Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia
Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa dieta ułatwia nam życie. Powoduje, że mamy wystarczająco siły, aby realizować nasze plany, cele, marzenia. Dzięki niej nie powinniśmy mieć problemów z przemianą materii, czy też słabą odpornością. Zdrowa, zrównoważona dieta powinna nam pomagać a nie szkodzić. Ważne jest to, żeby określić jak powinna wyglądać zrównoważona dieta. Będzie ona wyglądać inaczej w zależności od trybu życia. Jedni mogą potrzebować więcej białka, a inni więcej węglowodanów.
Zasady zdrowego żywienia Pij 1,5 l płynu dziennie Zapotrzebowanie na płyny zależy od trybu życia; Gdzie jest woda (kawa, herbata, kakao, zupa) Co dostarcza płynów (zupa, napój na śniadanie i kolację), Napój gdy jest gorąco, Napój gdy jest zimno.
Zasady zdrowego żywienia Pamiętaj o 5 porcjach warzyw i owoców dziennie Kolorowo znaczy zdrowo; 5 porcji to 500g; owoce suszone, mrożone, warzywa w zupie, szklanka soku, dodatek do każdego posiłku,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA śniadanie: banan, truskawka, jabłko, gruszka, marchewka, pomidor, sałata, cebula, szczypiorek. Obiad: warzywa w zupie, sałatki, surówki, gotowane warzywa, dodatek do mięs, sosów. Kolacja: jogurt, kefir z owocami, Przekąski: galaretka z owocami, suszone owoce, pucharek owoców.
Zasady zdrowego żywienia Jedz dużo produktów pełnoziarnistych. Pełne ziarna; błonnik pokarmowy; dostarczają energii, witamin; pełne i sycące; błonnik reguluje procesy trawienne; pełnoziarniste produkty 3 razy dziennie;
Zasady zdrowego żywienia Unikaj tłuszczów zwierzęcych Rodzaje tłuszczów; zwierzęce, roślinne, ryby, kwasy nienasycone; dobre na serce; omega 3 (ryby) i 6 (roślinne); sałatki i surówki z oliwą i olejami; olej rzepakowy to polska oliwa; dodawaj nasiona oleiste (sezam, słonecznik, oliwki); staraj się jeść ryby;
Zasady zdrowego żywienia Spożywaj w rozsądnych ilościach produkty bogate w cukry proste. Słodka energia; umiarkowane jedzenie; cukry proste łatwo przyswajalne; owoce, miód zamiast cukru; cukry złożone dwucukry; laktoza, maltoza, sacharoza i wielocukry; skrobia glikogen; produkty pochodzenia zwierzęcego; słodkie przyjemności.
Zasady zdrowego żywienia Ogranicz spożycie soli. Dzienna porcja 1 łyżeczka; 40 % produktów zawiera sól, sól potrzebna ale mało; nadmiar to nadciśnienie; nie sól spróbuj zanim posolisz; zmniejszaj ilość soli, ogranicz słone przekąski, zdrowy eksperyment potrawy doprawiaj ziołami,
Zasady zdrowego żywienia Nigdy nie rezygnuj ze śniadania – to najważniejszy posiłek dnia. Nie wychodź z domu bez śniadania (zjedzonego); śniadanie musi być zdrowe; zawierać białko, węglowodany, tłuszcz (niewiele), błonnik – energia uwalnia się powoli przez długi czas; lekko ale syty; mleko, dodatek warzyw; idealne śniadanie : produkty pełnoziarniste, nabiałowe, chude wędliny (drobiowe), warzywa i owoce, napoje;
Zasady zdrowego żywienia Zupa – zupełne zdrowie; latem – orzeźwiają, zimą – rozgrzewają; niskokaloryczne. Zupa to doskonały początek obiadu, niskokaloryczna, sycąca; jemy mniej na II danie, zupa to porcja warzyw jest ich w diecie za mało, zupa to woda dla organizmu; zupa to błonnik pokarmowy. Zabielanie nie tłustą śmietaną a śmietaną jogurtową, mlekiem, jogurtem. Starty ziemniak zamiast zasmażki; solenie solą dopiero po spróbowaniu, bo wywary mięsne i warzywne są słone; krótko gotuj; gorąca sycąca, błonnik daje poczucie sytości na dłużej; Jedz zupy.
Zasady zdrowego żywienia Jedz częściej i mniejsze porcje. Problem z zachowaniem umiaru; tłusta dieta to otyłość i choroby układu krążenia; słabość do słodyczy to nadwaga i cukrzyca; zbyt mało pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców, błonnika. Równowaga a umiarkowane ilości posiłków, impuls o sytości trafia do mózgu 10 minut po jedzeniu; dokładne gryzienie potraw;
Zasady zdrowego żywienia Nie róbmy zakupów kiedy jesteśmy głodni Koszyk pełen zdrowia czego nie powinno w nim zabraknąć : 1. produktów pełnoziarnistych 2. produktów mlecznych 3. produktów mięsnych 4. owoców i warzyw 5. napojów
Dziękuję bardzo za uwagę.