Woda jako nieodłączny składnik żywności.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Advertisements

Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
DYSOCJACJA KWASÓW.
Pochodzenie, występowanie wody…
Chemia w życiu codziennym
SFERY POWŁOKI ZIEMSKIEJ
[Aleksander Dziedzic]
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
Ropa naftowa.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Co o wodzie warto wiedzieć ?
* 07/16/96 Woda Co to jest woda? Pytanie niby banalne, ale myślę, że trochę faktów nikomu nie zaszkodzi. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. *
WODA I ROZTWORY WODNE.
Właściwości alkanów Barwa Zapach Stan skupienia Gęstość
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Węglowodory w przyrodzie
Znaczenie wody w życiu człowieka
Dane INFORMACYJNE ID grupy: G-3 Lokalizacja: GDYNIA Kompetencja:
Woda - cud natury Prezentacja podsumowująca realizację projektu: „Poznajemy tajemnice hydrologii” Przygotowała grupa T2.
Poznaj i okiełznaj żywioły Gimnazjum nr 10 Ruda Śląska
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Budowa i właściwości alkanów opracowała T. Ciak
WODA.
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Jak oszczędzać wodę.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Woda i roztwory wodne.
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Woda mineralna.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Woda i roztwory wodne.
Elementy geometryczne i relacje
Poznajemy składniki żywności.
RODZAJE I CHARAKTERYSTYKA
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Autorzy: Adrianna Przybylska
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Woda cudem planety Ziemi
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Stany skupienia wody.
Rodzaje paliw kopalnych
- życiodajna Substancja
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Wodór i jego właściwości
Woda w przyrodzie..
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Woda to cudowna substancja
bo woda jest cudem na planecie Ziemia
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SKŁAD I ZANIECZYSZCZENIA POWIETRZA
Zapis prezentacji:

Woda jako nieodłączny składnik żywności

Spis treści Budowa cząsteczki wody Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności wody w produktach spożywczych

BUDOWA CZĄSTECZKI WODY 2 atomy wodoru 1 atom tlenu Wzór sumaryczny: H2O

WODA WYSTĘPUJE W TRZECH STANACH SKUPIENIA: GAZOWYM, CIEKŁYM, STAŁYM

WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE WODY Bezbarwna, Bezwonna, Bez smaku, Dobry rozpuszczalnik, Temp. topnienia – 00C, Temp. wrzenia - 1000C (pod ciśnieniem 1013hPa), Gęstość wzrasta w zakresie temp. 00C - 40C, zaś maleje w temp. powyżej 40C.

SKŁAD CHEMICZNY WÓD c) rozpuszczone gazy (tlenO2, dwutlenek węgla CO2, metan CH4, siarkowodór H2S) d) substancje organiczne (próchnica )oraz szereg zanieczyszczeń, takich jak środki ochrony roslin-pestycydy Wody występujące w warunkach naturalnych zawierają m. in.: jony dodatnie-kationy Ca+2 wapniowe Na+ sodowe Mg2+ magnezowe b) jony ujemne-aniony HCO3- wodorowęglanowe SO42- siarczanowe Cl- chlorkowe

Woda jako rozpuszczalnik Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji. Tworzy mieszaniny jednorodne, czyli roztwory właściwe . Próbka Obserwacje sól kuchenna rozpuszcza się cukier ocet spirytus

ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ORGANIZMACH Procentowy udział wody człowiek 60 glony 98 soczyste owoce 90-95 liście roślin 80-90 meduza 96 drewno 50-60

ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH Produkt [%] wody Czekolada gorzka Cukier Paluszki 3 0,2 6 Wieprzowina (średnio tłusta) Wołowina (średnio tłusta) Ryby słodkowodne Jaja 42 71 80 74 Mleko chude (odtłuszczone) Mleko pełne Napoje gazowane 91 88 90 Jabłka Banany 86 82 Chleb biały Chleb żytni razowy Mąka pszenna 40 42 14 Produkt [%] wody Jogurt (niskotłuszczowy, owocowy) Ser żółty 78 38 Margaryna Masło Olej roślinny Słonina 14 16 0 9 Sałata Grzyby Marchewka Ziemniaki Frytki 95 93 89 77 57

WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH wykrywanie wody w ryżu Doświadczenie: Na ściankach probówki pojawiły się kropelki wody. Produkty Pochodzenia roślinnego uważane za „suche” zawierają wodę.

WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH - CD w ryżu - przebieg wykrywanie wody w mące

WYSTĘPOWANIE WODY W PRZYRODZIE Woda pokrywa ponad 70% powierzchni Ziemi. Rzeki Morza Jeziora Lodowce Wieczne śniegi Wody gruntowe i podziemne Wody mineralne Para wodna

Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość. Leonardo da Vinci