Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

I część 1.
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
Szkoła promująca zdrowie
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
JESIEŃ.
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Liście Piątnica, r..
Jedz smacznie i zdrowo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
Zdrowa dieta.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU. CO TO JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ? Przypomnieliśmy sobie czym jest Piramida Żywienia. Dowiedzieliśmy się co to.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Hodowla i uprawa pomidora
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Zasady zdrowego odżywiania Natalia Natanek
Kalendarz 2020.
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
Zasady zdrowego odżywiania
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
I „g”, już od rana, czyni przygotowania do wspólnego śniadania …
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
Jadalne dzikie rośliny w ogrodzie miejskim
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowo żyjmy! Aby zdrowo i długo żyć należy przestrzegać kilku prostych zasad.
WRZESIEŃ 4-Latki Justyna Olkowska-Korczak. Podczas zajęć we wrześniu: Opracowaliśmy Kodeks Zachowania. Opracowaliśmy Kodeks Zachowania. Kształtowaliśmy.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Jedzenie.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
„Smakowanie życia poprzez zdrowe jedzenie”
Zdrowy posiłek każdego dnia
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Tradycyjne użytkowanie dziko rosnących roślin na Podlasiu w celach pokarmowych i gospodarczych Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii Zakład Botaniki

Rośliny o jadalnych owocach Rośliny o jadalnych nasionach Rośliny śmiertelnie trujące Rośliny o jadalnych częściach podziemnych Rośliny trujące Rośliny o jadalnych liściach Rośliny niejadalne (niesmaczne)

Na 2 256 gatunków roślin naczyniowych obecnych we florze Polskiej – było lub jest jadane ok. 500 gatunków (wg Maurizio 1926)

Na Podlasiu użytkuje się pokarmowo dziko rosnące rośliny należące do 122 gatunków Najczęściej spożywa się owoce dzikich roślin

Na Podlasiu powszechnie użytkuje rośliny w celach pokarmowych siedmiu gatunków

Zamiast cukierków - przekąski dziecięce - rośliny 72 gatunków kwiaty owoce

Jak zabrakło jedzenia w domu - przekąski dziecięce

Zupy i zieleniny 21 gatunków

Sałatki 17 gatunków

Hrbatki rośliny 46 gatunków

Kawa

Przyprawy 41 gatunków

Przyprawy do pieczenia chleba 6 gatunków

Owoce jako spełnienie marzeń o luksusie, czyli wizja raju proroka Ilii z Wierszalina (1934)

Przetwory z owoców Soki i syropy (23 gatunki) Dżemy i konfitury (25 gatunków) Kompoty (15 gatunków) „Nastojki” (6 gatunków) Suszone (8 gatunków)

Nalewki 30 gatunków

Pożywienie głodowe 20 gatunków

Po co ludzie zbierają (zbierali) dziko rosnące rośliny? ● urozmaicenie diety, ● uzupełnienie witamin i innych składników diety, ● codzienne pożywienie, ● potrawy rytualne, ● głód.

Zalety roślin dziko rosnących -nie trzeba ich kupować, -są zdrowe, -są smaczne, -tradycyjne potrawy scalają rodzinę.

Rośliny jako pasza dla świń 28 gatunków

Dziękuję za uwagę