kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Składniki odżywcze – są to składniki pokarmowe niezbędne do odżywiania organizmu człowieka, zwłaszcza białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Wykonała : Ewa Wiełowicz. Witaminy poprawiają twój wygląd, uodparniają na stres i choroby. Poprawiają wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie Zdrowa kanapka gimnazjalisty gratka Autor: Bojda Łukasz kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie

Słynna i skromna Dietę "kanapkową" wymyślili Francuzi, najwięksi obok nas wielbiciele pieczywa w Europie. Postawili na wyjątkowe właściwości chleba i bułek – mało które produkty sycą tak bardzo. Pieczywo zawiera naturalny "wypełniacz" – błonnik. Pomysłów na kanapkę są tysiące. Anglicy mają swój sandwich z tostowego pieczywa. Francuzi najchętniej jako bazy kanapki używają bagietki. Włosi uwielbiają bruschettę, czyli grzankę natartą aromatycznym czosnkiem, skropioną oliwą i obłożoną plastrami pomidora posypanymi bazylią. W Polsce kanapki też mają swoją wieloletnią tradycję. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a może to być bardzo wartościowy odżywczo i smaczny posiłek. Już sam wygląd kolorowej kanapki, pachnącej świeżymi warzywami, ogórkiem, pomidorem, papryką, natką pietruszki, koperkiem, rzodkiewką zachęca do jedzenia. Wesoła kanapka jest doskonałą zachętą do jedzenia dla dzieci -niejadków. Z kolei dla łasuchów zjedzenie pełnowartościowej odżywczo i smacznej kanapki jest szansą, by nie objadali się słodyczami.

Oto jak powinno wyglądać zestawienie pokarmów w naszych codziennych posiłkach.

Błonnik   Od niego zależy prawidłowe działanie twojego układu pokarmowego. Błonnik pomaga utrzymać go w zdrowiu. Mało tego! Wpływa na nasz apetyt. Błonnik daje długotrwałe poczucie sytości. Kolejny punkt dla błonnika za to, że zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Tylko dlaczego wciąż za mało go spożywamy? A tak łatwo do niego dotrzeć. „Przemycają” go wszystkie produkty z roślin, na przykład płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe, otręby, fasola, nasiona, owoce i warzywa. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 20 do 40 g.

żeby życie miało smaczek pamiętaj! żeby życie miało smaczek raz jabłuszko raz buraczek

Witaminy i minerały   Witaminy poprawiają wygląd, uodparniają na stres i choroby. Poprawiają wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej się uczyć, a nawet pozbyć się „doła”. Witaminy są nam potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dostarczają organizmowi to, czego sam nie jest w stanie wytworzyć. Wiadomo, że zamiast łykać piguły, lepiej jest zjeść naturalną witaminę. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Do tych pierwszych zaliczamy A, D, E, K, a do drugich witaminy z grupy B i witaminę C. Składniki mineralne są tak samo ważne jak witaminy. To pierwiastki chemiczne przydatne w wielu reakcjach zachodzących w tkankach. Składniki mineralne dzielimy na mikroelementy – to takie, których dzienne zapotrzebowanie wynosi mniej niż 100 mg, są to na przykład żelazo, miedź, jod oraz na makroelementy – ich dzienne zapotrzebowanie wynosi więcej niż 100 mg, w tej grupie wyróżniamy na przykład wapń, magnez, potas.

Bez białka nie ma ciałka!

Białko   Chyba każdemu zależy na tym, by urosnąć. Zdrowe włosy i ładna cera też się przydadzą... Od tego mamy białka. Co ma wspólnego białko z naszym wzrostem? Tak się składa, że to podstawowy składnik budulcowy, bez którego nie ma mowy o rośnięciu i regeneracji organizmu. Białka rozkładają się na różne aminokwasy, te zaś są wykorzystywane do budowy nowych tkanek i wyprodukowania własnego białka wewnątrz organizmu. Pamiętaj! Bez białka nie ma ciałka!

5x Pamiętaj! 1. Bądź aktywny! 2. Kontroluj ilość zjadanych tłuszczów, zwłaszcza nasyconych. 3. Staraj się, aby bazą dla twoich posiłków była skrobia. 4. Jedz warzywa i owoce co najmniej 5x dziennie. 5x

Węglowodany Skrobia i cukry to najbardziej znane wcielenia węglowodanów. Dostarczają organizmowi energii na wiele godzin. Zaspokajają aż 55-60% dziennego zapotrzebowania na energię. Produkty skrobiowe powinny być bazą każdego posiłku. Skąd je wziąć? Jest w czym wybierać: chleb, ziemniaki, płatki zbożowe, ryż, kasze, makaron.  

Tłuszcze     Wszyscy potrzebują konkretnej ilości tłuszczów, aby nasz organizm dobrze funkcjonował. Bez tłuszczów nasz organizm nie przyswoi sobie niektórych witamin, takich jak A, D, E, K. Problem w tym, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym paliwem dla naszego organizmu. Mają dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka. Dlatego spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Tłuszcze dzielimy na: nasycone i nienasycone. Więcej pożytku mamy z kwasów tłuszczowych nienasyconych. Przede wszystkim są zdrowsze.

Jak stworzyć zdrową kanapkę?

Smacznego!

Źródła: Materiały z programu „Trzymaj formę” Podręcznik do nauczania biologii część 2 wydawnictwa „Nowa Era” Rodzinna Encyklopedia Zdrowia, Polska Oficyna Wydawnicza, Warszawa 1992 Szostak W., Cybulska B., Racjonalne żywienie, Instytut Kardiologii, Warszawa 1995