SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Advertisements

Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
BIAŁKA.
Budowa komórki bakteryjnej
[Aleksander Dziedzic]
Informacje Podstawowe
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
Mieszanina a związki chemiczne
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ENZYMY.
Jajko obiektem badań biologa, chemika i fizyka.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Autorzy: Adrianna Przybylska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Kwasy.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Układy dyspersyjne - roztwory
Czy substancje można przetwarzać?
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biochemia.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Jajko obiektem badań chemika i fizyka.
Metody otrzymywania soli
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Co to są białka i z czego są zbudowane? Jakie pierwiastki wchodzą w skład cząsteczek białek? Co się dzieje z białkami pod wpływem ogrzewania, stężonego etanolu, kwasu i zasady, soli metali ciężkich (np. CuSO4) i soli kuchennej? Jakie są różnice w przebiegu denaturacji i koagulacji białek i jakie są czynniki, które wywołują te procesy? Jak wykryć substancje białkowe w różnych substancjach spożywczych?

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Co to są białka i z czego są zbudowane? Białka (proteiny) – to substancje zbudowane w powyżej 100 aminokwasów. Aminokwasy w białkach połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi –CONH–. Występują one we wszystkich organizmach żywych i spełniają w nich istotne funkcje. Proste zbudowane wyłącznie z reszt aminokwasowych albuliny – spełniają szereg funkcji biologicznych (enzymy, hormony) globuliny – w ich skład wchodzą wszystkie aminokwasy prolaminy – typowe białka roślinne (nasiona) Złożone zbudowane z reszt aminokwasowych i innych grup niebiałkowych chromoproteiny – zawierające część barwnikową (chlorofil, hemoglobina) lipoproteiny - zawierające fragmenty kwasowe (błona komórkowa) nukleoproteiny – związane z kwasem nukleinowym

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Jakie pierwiastki wchodzą w skład cząsteczek białek? Czy znasz odpowiedzi na poniższe pytania: Jakie pierwiastki wchodzą w skład białek? Jak w prosty sposób wykryć niektóre składniki białek? Zwęglone białko jaja kurzego Skroplona para wodna Wnioski: W skład białek wchodzą C,H,O Białko jaja kurzego

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Jakie pierwiastki wchodzą w skład cząsteczek białek? Białka (proteiny) – zbudowane są z czterech podstawowych pierwiastków C, H, O i N. W skład niektórych może dodatkowo wchodzić szereg innych pierwiastków jak S, P, Fe, Mg, Zn, I.

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Jakie są różnice w przebiegu denaturacji i koagulacji białek i jakie są czynniki, które wywołują te procesy? Koagulacja Peptyzacja Zol Żel Koagulacja – proces w którym cząsteczki koloidu zlepiają się ze sobą i najczęściej sedymentują. Peptyzacja – proces w którym duże skupiska cząsteczek rozpadają się tworząc roztwór koloidalny.

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Co się dzieje z białkami pod wpływem ogrzewania, stężonego etanolu, kwasu i zasady, soli metali ciężkich (np. CuSO4) i soli kuchennej? Jakie są różnice w przebiegu denaturacji i koagulacji białek i jakie są czynniki, które wywołują te procesy? Wpływ temperatury na białko jaja kurzego

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Co się dzieje z białkami pod wpływem ogrzewania, stężonego etanolu, kwasu i zasady, soli metali ciężkich (np. CuSO4) i soli kuchennej? Badanie wpływu różnych czynników na białko HCl NaCl CuSO4 etanol NaOH Roztwór wodny białka jaja kurzego Denaturacja – to nieodwracalny proces niszczenia struktury białka przez co nie może ono już spełniać swojej dotychczasowej funkcji.

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Reakcja ksantoproteinowa Jak wykryć substancje białkowe w różnych substancjach spożywczych? Reakcja biuretowa Reakcja ksantoproteinowa

SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka Co to są białka i z czego są zbudowane? Jakie pierwiastki wchodzą w skład cząsteczek białek? Co się dzieje z białkami pod wpływem ogrzewania, stężonego etanolu, kwasu i zasady, soli metali ciężkich (np. CuSO4) i soli kuchennej? Jakie są różnice w przebiegu denaturacji i koagulacji białek i jakie są czynniki, które wywołują te procesy? Jak wykryć substancje białkowe w różnych substancjach spożywczych? I to by było na tyle