Sole w rolnictwie
Saletra Sodowa (Saletra Chilijska) Biała substancja krystaliczna. Temperatura topnienia 307°C. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma własności higroskopijne. Saletra chilijska jest otrzymywana z naturalnych pokładów lub przez działanie kwasu azotowego(v) na węglan sodu. Stosowana jako nawóz sztuczny, składnik materiałów pirotechnicznych, utleniacz paliw rakietowych, środek do konserwowania żywności.
Saletra Potasowa (Saletra Indyjska) Biała substancja krystaliczna. Temperatura topnienia 335°C. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest otrzymywana z naturalnych pokładów lub w reakcji podwójnej wymiany między KCl i NaNO3. W podwyższonej temperaturze saletra indyjska ulega rozkładowi, w wyniku którego powstaje KNO2. Jest stosowana głównie jako składnik nawozów sztucznych i środek konserwujący żywność, oraz do produkcji prochu czarnego
Saletra Potasowa
Saletra Wapniowa (Saletra Norweska) Bezbarwna higroskopijna substancja krystaliczna, rozpuszczalna w wodzie. Temperatura topnienia 561°C. Saletra norweska jest otrzymywana z naturalnych pokładów lub w reakcji kwasu azotowego(v) z węglanem wapnia. Stosowana jako nawóz sztuczny.
Saletra Wapniowa
Saletra Amonowa (Amonu Azotan(v)) Bezbarwna substancja krystaliczna. Temperatura topnienia 170°C. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu etylowym, ma własności higroskopijne. Tworzy kilka odmian krystalicznych. W podwyższonej temperaturze azotan(v) amonu ulega rozkładowi na N2O i wodę. Ma własności wybuchowe. Jest otrzymywany w reakcji gazowego amoniaku z kwasem azotowym(v). Granulowany azotan(v) amonu jest stosowany jako nawóz sztuczny, natomiast w postaci krystalicznej służy jako surowiec do produkcji materiałów wybuchowych.
Saletra Amonowa (Amonu Azotan(v))
Saletrzak Nawóz sztuczny zawierający azotan(v)amonu NH4NO3 (60-70%) oraz jako wypełniacz węglan wapnia CaCO3. Saletrzak jest higroskopijny, łatwo ulega zbrylaniu. Otrzymywany przez zmieszanie składników.
Saletrzak
Sól Potasowa Skała osadowa, chemiczna powstała podczas wysychania mórz i słonych jezior. Jeśli parowanie przewyższa dopływ wody słodkiej do odciętych zatok lub mórz otoczonych pustynnymi lądami to następuje strącanie się soli. W ten sposób tworzą się osady soli kamiennej, soli glauberskiej, soli potasowych, soli magnezowych, gipsu. Sole wydzielają się zwykle w porządku odwrotnym do ich rozpuszczalności (najpierw gips i anhydryt, następnie sól kamienna, sole magnezowe a na końcu sól potasowa).
Sól Potasowa
Superfosforat Fosforowy nawóz sztuczny. Ze względu na skład rozróżnia się: 1) superfosfat prosty (pojedynczy), zawierający głównie Ca(H2PO4)2 i CaSO4·2H2O, w tym 14-22% przyswajalnego tlenku fosforu(v), 2) superfosfat potrójny, którego głównym składnikiem jest Ca(H2PO4)2, zawartość przyswajalnego tlenku fosforu(v) wynosi 42-55% (nawóz bardziej skoncentrowany aniżeli superfosfat prosty), 3) superfosfat wzbogacony, o składzie pośrednim pomiędzy superfosfatem prostym i potrójnym. Surowcami do otrzymywania superfosfatów są: fosforyty i apatyty, kwas siarkowy(vi), niekiedy częściowo zastępowany kwasem azotowym(v), kwas fosforowy(v). Superfosfat produkowany jest w formie pylistej lub granulowanej.
Superfosforat
Koniec. Wykonali: Mateusz Rebejko Bartosz Rebejko Łukasz Szafran Damian Hutnik