Tradycyjne użytkowanie dziko rosnących roślin na Podlasiu w celach pokarmowych i gospodarczych Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii Zakład Botaniki
Rośliny o jadalnych owocach Rośliny o jadalnych nasionach Rośliny śmiertelnie trujące Rośliny o jadalnych częściach podziemnych Rośliny trujące Rośliny o jadalnych liściach Rośliny niejadalne (niesmaczne)
Na 2 256 gatunków roślin naczyniowych obecnych we florze Polskiej – było lub jest jadane ok. 500 gatunków (wg Maurizio 1926)
Na Podlasiu użytkuje się pokarmowo dziko rosnące rośliny należące do 122 gatunków Najczęściej spożywa się owoce dzikich roślin
Na Podlasiu powszechnie użytkuje rośliny w celach pokarmowych siedmiu gatunków
Zamiast cukierków - przekąski dziecięce - rośliny 72 gatunków kwiaty owoce
Jak zabrakło jedzenia w domu - przekąski dziecięce
Zupy i zieleniny 21 gatunków
Sałatki 17 gatunków
Hrbatki rośliny 46 gatunków
Kawa
Przyprawy 41 gatunków
Przyprawy do pieczenia chleba 6 gatunków
Owoce jako spełnienie marzeń o luksusie, czyli wizja raju proroka Ilii z Wierszalina (1934)
Przetwory z owoców Soki i syropy (23 gatunki) Dżemy i konfitury (25 gatunków) Kompoty (15 gatunków) „Nastojki” (6 gatunków) Suszone (8 gatunków)
Nalewki 30 gatunków
Pożywienie głodowe 20 gatunków
Po co ludzie zbierają (zbierali) dziko rosnące rośliny? ● urozmaicenie diety, ● uzupełnienie witamin i innych składników diety, ● codzienne pożywienie, ● potrawy rytualne, ● głód.
Zalety roślin dziko rosnących -nie trzeba ich kupować, -są zdrowe, -są smaczne, -tradycyjne potrawy scalają rodzinę.
Rośliny jako pasza dla świń 28 gatunków
Dziękuję za uwagę