PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Doświadczenie z wodą i atramentem
Advertisements

Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Emulsje światłoczułe.
Korzystanie z usług edukacyjnych w świetle wyników Diagnozy Społecznej 2011 Irena E. Kotowska, Izabela Grabowska Instytut Statystyki i Demografii Szkoła.
BADANIA WPŁYWU PARAMETRÓW PRACY PIECA NA SZYBKOŚĆ PROCESU NAGRZEWANIA
Przechowywanie chleba.
Piramida zdrowego żywienia
Paweł Surma Hubert Gryczka Rafał Zmudziński Łukasz Jankowski
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Sprawdzenie świeżości chleba Chleb domowego wypieku na zakwasie oraz chleb zwykły kupiony w sklepie.
OBCHODY ROKU JANUSZA KORCZAKA W ZESPOLE SZKÓŁ PUBLICZNYCH W BAŁTOWIE W ROKU SZKOLNYM 2011/2012.
Jak pietruszka pije wodę?
Czy twoja rodzina, decydując się na zakup nowego urządzenia gospodarstwa domowego zwraca uwagę na Etykietę Efektywności Energetycznej?
mgr rekreacji ruchowej
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
Piramida Zdrowego Żywienia
Sejm Dzieci i Młodzieży. Lokalne produkty dobrem dla Ciebie i Twojej rodziny Debata na temat promocji lokalnej żywności na rynku regionalnym.
Woda i roztwory wodne.
Debata na temat lokalnego ekorozwoju, odbyła się w Centrum Kultury, Sportu i Promocji w Pyzdrach Centrum Kultury.
Sok z czerwonego buraka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
MARZEC W GRUPIE KOCIAKÓW
NISZA EKOLOGICZNA Badanie wpływu działania światła i temperatury na rozwój rzeżuchy, oraz próba odnalezienia jej niszy ekologicznej autor: Igor Stefański.
Raporty semestralne dotyczące efektywności wdrażanych programów nauczania.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zapraszamy na obejrzenie
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Metabolizm i produkty przemiany materii
ŚNIADANIOWE SMAKOŁYKI Prezentacja zdrowych nawyków żywieniowych oraz przygotowań do Dnia Zdrowego Śniadania w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu-Zdroju.
Falsyfikacjonizm Theme created by Sakari Koivunen and Henrik Omma
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
MODELOWANIE ROZPRĘŻANIA GAZU Programowanie probabilistycznego modelu rozprężania gazu w próżnię Witold Kranas.
Światowy dzień zdrowia 2015
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Opiekun: Jolanta Góral
Struktura bezrobocia w okresie transformacji w Polsce
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Spotkanie z termometrem
OBRAZ MATKI BOSKIEJ ZIELNEJ
ANGELINA GIŻA. Każdy zachwyca się kolorami towarzyszącymi wschodom i zachodom słońca; każdy widział, choć raz w życiu, tęczę. Czy zastanawiałeś się, dlaczego.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
KOLOROWEZWIERZĄTKAKOLOROWEZWIERZĄTKA KARMA „ANIFULL”
Prezentacja sprawdzalności pogody w Wejherowie Autor: Natalia Wasilka, Dane zebrane przez uczniów klasy 4b i 4d.
„Jak światło wpływa na rozwój rzeżuchy?”
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Szkoła z Klasą Październik Warsztaty pt.: Książki i biblioteki.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zajęcia rozpoczęliśmy od określenia jaka jest pogoda, pora roku, dzień tygodnia i zaznaczenia tego w zeszycie.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Konserwacja towarów żywnościowych
Źródła wiedzy biologicznej.
TYDZIEŃ CZESKI W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 7
Technologia Jak kiedyś, jak dziś… Koniec.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Nowoursynowska 159C, Warszawa.
Żywność ekologiczna.
EkoSmak Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wolborzu
Powstawanie struktury komórkowej i dendrytycznej
Światowy dzień zdrowia 2018
Zapis prezentacji:

PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY autor: Sara Pilarczyk uczennica klasy: I c rok szkolny: 2013/2014 OPIEKUN PROJEKTU: URSZULA SKOLIMOWSKA Śleszowice, marzec 2014 r.

Wnioski z hodowli pleśni

Założenie hodowli Dnia 02.12.2013 r. została założona hodowla pleśni trzech produktów w pięciu różnych warunkach przechowywania. Obserwacje prowadzono raz w tygodniu.

III tydzień obserwacji ciemne pomieszczenie czerwone światło lodówka niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: Zaobserwowano proces tworzenia się pleśni we wszystkich warunkach w mniejszym lub w większym stopniu oprócz produktów przechowywanych w lodówce, gdzie niska temperatura hamuje rozwój pleśni.

VI tydzień obserwacji czerwone światło lodówka ciemne pomieszczenie niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: Zaobserwowano większy rozwój pleśni, najbardziej w kolorowych światłach na owocu i chlebie. Natomiast mięso we wszystkich warunkach zmieniło swoje zabarwienie, konsystencję i wydobywało okropny zapach, lecz nie pojawiła się na nim pleśń. W lodówce na produktach – brak oznak pleśni.

VIII tydzień obserwacji czerwone światło ciemne pomieszczenie lodówka niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: W lodówce, jedynie na chlebie pojawił się czarny punkt tworzącej się pleśni. Pozostałe produkty w różnych warunkach uległy dalszemu procesowi rozwoju pleśni. Najbardziej owoc przechowywany w czerwonym świetle zmienił się, kurcząc się, zzieleniał.

Podsumowanie Na rozwój pleśni wpływają warunki miejsca przechowywania, rodzaj naświetlenia i temperatura.