WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Krewetki po tajsku.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
Najlepsze owoce, warzywa
Przechowywanie warzyw
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Piramida zdrowego żywienia
JESIEŃ.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
Warzywa wiosenne ^^.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Jedz żółte owoce i warzywa
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Witaminy.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Owoce.
WARZYWA – ICH PODZIAŁ I CHARAKTERYSTYKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
Zatrzymać lato w kuchni
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Przechowywanie warzyw
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Owoce i warzywa.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Opracowano na podstawie:
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
Produkty szczególnie bogate w potas:
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OBIAD dla uczestników szkolenia
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Zapis prezentacji:

WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe wymagające kilkakrotnego okopywania lub obsypywania w okresie wzrostu. Rośliny okopowe dzieli się na: bulwiaste: ziemniak korzeniowe: marchew, burak  brukiew, rzepa, seler, pietruszka, chrzan

Ziemniak

Buraki ĆWIKŁOWY PASTEWNY CUKROWY

Marchew Pietruszka Rzepa Seler

Rzodkiewka Chrzan

WARZYWA O JADALNYCH LIŚCIACH Są to sałata, szpinak, szczaw, cykoria, nawet pietruszka naciowa. Warzywa tej grupy są często bogatym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Niestety są one także bardzo nietrwałe i nie nadają się do długiego przechowywania.

Sałata

Szczaw Szpinak

WARZYWA KAPUSTNE Warzywa kapustne to warzywa, których jadalną częścią są liście i łodygi lub nierozwinięte kwiatostany. To bardzo wartościowa grupa warzyw pod względem substancji odżywczych, doskonale nadają się do długiego przechowywania. Do jej przedstawicieli należą m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuł oraz kalarepa.

Kapusta

Kalarepa

Brokuł Kalafior

WARZYWA STRĄCZKOWE Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Zawierają one wiele cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim białko. Wśród roślin strączkowych odnajdziemy fasolę, groch, soczewicę, soję oraz bób.

Bób Groch Fasola

WARZYWA CEBULOWE Ze względu na dużą ilość olejków eterycznych warzywa cebulowe podkreślają smak potraw. Cechą charakterystyczną warzyw są liczne warstwy skórki okrywającej. Do przedstawicieli tej grupy należą m.in. cebula, por i czosnek.

KOLOROWE WITAMINY Świeżymi warzywami i owocami możemy cieszyć się cały rok pod warunkiem, że właściwie je przechowamy zimą. Są na to różne sposoby: Kopcowanie Przechowywanie w chłodniach Mrożenie

KOPCOWANIE Kopcowanie polega na przykrywaniu warzyw warstwami słomy i ziemi. Tak przechowuje się warzywa korzeniowe (buraki, pietruszkę, seler, marchew), ziemniaki, kapustę głowiastą i cebulę. Przechowywanie w piwnicach umieszczonych w ziemi (ziemianki). Czasami też rolnicy pozostawiają warzywa na polu, ale przysypują je ziemią, np. por, pietruszka. Tak przechowywane warzywa długo zachowują świeżość i swoje właściwości odżywcze.

CHŁODNIE Przechowywanie w chłodniach Chłodnie są to magazyny, w których utrzymuje się niską temperaturę w zależności od gatunku warzyw lub owoców od 0 oC do 13 oC W taki sposób można przechowywać większość gatunków warzyw np. brukselka, fasola, kalafior, brokuł i owoców np. jabłka, gruszki, morele i inne. Dzięki przechowywaniu warzyw i owoców w chłodniach możemy cały rok cieszyć się świeżymi skarbami lata.

SUSZENIE Suszenie polega na odparowaniu wody z warzyw i owoców. Produkty kroimy na cienkie plasterki i suszymy przez kilka godzin, czasem kilka dni na słońcu, w piekarnik lub w specjalnych suszarkach do warzyw. Suszyć możemy wszystkie dary lata: owoce – jabłka śliwki, warzywa, np. pomidory, zioła, grzyby. Suszone produkty znakomicie dodają się do zup sosów, sałatek, zawierają dużo błonnika.