Kryteria wyboru żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Przepisy prawa dotyczące żywności
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywiaj się zdrowo 1.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Wiem co jem Jak kupować mądrze?.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
ABC – zdrowego odżywiania
Kryteria wyboru żywności
Zapis prezentacji:

Kryteria wyboru żywności Mądre zakupy Kryteria wyboru żywności

Mądre zakupy Plan prezentacji: Podstawowe definicje Rady dla kupującego Etykiety produktów żywnościowych Substancje dodatkowe Wzbogacanie żywności Znakowanie żywności ekologicznej Znakowanie jaj Po powrocie z zakupów

Mądre zakupy Żywność substancje lub ich mieszaniny spożywane przez człowieka, w celu dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Żywność (środek spożywczy) każda substancja lub produkt, przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi, w tym napoje, gumy do żucia, woda oraz składniki żywności celowo dodawane do żywności w procesie produkcji definicja w/g Rozporządzenia (WE) nr 178/2002

Mądre zakupy Europejskie i polskie prawo ma na celu ochronę zdrowia i życia konsumentów, WIĘC Z DEFINICJI: ŻYWNOŚĆ JEST BEZPIECZNA!

Mądre zakupy Na bezpieczeństwo żywności mają wpływ warunki sanitarno – higieniczne : produkcji rolniczej; przetwórstwa żywności; obrotu handlowego; przygotowania żywności (w domu, restauracji);

Nikt tak dobrze i sumiennie o ciebie nie zadba, jak ty sam zadbasz o siebie i własne zdrowie.

… Mądre zakupy Rady dla kupującego: planujmy zakupy; w miarę możliwości kupujmy od producentów żywności oraz wybierajmy produkty, które przebyły jak najkrótszą drogę od producenta do klienta; chcąc kupić świeże artykuły, wybierajmy sklepy, które mają sprawdzoną renomę; kupujmy żywność w jak najmniej przetworzoną; nie kupujmy produktów łatwo psujących się, jeśli nie wykorzystamy ich od razu; …

Mądre zakupy … oraz: czytajmy etykiety produktów; zwróćmy uwagę na warunki przechowywania (np. temperatura); oceńmy wygląd, zapach produktu i stan opakowania;

Mądre zakupy Etykieta produktu powinna zawierać: nazwę produktu; skład surowcowy – nazwy składników użytych do produkcji w kolejności malejącej według zawartości wagowej; oznaczenie partii produkcji, klasy jakości; datę minimalnej trwałości* lub termin przydatności do spożycia**; * Odnosi się do produktów trwałych takich jak konserwy, mąki, kasze itp. „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem” ** odnosi się do produktów nietrwałych, takich jak mleko, wędliny, pieczywo itp. „należy spożyć do”

Mądre zakupy Etykieta produktu powinna zawierać: sposób przygotowywania lub stosowania produktu, jeśli bez tych informacji produkt mógłby zostać niewłaściwie wykorzystany; kraj produkcji lub przetworzenia; dane o producencie lub dystrybutorze zawartość netto lub liczbę sztuk w opakowaniu; warunki przechowywania; informację o alergenach;

Mądre zakupy Lista alergenów: zboża zawierające gluten; skorupiaki; jaja; ryby; orzeszki ziemne; nasiona soi; mleko (łącznie z laktozą); orzechy; seler; gorczyca; nasiona sezamu; dwutlenek siarki i siarczyny; łubin; mięczaki;

Mądre zakupy Znakowanie wartością odżywczą jest dobrowolne; Tabela: Podstawowe informacje o wartości odżywczej żywności. Znakowanie wartością odżywczą jest dobrowolne; Wartość odżywcza żywności informuje o zawartości niezbędnych dla organizmu składników, ich wzajemnych proporcjach i biodostępności; Składnik odżywczy Jednostka Energia Kcal lub kJ Białko g Tłuszcz, w tym: kwasów tłuszczowych Węglowodany, cukier błonnik pokarmowy Witaminy mg lub µg Składniki mineralne

Mądre zakupy Podstawowe oznakowanie produktu wartością odżywczą to podanie: wartości energetycznej; zawartości białka; tłuszczu; węglowodanów; Można je rozszerzyć o zawartość: cukrów; kwasów tłuszczowych nasyconych; błonnika pokarmowego; sodu; Oznakowanie może również dotyczyć witamin i składników mineralnych, jeśli ich zawartość w 100g(ml) pokrywa co najmniej 15% zalecanego dziennego spożycia danego składnika.

Mądre zakupy

Mądre zakupy Etykieta nie może: wprowadzać w błąd konsumenta za pomocą rysunku, tekstu odnośnie właściwości, składu, ilości, pochodzenia lub metody produkcji; przypisywać działania lub właściwości, których nie ma np. zapobieganiu chorobom i leczeniu; stosować określenia „zdrowy”, „bezpieczny”, itp.; stosować określenia „bio”, jako elementu nazwy produktu, który nie jest produktem rolnictwa ekologicznego;

Mądre zakupy Substancje dodatkowe: w Europie stosuje się numerację substancji dodatkowych dozwolonych do stosowania w żywności; każda substancja ma swój symbol, np. E-300, czyli kwas askorbinowy; ułatwiają przetwórstwo żywności lub zwiększają bezpieczeństwo mikrobiologiczne, stosowane w ilościach które dopuszczają normy; mogą być naturalne, identyczne z naturalnymi i syntetyczne;

Mądre zakupy Składniki dodatkowe według numeracji „E”: E-100 do E-180 Barwniki E-200 do E-296 Konserwanty E-300 do E-380 Przeciwutleniacze, synergenty E-400 do E-472 Emulgatory, stabilizatory, zagęstniki, regulatory kwasowości E-500 do E-587 Dodatki przetwórcze E-620 do E-640 Substancje wzmacniające smak E-901 do E-914 Środki nabłyszczające E-950 do E-967 Słodziki E-1100 Enzymy E-1400 Skrobie modyfikowane

Mądre zakupy Żywność może być wzbogacana w witaminy i składniki mineralne: Ich dodatek powinien wynosić nie mniej niż 15% i nie więcej niż 50% zalecanego dziennego spożycia; Wyjątek! Witamina C i foliany: maksymalny dodatek może wynosić 100% zalecanego dziennego spożycia; W Polsce obowiązkowo wzbogaca się: Sól kuchenną poprzez dodatek jodu; Margaryny poprzez dodatek witaminy A i D;

Mądre zakupy Przykłady wzbogacanej żywności: płatki zbożowe – wzbogacane w składniki mineralne; soki owocowe – wzbogacane w witaminę C; produkty mleczne – wzbogacane w wapń; pieczywo – wzbogacane w składniki mineralne;

Mądre zakupy Dodatkowe obostrzenia dotyczą produktów rolnictwa ekologicznego, ponieważ ich proces produkcji jest poddawany ścisłej kontroli jakości; Produkty ekologiczne muszą zawierać na etykiecie następujące informacje: napis „produkt rolnictwa ekologicznego”; nazwa producenta; numer certyfikatu zgodności; nazwa upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numer identyfikacyjny;

Mądre zakupy

Oznaczenie zakładu, czyli weterynaryjny numer identyfikacyjny Mądre zakupy Znakowanie jaj jako przykład oznakowania specyficznej grupy żywności Oznaczenie zakładu, czyli weterynaryjny numer identyfikacyjny Kod państwa, w którym wyprodukowano jajo; PL - Polska Kod systemu hodowli: 0 – produkcja ekologiczna 1 – chów na wolnym wybiegu 2 – chów ściółkowy 3 – chów klatkowy

Mądre zakupy Po powrocie z zakupów: owoce i warzywa przechowujemy w lodówce, najlepiej w przeznaczonych do tego pojemnikach, na dole; bananów i pomidorów raczej nie wkładamy do lodówki; grzyby przechowujemy w papierowych torebkach; produkty mrożone wkładamy jak najszybciej do zamrażarki; mięso przechowujemy jak najkrócej w lodówce i z dala od innych produktów;

Mądre zakupy Po powrocie z zakupów: produkty wysokotłuszczowe przechowujemy w pojemnikach szklanych; zawartość puszek po otwarciu przekładamy do szklanych lub porcelanowych opakowań (do 24h); soki i produkty paczkowane po otwarciu przechowujemy w lodówce (jak najkrócej); oliwę i olej przechowujemy w szczelnych, ciemnych butelkach;

PAMIĘTAJ! Nikt tak dobrze i sumiennie o ciebie nie zadba, jak ty sam zadbasz o siebie i własne zdrowie.