Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
III etap edukacyjny CHEMIA
Denaturacja białka to nieodwracalny proces ścięcia i wytrącenia białka.
Denaturacja polega na nieodwracalnym zniszczeniu wyższych struktur białkowych, przy zachowaniu sekwencji aminokwasów.
CYSTEINA CYSTYNA W procesie denaturacji niszczone są wiązania wodorowe, a mostki dwusiarczkowe ulegają zerwaniu.
Najważniejszymi metodami fizycznymi denaturacji są: - ogrzewanie, - silne mieszanie, - wytrząsanie, - naświetlanie nadfioletem, - naświetlanie promieniowaniem rentgenowskim, - naświetlanie promieniowaniem jonizującym, - działanie ultradźwiękami.
Denaturacja białek może zachodzić także pod wpływem: - soli metali ciężkich, - mocnych kwasów i zasad, - niskocząsteczkowych alkoholi, - aldehydów.
W przebiegu tych procesów białko takie nie traci wartości spożywczych, ale zanika jego czynność biologiczna.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.