Woda jako nieodłączny składnik żywności
Spis treści Budowa cząsteczki wody Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności wody w produktach spożywczych
BUDOWA CZĄSTECZKI WODY 2 atomy wodoru 1 atom tlenu Wzór sumaryczny: H2O
WODA WYSTĘPUJE W TRZECH STANACH SKUPIENIA: GAZOWYM, CIEKŁYM, STAŁYM
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE WODY Bezbarwna, Bezwonna, Bez smaku, Dobry rozpuszczalnik, Temp. topnienia – 00C, Temp. wrzenia - 1000C (pod ciśnieniem 1013hPa), Gęstość wzrasta w zakresie temp. 00C - 40C, zaś maleje w temp. powyżej 40C.
SKŁAD CHEMICZNY WÓD c) rozpuszczone gazy (tlenO2, dwutlenek węgla CO2, metan CH4, siarkowodór H2S) d) substancje organiczne (próchnica )oraz szereg zanieczyszczeń, takich jak środki ochrony roslin-pestycydy Wody występujące w warunkach naturalnych zawierają m. in.: jony dodatnie-kationy Ca+2 wapniowe Na+ sodowe Mg2+ magnezowe b) jony ujemne-aniony HCO3- wodorowęglanowe SO42- siarczanowe Cl- chlorkowe
Woda jako rozpuszczalnik Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji. Tworzy mieszaniny jednorodne, czyli roztwory właściwe . Próbka Obserwacje sól kuchenna rozpuszcza się cukier ocet spirytus
ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ORGANIZMACH Procentowy udział wody człowiek 60 glony 98 soczyste owoce 90-95 liście roślin 80-90 meduza 96 drewno 50-60
ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH Produkt [%] wody Czekolada gorzka Cukier Paluszki 3 0,2 6 Wieprzowina (średnio tłusta) Wołowina (średnio tłusta) Ryby słodkowodne Jaja 42 71 80 74 Mleko chude (odtłuszczone) Mleko pełne Napoje gazowane 91 88 90 Jabłka Banany 86 82 Chleb biały Chleb żytni razowy Mąka pszenna 40 42 14 Produkt [%] wody Jogurt (niskotłuszczowy, owocowy) Ser żółty 78 38 Margaryna Masło Olej roślinny Słonina 14 16 0 9 Sałata Grzyby Marchewka Ziemniaki Frytki 95 93 89 77 57
WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH wykrywanie wody w ryżu Doświadczenie: Na ściankach probówki pojawiły się kropelki wody. Produkty Pochodzenia roślinnego uważane za „suche” zawierają wodę.
WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH - CD w ryżu - przebieg wykrywanie wody w mące
WYSTĘPOWANIE WODY W PRZYRODZIE Woda pokrywa ponad 70% powierzchni Ziemi. Rzeki Morza Jeziora Lodowce Wieczne śniegi Wody gruntowe i podziemne Wody mineralne Para wodna
Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość. Leonardo da Vinci