Zasady dobrego zachowania się przy stole
1.Nie odchodzimy od stołu gdy wszyscy siedzą . 2.Przy stole powinno się siedzieć prosto i spokojnie, nie należy się wiercić. 3.Nie wolno rozmawiać z pełnymi ustami i dmuchać na gorące potrawy. 4.Nie rozmawiaj przy jedzeniu . 5.Twarz wycieraj tylko o chusteczkę !
Prawidłowe ułożenie naczyń i sztućców.
W jaki sposób posługujemy się nożem i widelcem 1.Trzymamy widelec w lewej ręce grzbietem do góry i po odkrojeniu kawałka mięsa i nadzianiu go na widelec nakładamy na grzbiet widelca kartofle i warzywa i przenosimy cały ten „bagaż” do ust. 2.Trzymamy widelec w lewej ręce grzbietem do góry, wbijamy go w mięso, okrawamy kawałek, odwracamy widelec grzbietem do dołu i wkładamy mięso do ust, a następnie odkładamy nóż, przekładamy widelec do prawej ręki i jemy nim kartofle i warzywa nakłuwając je na widelec. 3.Odkrawając mięso trzymamy widelec grzbietem odwróconym ku górze, ale gdy podnosimy kęs do ust, widelec odwracamy grzbietem ku dołowi. Nóż odgrywa dwie role: zasadniczą polegającą na rozdrabnianiu potraw twardych i pomocniczą w stosunku do widelca podczas nabierania jedzenia. Użycie noża ograniczamy do przypadków, w których nie możemy sobie poradzić za pomocą widelca”
Jak jeść jajko na miękko? Jajko umieszcza się w kieliszku, a następnie w czubek skorupki delikatnie stuka łyżeczką. Następnie podważa się nadtłuczoną część, odkłada ją na bok i przystępuje do wybierania zawartości