GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE PRZYGOTOWAŁA: KASIA
SPIS TREŚCI Co to znaczy grzyb jadalny i grzyb trujący? Gołąbek fiołkowozielony – muchomor zielonawy Gołąbek winny - gołąbek wymiotny Opieńka miodowa – maślanka wiązkowa Pieczarka biaława – muchomor jadowity Pieczarka bulwiasta – pieczarka żółtawa
CO TO ZNACZY GRZYB JADALNY I GRZYB TRUJĄCY? Grzyby dzielą się na jadalne, niejadalne i trujące Grzyby jadalne nadają się do spożywania przez człowieka Grzyby niejadalne z powodu swojego smaku lub braku możliwości przyrządzenia nie nadają się do konsumpcji Grzyby trujące w przypadku spożycia mogą spowodować zatrucie, a nawet śmierć człowieka
GOŁĄBEK FIOŁKOWOZIELONY – MUCHOMOR ZIELONAWY GOŁĄBEK FIOŁKOWOZIELONY -OPIS (G.JADALNY) MUCHOMOR ZIELONAWY - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz fiołkowozielonkawy z żółtym odcieniem o średnicy od 4 do 8 cm Kapelusz zielonkawy o średnicy od 6 do 12 cm Blaszki białe do jasnokremowych Blaszki białe, gęste Miąższ różowo-czerwony o słabym zapachu, kwaskowy Miąższ biały o słodkawym, mdłym zapachu
GOŁĄBEK WINNY-GOŁĄBEK WYMIOTNY GOŁĄBEK WINNY - OPIS (G.JADALNY) GOŁĄBEK WYMIOTNY - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz winnoczerwony o średnicy od 5 do 12 cm Kapelusz w różnych odcieniach czerwieni o średnicy do 10 cm Blaszki ochorowożółte łamliwe, gęste Blaszki białe, często rzadkie Miąższ białawy przebarwiający się na brązowo, pachnie śledziami Miąższ biały, lekko czerwony, łamliwy, pachnie owocami
OPIEŃKA MIODOWA – MAŚLANKA WIĄZKOWA OPIEŃKA MIODOWA - OPIS (G.JADALNY) MAŚLANKA WIĄZKOWA - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz miodowożółty do oliwkowobrązowego o średnicy od 3 do 12 cm Kapelusz żółty do bladobrązowego o średnicy do 7 cm Blaszki białawe do brązowożółtawych, cieńkie Blaszki od żółtawych przez zielone do fioletowoczarnych, gęste Miąższ bladocielisty, mięsisty Miąższ żółtawy lub siarkowożółty, cienki i elastyczny
PIECZARKA BIAŁAWA – MUCHOMOR JADOWITY PIECZARKA BIAŁAWA – OPIS (G.JADALNY) MUCHOMOR JADOWITY – OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz biały do białoochrowego o średnicy od 8 do 12 cm Kapelusz biały kremowy o średnicy od 4 do 8 cm Blaszki białawe do czarnobrązowych, gęste Blaszki białe, gęsto ustawione o postrzępionych brzegach Miąższ białawy nieco żółknący, pachnie anyżkiem lub migdałami Miąższ biały, kruchy, zapach nieprzyjemny i duszący
PIECZARKA BULWIASTA-PIECZARKA ŻÓŁTAWA PIECZARKA BULWIASTA - OPIS (G.JADALNY) PIECZARKA ŻÓŁTAWA - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz biały o średnicy do 10 cm Kapelusz białawy o średnicy do 12 cm Blaszki gęste jasnoróżowe do czarnych Blaszki gęste różowe do prawie czarny Miąższ białawy, nieprzebarwiający się, pachnie wyraźnie anyżkiem Miąższ biały przebarwiający się na żółto, nieprzyjemny zapach
DZIĘKUJĘ! KONIEC