L - kwas sorbinowy (łać. sorbus – jarzębina) — 0,08%
Koncentraty - linia premium
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Wpływ składników żywności na organizm
Rodzaje substancji leczniczych
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Opady atmosferyczne przepływające przez składowane odpady wypłukują z nich rozmaite substancje. Powstają wówczas tzw. odcieki, często nazywane "trudnymi.
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
o aktywności herbicydowej
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Przemysłowe technologie chemiczne
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
Wydajność reakcji chemicznych
Stymulator rozwoju owoców
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Technologie fermentacyjne biosyntezy metabolitów wtórnych

Przemiany peryferyjne a przemiany centralne

Szlak poliketydowy AcCoA  3  malonyloCoA 2. Podczas kondensacji Przykład: biosynteza kwasu 6-metylo- salicylowego AcCoA  3  malonyloCoA 2. Podczas kondensacji dekarboksylacja Redukcja keto  OH 4. Eliminacja H2O 5. Cyklizacja

Szlak poliketydowy – biogeneza niektórych antybiotyków

Schemat etapów procesu fermentacyjnego wytwarzania idiolitu

Różnice warunków hodowli w kolbie i w fermentorze

Parametry przykładowego procesu fermentacyjnego

Blokowy schemat technologiczny procesu biosyntezy mikrobiologicznej

Biogeneza antybiotyków -laktamowych

Wytwarzanie Penicyliny G – obróbka poprodukcyjna

Biosynteza erytromycyny Producent: Streptomyces erythreus Podłoże produkcyjne: Skład: glukoza i/lub skrobia, mąka sojowa lub kukurydziana, drożdże, siarczan amonu, NaCl, CaCO3, fosforany (5 – 15 mM), propanol lub kwas propionowy (dawki po 5 ml/L podłoża w pierwszej połowie procesu); Warunki: pH: 7 –7,2, maleje do 6,0, potem rośnie do 8,0; temperatura: 30 – 32 C w fazie wzrostu, 28 – 32 C w fazie produkcji. Proces biosyntezy trwa 120 – 144 h, Ograniczenie represji katabolicznej poprzez dozowanie glukozy z mniejszą szybkością w idiofazie i obecność skrobi. Ograniczenie represji azotowej poprzez dodatek zeolitu, dodatek WNK Wyodrębnianie produktu: produkt jest wydzielany pozakomórkowo; po zakończeniu biosyntezy zawiesinę pohodowlaną alkalizuje się do pH 7,5 – 8,0 lub zakwasza do pH 5,5, następnie oddzielenie grzybni na filtrze próżniowym z dodatkiem ziemi okrzemkowej; produkt z przesączu ekstrakcją octanem butylu lub ketonem metyloizobutylowym i reekstrakcją wodą o pH 5,5; zatężenie, krystalizacja z roztworu o pH 9,5, rekrystalizacja z roztworu wodno-acetonowego, suszenie. Alternatywnie wytrącenie z rozpuszczalnika organicznego w postaci kompleksu z KNCS. Ew. oczyszczanie – chromatografia jonowymienna lub adsorpcyjna,

Antybiotyki przeciwnowotworowe Antybiotyki przeciwnowotworowe mogą wykazywać działanie cytotoksyczne, kardiotoksyczne i/lub mutagenne. Specjalne wymogi podczas produkcji: stosowanie zabezpieczeń technicznych tworzących bariery biologiczne wokół procesu produkcyjnego*; neutralizacja wszelkich produktów, odpadów i ścieków; odpowiednie przeszkolenie personelu, konieczność zabezpieczenia środków ochronnych *uniemożliwienie tworzenia się aerozoli; pomieszczenia technologiczne w warun- kach obniżonego ciśnienia; powietrze wylotowe musi być filtrowane Antybiotyki antracyklinowe Daunorubicyna – producent Streptomyces peuceticus

Statyny – leki obniżające poziom cholesterolu lowastatyna [Mevacor] simwastatyna [Lipitor] prowastatyna [Pravachol] Mechanizm działania statyn – hamowanie kluczowego enzymu szlaku biosyntezy cholesterolu

Czynniki wpływające na biosyntezę lowastatyny przez Aspergillus terreus (szczep ATCC2542) źródło węgla (+) mąka owsiana (podłoże inokulacyjne) (+) laktoza >100 g/l lub 48g/l, fruktoza, glicerol (podłoże hodowlane) (-) glukoza (szybkie przyswajanie, wyczerpywanie) źródło azotu (+) mleko odtłuszczone + ekstrakt drożdżowy (podłoże hodowlane) (+) namok kukurydziany, pasta pomidorowa (podłoże inokulacyjne) (-) NH4+ zakwaszają podłoże witaminy (+) z grupy B, np. nikotynamid mikroelementy żelazo, miedź, wapń, bor, cynk, magnez, molibden, mangan prekursory L,D-metionina (w różnych czasach hodowli) natlenienie 20% Ważny jest wysoki stosunek C:N. Optymalny wynosi powyżej 40 Wydajność procesu: od kilkunastu do kilkuset mg/l pożywki 16,65 mg/g „dry solid” – Biocon (Indie) Aspergillus flavipes 16 g/l uzyskuje fińska firma Metkinen OY – mutanty szczepu A. terreus ATCC20542