GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Advertisements

Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Edukacja środowiskowa
PAPUŻKI FALISTE.
Pakiet edukacyjny do lekcji biologii dla gimnazjum
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
Leonardo Project F&B4YOU
Sposoby przyrządzania:
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Grzyby jadalne i niejadalne
CO WARTO WIEDZIEĆ O GRZYBACH
Temat: Grzyby polskich lasów.
Opracowała: Anna Rybarczyk
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
Wiosenne przebudzenie
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
GRZYBY Natalia Wiktor kl. Va.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
JESIEŃ.
Sam na sam z dziełem sztuki…
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Grzyby jadalne i niejadalne
Prezentacja Wilk Przemysław
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Wiosenne kolorowe kwiaty
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
OWOCE i ich właściwości.
SOSNA Z pędów i igliwia otrzymuje się olejek sosnowy pozyskiwany przez destylację surowca z parą wodną. CIS Niewysokie drzewo, o wysokości zwykle do.
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
ZATRUCIA.
TKANINY.
MIÓD.
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
Grzyby polskich lasów.
Rośliny i zwierzęta stawu Bielice
Opracowała : Krystyna Mazur
Drzewa w parku miejskim
Budowa grzyba. Podział grzybów na jadalne i niejadalne.
Trujące  Jadalne  Budowa grzyba
KOLOROWEZWIERZĄTKAKOLOROWEZWIERZĄTKA KARMA „ANIFULL”
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
„Mali konstruktorzy i poligloci”
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Warzywa i owoce
Dąb szypułkowy (Quercus robur L.)
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
„Podchwytliwa matematyka” Scenariusz multimedialny nr 8/II.
GRZYBY.
Twórca: Jakub Piekoszewski
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE PRZYGOTOWAŁA: KASIA 

SPIS TREŚCI Co to znaczy grzyb jadalny i grzyb trujący? Gołąbek fiołkowozielony – muchomor zielonawy Gołąbek winny - gołąbek wymiotny Opieńka miodowa – maślanka wiązkowa Pieczarka biaława – muchomor jadowity Pieczarka bulwiasta – pieczarka żółtawa

CO TO ZNACZY GRZYB JADALNY I GRZYB TRUJĄCY? Grzyby dzielą się na jadalne, niejadalne i trujące Grzyby jadalne nadają się do spożywania przez człowieka Grzyby niejadalne z powodu swojego smaku lub braku możliwości przyrządzenia nie nadają się do konsumpcji Grzyby trujące w przypadku spożycia mogą spowodować zatrucie, a nawet śmierć człowieka

GOŁĄBEK FIOŁKOWOZIELONY – MUCHOMOR ZIELONAWY GOŁĄBEK FIOŁKOWOZIELONY -OPIS (G.JADALNY) MUCHOMOR ZIELONAWY - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz fiołkowozielonkawy z żółtym odcieniem o średnicy od 4 do 8 cm Kapelusz zielonkawy o średnicy od 6 do 12 cm Blaszki białe do jasnokremowych Blaszki białe, gęste Miąższ różowo-czerwony o słabym zapachu, kwaskowy Miąższ biały o słodkawym, mdłym zapachu

GOŁĄBEK WINNY-GOŁĄBEK WYMIOTNY GOŁĄBEK WINNY - OPIS (G.JADALNY) GOŁĄBEK WYMIOTNY - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz winnoczerwony o średnicy od 5 do 12 cm Kapelusz w różnych odcieniach czerwieni o średnicy do 10 cm Blaszki ochorowożółte łamliwe, gęste Blaszki białe, często rzadkie Miąższ białawy przebarwiający się na brązowo, pachnie śledziami Miąższ biały, lekko czerwony, łamliwy, pachnie owocami

OPIEŃKA MIODOWA – MAŚLANKA WIĄZKOWA OPIEŃKA MIODOWA - OPIS (G.JADALNY) MAŚLANKA WIĄZKOWA - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz miodowożółty do oliwkowobrązowego o średnicy od 3 do 12 cm Kapelusz żółty do bladobrązowego o średnicy do 7 cm Blaszki białawe do brązowożółtawych, cieńkie Blaszki od żółtawych przez zielone do fioletowoczarnych, gęste Miąższ bladocielisty, mięsisty Miąższ żółtawy lub siarkowożółty, cienki i elastyczny

PIECZARKA BIAŁAWA – MUCHOMOR JADOWITY PIECZARKA BIAŁAWA – OPIS (G.JADALNY) MUCHOMOR JADOWITY – OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz biały do białoochrowego o średnicy od 8 do 12 cm Kapelusz biały kremowy o średnicy od 4 do 8 cm Blaszki białawe do czarnobrązowych, gęste Blaszki białe, gęsto ustawione o postrzępionych brzegach Miąższ białawy nieco żółknący, pachnie anyżkiem lub migdałami Miąższ biały, kruchy, zapach nieprzyjemny i duszący

PIECZARKA BULWIASTA-PIECZARKA ŻÓŁTAWA PIECZARKA BULWIASTA - OPIS (G.JADALNY) PIECZARKA ŻÓŁTAWA - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz biały o średnicy do 10 cm Kapelusz białawy o średnicy do 12 cm Blaszki gęste jasnoróżowe do czarnych Blaszki gęste różowe do prawie czarny Miąższ białawy, nieprzebarwiający się, pachnie wyraźnie anyżkiem Miąższ biały przebarwiający się na żółto, nieprzyjemny zapach

DZIĘKUJĘ! KONIEC 