Zasady dobrego zachowania się przy stole

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Advertisements

Savoir-vivre Czyli Dobre maniery.
Zagrożenia jakie niesie
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Serwowanie wina butelkowanego
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Technika Iris folding - technika ta pochodzi z Holandii polega na naklejaniu pasków papieru według spiralnego wzoru. W centrum wzoru jest oczko tzw. „iris”,
N a k r y c i e s t o ł u.
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia sushi.
Sposób jedzenia ostryg
Zagadki i rebusy.
WITAM, JESTEM TIKUŚ!.
Autor: Michał Gendek III GA
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Samoobsługa dzieci przedszkolnych
PRZY RODZINNYM STOLE.
Prezentacja multimedialna dla uczniów
Pierwsza Pomoc Utrata Przytomności.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Otacza nas woda i powietrze
Badania praw elektrolizy
PIERWSZA POMOC Dominika Bogucka.
Bukiet róż Na Dzień Nauczyciela.
Wykonała Paulina Bielajewa
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Savoir – vivre na co dzień
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
K o s t k a i k a R u b.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Savoir vivre.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
OBRAZKOWE ĆWICZENIA LOGOPEDYCZNE
Wykonanie : Jolanta Krokos Wspólne przygotowanie i zjedzenie pysznego, zdrowego śniadania było już efektem końcowym, najpierw nasza Pani przekazała nam.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
UNOSZENIE BARKÓW Ręce swobodnie oprzyj na udach. Wyprostuj się, napnij brzuch i nie opieraj się o oparcie krzesła. Unieś ramiona do uszu robiąc wdech,
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
ZEGAR ZASILANY ZA POMOCĄ WIDELCA
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
Rozwijanie myślenia matematycznego
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Kulinaria.
Jak Hans Memling przestawił koniec świata?. Które postacie są ubrane, a które nagie? Co to znaczy?
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
Samodzielność dziecka w wieku przedszkolnym
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Zygmunt Korzeniewski, DODN
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dlaczego warto myć zęby?
ZASADY GRY: Kierunki programowe ZHP. CEL GRY Zrealizowanie (zdobycie) wszystkich kierunków programowych, poprzez cechy metody harcerskiej.
Poradnik Dobrego Wychowania
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
ABC – zdrowego odżywiania
Dobre nawyki pielęgnacyjne
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Zapis prezentacji:

Zasady dobrego zachowania się przy stole

1.Nie odchodzimy od stołu gdy wszyscy siedzą . 2.Przy stole powinno się siedzieć prosto i spokojnie, nie należy się wiercić. 3.Nie wolno rozmawiać z pełnymi ustami i dmuchać na gorące potrawy. 4.Nie rozmawiaj przy jedzeniu . 5.Twarz wycieraj tylko o chusteczkę !

Prawidłowe ułożenie naczyń i sztućców.

W jaki sposób posługujemy się nożem i widelcem 1.Trzymamy widelec w lewej ręce grzbietem do góry i po odkrojeniu kawałka mięsa i nadzianiu go na widelec nakładamy na grzbiet widelca kartofle i warzywa i przenosimy cały ten „bagaż” do ust.  2.Trzymamy widelec w lewej ręce grzbietem do góry, wbijamy go w mięso, okrawamy kawałek, odwracamy widelec grzbietem do dołu i wkładamy mięso do ust, a następnie odkładamy nóż, przekładamy widelec do prawej ręki i jemy nim kartofle i warzywa nakłuwając je na widelec.  3.Odkrawając mięso trzymamy widelec grzbietem odwróconym ku górze, ale gdy podnosimy kęs do ust, widelec odwracamy grzbietem ku dołowi. Nóż odgrywa dwie role: zasadniczą polegającą na rozdrabnianiu potraw twardych i pomocniczą w stosunku do widelca podczas nabierania jedzenia. Użycie noża ograniczamy do przypadków, w których nie możemy sobie poradzić za pomocą widelca”  

Jak jeść jajko na miękko? Jajko umieszcza się w kieliszku, a następnie w czubek skorupki delikatnie stuka łyżeczką. Następnie podważa się nadtłuczoną część, odkłada ją na bok i przystępuje do wybierania zawartości